Inför V86: Det pekar uppåt för OJA

,

I fjol var han överlägsen i sulkyn bland landets lärlingar.
Nu tränar han 50 hästar och står inför en helt annan utmaning.
– Jag har lika höga ambitioner som tränare som jag har som kusk, säger Oskar J Andersson som sitter upp bakom två högintressanta hästar under onsdagens V86-omgång.

Efter att ha tillhört eliten bland landets lärlingar i många år så tog Oskar J Andersson i våras steget upp till att bli proffstränare.
Något han hade planerat för en längre tid.
Familjen köpte redan för tre år sedan den gård utanför Sala där man nu håller till och sin första häst ropade Andersson in på kriterieauktionen 2014.
En viss Urgent Call
(V86-6) som nu är stallets galjonsfigur och kommer till onsdagens V86-start med två raka segrar i ryggen.
– Jag har gått med Jörgen (Westholm) på auktionerna i väldigt många år och sedan varit med och tränat upp kullarna hos honom. Då har jag fått lära mig att se och förstå vad man ska kika efter i unghästar. Urgent Call var den första jag ropade in själv i Sverige och jag är väldigt nöjd med vad han har presterat. Nu är han på väg att ta sig över sin första miljon.
Sin första, tror du att han kan tjäna flera miljoner?
– Man får se vad som händer, men hästen har visat bra kapacitet, sprungit 1.11-tider från dödens och hävdat sig på V75. Förhoppningen är att han kan utvecklas lite till och hålla den nivån länge, säger Andersson vars 9,6 miljoner kronor inkört ifjol placerade honom på plats 17 bland landets samtliga kuskar.

“Viktigt att ligga i framkant”
Nu är målet att samma höjder som tränare.
Efter att ha börjat med ett stall på 14 hästar tillsammans med sambon Paula Pettersson har det på ett halvår växt till 50.
– Topp 17 som tränare, vad krävs för det, tio miljoner ungefär? Det är klart att förhoppningen och målsättningen är att komma dit och sedan ännu högre än så. Vi har höga ambitioner. Men, även om det låter tråkigt att säga, så jobbar man mer från sitt eget stall än med att sätta upp mål i siffror. Målet är att jobba så att hästarna blir starkare och fräschare, ha en bra atmosfär i stallet och se till att allting fungerar. Då kommer resultaten av sig själva.
Är du nöjd med resultaten (12 segrar på 67 starter och 668 100 kronor) det här första halvåret?
– Jag är nöjd, det måste jag säga. Fokus i början har varit att få igång en fungerande verksamhet. Vi hade inte så många hästar från början, bara fem-sex starthästar, men planen var att visa direkt att vi var på hugget med hästar som är bra i ordning och även en välfungerande hemsida. Jag tycker att det är mycket viktigt att ligga i framkant när det gäller information samt service till hästägarna. Det tycker jag att vi har gjort. Jag och Paula var förberedda på att det kunde komma in hästar under sommaren, men det är klart att det gått snabbare än vad vi vågat hoppas och tro.

Barfota runt om nu
Vad vill du uppnå under 2020?
– Det handlar om att fortsätta utvecklas tillsammans med de hästägare vi har, känna att hästarna tar åt sig träning och fungerar bra, det är huvudmålet. Vad det betyder i siffror får vi se, det är lite tidigt att säga och beror på hur ser ut i stallet då. Det jag vill helst är att få välja mina egna unghästar, titta ut dem på auktioner, men där kommer inte resultaten förrän om ett par tre år, säger Oskar J Andersson som förutom Urgent Call även sitter upp bakom Jörgen Westholm-tränade Dream Cash i V86-4.
– Han vann senast trots att det var väldigt kladdigt och regnigt, något som egentligen inte passar honom. Det var inget jättehårt lopp, men hästen gjorde det bra med tanke på förutsättningarna. När Jörgen körde honom i starten innan tävlade han med helstängt huvudlag för första gången och blev väldigt pigg i ledningen. Därför fick han prova norskt huvudlag för första gången senast och det fungerade bra. Han reagerade inte så mycket då jag drog ner det, men när jag sedan drog tussarna och han bara hörde konkurrenterna men inte såg dem så tog han fatt. Jag utgår från att det blir norskt igen och tycker att hästen snarare är bättre bakifrån. Att han sprungit så mycket i ledningen beror på att han är så startsnabb. Jag har inte hunnit studera motståndet, men det är en häst som hävdar sig bra i sin klass.
Kan Urgent Call ta tredje raka?
– Det hoppas jag. Han fick pusta lite efter Åbystarten och är på väg uppåt igen. Senast tycker jag att han var riktigt rejäl och det är en allround häst som klarar att göra grovjobbet själv om så krävs. Tillåter banan kör vi barfota runt om nu, i övrigt ändrar vi inget och jag tycker att han ska duga långt även här.

Robin Johansson, Kanal 75