Inför V86: Drömläge för sprintdrottningen

,

Han har tagit sin största seger med henne.
Han håller henne som det snabbaste sto han har kört.
På onsdagen sitter Kevin Oscarsson på nytt upp bakom Zeta Wise As och ekipaget har lottats till ett idealiskt utgångsläge.
– Hon har en speed som matchar alla hästar i världen, säger den framgångsrike elitlärlingen.


Glädjen visste inga gränser när Zeta Wise As i juli vann Stosprintern i Halmstad. Tränarparet Fredrik Linder och Magdalena Eriksson grät ikapp, och kusken Kevin Oscarsson gick längst staketet med ett segerleende upp till öronen och delade ut high fives till publiken.
– Det var otroligt stort. Jag räknar det som den största seger jag har tagit och det är först nu som jag riktigt har fattat att vi faktiskt lyckades vinna. Känslan att lyckas när man får chansen på en så fin häst är otroligt skön och att det var just på Halmstad, banan där jag började stå på egna ben, var också en av grejerna som gjorde det så stort för mig, säger 24-årige Kevin Oscarsson.
Åren som Halmstadlärling är till ända och 24-åringen är tillbaka i familjeföretaget som leds av pappa Jim och mamma Susanne. Träningsrörelsen har under sommaren flyttats till anrika gården Blädingeås i Småland.
– Det har varit så mycket med flytten så något firande efter Stosprintern har inte blivit av, men hela familjen och hela teamet planerar att fira under en helg längre fram.

Humöret avgör taktiken
Då kan det finnas ytterligare framgångar att fira för alla inblandade runt Zeta Wise As. Nästa stora mål är Breeders’ Crown i höst.
– Hon är helt klart topp tre av alla ston jag har kört och hon har en speed som matchar alla hästar i världen i 200-300 meter. Hon kan vara den speedigaste häst jag har kört. Sedan är hon en egensinnig märr med humör på både rätt och fel sida, så att säga.
I Stosprintern valde Kevin Oscarsson att köra i ledningen, men för att inte riskera att hästen ska bli hetsig brukar taktiken vara att ge Zeta Wise As rygglopp. Frågan är hur de taktiska tankarna går inför onsdagens lopp, då ekipaget har innerspår bakom startbilen på Solvalla.
– Hon är en sådan häst som normalt sett ska gå i ryggar och ska vi fullfölja året enligt planen måste vi köra på hennes villkor. Det går inte att dåna på i ledningen varje gång. Men jag kommer att köra från start för att ta ledningen och sedan får vi se vem som kommer och hur hon är i temperamentet. Taktiken beror på hur hon är för dagen men det är mycket möjligt att det bästa för henne, och det bästa för att kunna vinna loppet, är att ge henne ett lopp i rygg på ledaren.
Zeta Wise As har gjort en start efter Stosprintern. Då blev hon tvåa sedan Kevin Oscarsson släppt ifrån sig ledningen till en annan av kullens stjärnor, Staro Miami.
– Jag var nöjd med henne senast. Hon var på topp i Stosprintern och jag hade räknat med att hon skulle vara några procent sämre. Hon var inte alls toppad i träningen heller så insatsen var helt klart ett plus.
Vad tror du om segerchansen den här gången?
– Jag tror på bra chans. Det är bra avstånd mellan loppen och Fredrik vet hur man sätter henne i form, så när förutsättningarna är så bra med det här spåret måste jag tro på bra chans.

På väg in i stoeliten
Kevin Oscarsson ska även köra Catch My Love i V86-avslutningen på Solvalla och på Åby, som delar på V86-omgången med huvudstadsbanan, startar First Heartbeat (V86-7) från det egna stallet med pappa Jim i sulkyn.
Catch My Love är en jättefin häst som håller på att ta steget in i stoeliten. Jag körde inte senast och har inte pratat med dem om det loppet, men hon gör sällan dåliga lopp och när jag körde henne på Jägersro näst senast var hon jättefin. Jag tror på bra chans med henne också.
First Heartbeat var jag jättenöjd med senast när hon blev tvåa från ledningen. Egentligen gillar hon mer att smyga i ryggar men vi var nöjda med prestationen och hon är pigg och glad efteråt. Hon börjar ta åt sig loppen som vi vill och hon är inne i en fin utvecklingskurva, så vi är uppåt på henne.

Ola Johansson, Kanal 75