Inför V86®: Donners Am betyder extra mycket för Per Linderoth – ”Är väldigt viktig”

,

Donners Am är hästen som betyder väldigt mycket för Per Linderoth. Elva år gammal är han inne på sin nionde tävlingssäsong för Östersunds-tränaren som han ligger extra varmt om hjärtat hos. Nu är det dags för en ny start vilket sker i V86® på Bergsåker. – Donners Am är väldigt viktig för vår verksamhet. Han har inte bara varit bra utan även betydelsefull för andra hästar i stallet. Man ser alltid fram emot att åka på trav med honom och man njuter varje gång han startar, säger Linderoth.

Bergsåker och Solvalla delar på onsdagens V86® och det är en omgång som är kryddad med en jackpot. Det finns 15 miljoner kronor i potten för åtta rätt och i den inledande avdelningen startar flera Norrlands-profiler. En av dem är Donners Am, hästen som har varit i Per Linderoths träning sedan han köptes till stallet som ettåring på auktion för 80 000 kronor. Han har vunnit 27 lopp på 95 starter vilket ger fina 28 i segerprocent. Han har dessutom varit på prispallen i hela 61 procent av sina starter genom 19 andra- och tolv tredjeplatser. Det har blivit 2,5 miljoner kronor i insprungna pengar vilket ger ett snitt av drygt 25 000 kronor per start. Vi tar ett snack med tränaren Per Linderoth som samtidigt som han står i köket och lagar mat berättar om ögonstenen nummer ett bland de fyrbenta vännerna i stallet.
– Donners Am (V75-2) är väldigt viktig för vår verksamhet och förutom att han har varit bra så är han även betydelsefull för andra hästar i stallet. Han är väldigt klok och förnuftig och de andra hästarna som går med honom i hagen känner en enorm trygghet när de får vara med honom. Donners Am sprider ett lugn omkring sig och är verkligen en härlig häst, säger Per Linderoth.
– Vi köpte honom på auktion som ettåring och han har sedan varit hos mig från att han började träna. Han började starta som treåring men lämnade mig ett tag när han var iväg till Frankrike men sedan kom han tillbaka och har varit hos mig sedan dess.
– Det finns även en lång historik med ägarband runt hästen då ägarna har varit med hos mig från dag ett då jag började som tränare och de hade även hästar hos min pappa. Så det går långt tillbaka i tiden och när vi sedan hittade Donners Am så har det hela blivit väldigt speciellt runt den här hästen, menar Linderoth.

Vann i comebacken efter en hjärtmuskelinflammation
På hösten 2022 fick Donners Am en hjärtmuskelinflammation som tvingade honom till ett halvårs långt tävlingsuppehåll. När han vann direkt i comebacken i Norge var det en jätteglad och lättad tränare och kusk Per Linderoth som gjorde segergest när mållinjen passerades.
– Vi hade stora problem under 2022 när vi hade bekymmer med mögel i stallarna. Det fanns ingenting på utsidan av väggarna utan det satt innanför yttersidan och det var därför vi först inte fattade vad det var frågan om. Det satte ner hästarna rejält som inte kunde prestera och Donners Am drog på sig en hjärtmuskelinflammation. Men han repade sig ändå och kunde komma tillbaka vilket var glädjande, säger Per som till slut fick bukt med möglet och kunde sanera stallarna och då kom resultaten tillbaka igen.

I fjol hade stall Linderoth fina 25 i segerprocent för sina hästar
– Det gick rätt så bra och med tanke på hur dåligt det var året innan så var det oerhört mycket bättre. Sedan tycker man alltid att några hästar borde ha fått bättre utdelning och så är det några som har överraskat positivt. Nu på vintern har vi fina träningsförhållande och när det är mycket snö är det ganska lättsamt att träna för då vet man vad som väntar när man åker ut och kör.

”Något hände i sista sväng senast – blev orolig”
Tillbaka till Donners Am som elva år gammal nu är inne på sin nionde tävlingssäsong men är fortfarande stil going strong. Hästen har gjort två starter nu efter ett uppehåll på tre månader och avslutat starkt till två andraplatser i rad.
– Han har gjort två bra lopp men senast var det konstigt då han kändes väldigt stark på sista bortre långsidan, men sedan var det något som hände i sista sväng. Helt plötsligt tappade jag kontakten med hästen på ett steg och det kändes som att det hände något vilket gjorde mig väldigt orolig. Inne på upploppet bet han ihop igen och tog fram löphuvudet och fullföljde till andraplatsen.
– Efteråt visade det sig att han hade slagit upp en hovspricka och på det viset var det starkt gjort att visa sådan moral att ändå ta sig till mål. Hovsprickan var lätt att åtgärda och plasta och det tog bara några dagar så var allt bra igen och han har känts fin i träningen efteråt, säger Linderoth.

”Kämpar alltid och gör sitt bästa – är inte ofarlig”
Nu är det dags för en ny start för Donners Am och det sker i den inledande avdelningen på V86. Han startar med 40 meters tillägg men det är ett litet fält med endast åtta hästar. Bland konkurrenterna kan nämnas Global Above All, Huddlestone och Even’s Cool Boy.
– Det är gynnsamt med så lite hästar i fältet men samtidigt är det alltid jobbigt att jaga från tillägg. Det vill till att loppet blir kört i ett perfekt tempo och att vi kan komma in i matchen. Huddlestone är etablerad i gulddivisionen och är lite yngre så det är klart att Donners Am kommer att få kämpa.
– Men jag är väldigt tillfreds med hur han känns för dagen och får han gå med i ryggar på slutvarvet är han absolut inte ofarlig. Han brukar leverera rejäla slutvarv och jag blir aldrig besviken på hästen för han försöker alltid och kämpar och gör sitt bästa i varje lopp. Skor och broddar tävlar han bra med och har vunnit lopp tidigare vintrar på den balansen.
– Jag ser alltid fram emot att få åka iväg på trav med Donners Am och det gäller att passa på och njuta varje gång. Hästen är elva år nu och man vet att det är nedräkningen för honom har börjat. Så det gäller att ta vara på varje stund som man får med hästen, säger Per Linderoth.