Inför V86®: ”Förutsättningarna kan knappast bli bättre”

,

Lexie B.R. har vunnit hälften av sina 16 starter. På onsdag startar hon i Sverige för första gången som favorit på V86®. – Det ser väldigt bra ut på förhand och jag tror på min häst, säger tränaren Julie L Engen.

22-åriga Julie L Engen har trots sin unga ålder stor rutin vad gäller hantering med hästar. Hon har jobbat hos Björn Rishaug, stall B.R., som är en av Norges mest framgångsrika uppfödare.
– Det är mest avel han håller på med, men man lär sig massor av det också och sedan har jag kört mycket och hjälpt till lite överallt. Bland annat hos Geir Vegard Gundersen och sedan en tid tillbaka så tränar jag familjens egna hästar här hemma, än så länge har vi fyra till antalet. Jag har däremot ingen licens för att köra lopp, berättar Julie L Engen.
En av familjens hästar är 2 Lexie B.R. som har visat stor segeraptit så här långt.
– Hon har varit jättebra. Vi har haft henne sedan hon var ett år och hon betyder mycket för oss. Sedan en tid tillbaka tränar vi henne själv. Hon har tidigare varit i träning hos Geir Vegard Gundersen och vi har matchat hästen ganska tufft. Vi har testat henne i några årgångslopp och utdelningen har väl inte blivit som vi hoppats, men Lexie B.R. har ofta haft dåliga lägen och det finns väldigt många duktiga fyraåriga ston i Norge i år också så konkurrens är hård.
Vad är hennes starkaste sidor?
– Lexie B.R. är allround. Hon kan öppna bra från start och har en vass speed, men också en hel del styrka och rätt inställning, jag tycker att hon är ganska komplett.
På onsdag delas V86® mellan Solvalla och Åby och Lexie B.R. ser ut att bli favorit.
– Jag har också sett att hon kommer att bli mycket streckad och det är inte fel. Förutsättningarna kan knappast bli bättre, hon är startsnabb, har en bra kusk och möter bara ston. Jag tror på min häst.
Hon kommer med två segrar i rad, är hon bättre än tidigare?
– Nja, det vet jag inte. Vi tog hem henne i september och hon var i toppform och vi hittade ett bra lopp på Orkla vilket hon vann och var väldigt bra. Gången efter vann hon också, men då var hon inte lika bra, det kanske blev lite för täta starter.
Hur känns hon i träningen nu?
– Hon känns jättefin och är mer laddad och kommer att vara redo att göra en riktigt bra prestation.
Hur långt har ni till Åby?
– Det tar nog åtta-nio timmar, enkel resa. Det tror jag inte ska ställa till några problem, hade jag haft en sådan känsla hade jag inte rest så långt. Det är första starten i Sverige och det ska bli spännande och förhoppningsvis inte sista gången.