Får Admiral As sätta nosen först på Axevalla? Lars Jakobsson, TR Bild.

Inför V86®: Admiral As trivs med sällskap i hagen

,

Högkapable Admiral As är redo för årsdebut.
Reijo Liljendahls stjärna inleder året med V86® på Bergsåker.
– Jag är riktigt nöjd med honom i träningen och hoppas han får till det i år, säger Liljendahl.

Får Admiral As sätta nosen först på Axevalla? Lars Jakobsson, TR Bild.


Admiral As har en aura runt sig som få hästar. Nu har det inte gått spikrakt framåt i karriären för Admiral As som hunnit bli sju år. Bästa säsongen hittills hade han som femåring då han vann åtta lopp på elva starter och sprang in närmare 1,3 miljoner kronor.
Tränaren Reijo Liljendahl trodde mycket på sin stjärna förra säsongen och siktade bland annat på Elitloppet. Admiral As fick en inbjudan, men en galopp på upploppet kostade en finalplats. Resten av året blev inte riktigt som tränaren hoppades på.
– Nej, det var en liten besvikelse och av olika anledningar. Han galopperade en del och sedan stämde det inte riktigt i några av de större loppen, säger Reijo Liljendahl.
På onsdag delas V86® mellan Solvalla och Bergsåker och Solvallatränaren har valt att låta Admiral As göra årsdebut på Bergsåker i Gösta Bergengrens Minne.
– Det loppet passar bra att börja med. Jag är riktigt nöjd med honom i träningen och har kört 1.17,5/2100 meter inne på Solvalla som snabbast. Han känns väldigt fin och är väl förberedd.
Gör du några ändringar?
– Jag har ändrat lite småsaker på utrustningen och sedan har Admiral As för första gången kunnat gå i hagen med andra hästar. Numera går han ihop med sin lillebror Emiral As och dom trivs väldigt bra ihop och jag tror att det är nyttigt för psyket på honom och gör honom gott.
Hur långt sträcker sig dina förhoppningar med honom i år?
– Först tar vi detta lopp och jag tror på en bra prestation och sedan är det upp till hästen vad som händer. Alla vet hur högt jag håller honom och visst hoppas jag att vi ska kunna vara med i de större loppen.

Har för lite pengar på sig
Det kan bli mer stall Liljendahl på Bergsåker, han har två intressanta hästar till i omgången.
– 11 Perpetuate (V86-1) var bra som fyraåring och jag hade förhoppningar på honom förra året, men han var inte riktigt fräsch och det blev bara tre starter för honom. Vi valde att operera honom i framknäna och det ser ut att ha slagit väl ut. Han känns jättefin i träningen och jag har kört 1.17,5/2100 meter med honom på bra sätt och han är väl förberedd. Jag tror på en bra prestation, men från det här spåret över kort distans så blir det inte lätt att komma in i matchen.
– 4 Dorothea Mil (V86-7) inledde väldigt bra som treåring och vann ett kval till E3 och satt sedan fast i finalen. Vi fick bekymmer med våra hästar ett tag under förra året och hon gick ner sig rejält. Nu valde vi att sluta tävla med henne i tid och hon verkar ha hittat sig själv igen. Hon har fått träna på ordentligt och även hon har travat 1.17,5/2100 meter inne på Solvalla. Det är en häst med hög kapacitet och hon har för lite pengar på sig i förhållande till sitt kunnande. Nu vet man aldrig hur hästar reagerar efter att ha tävlat med något skit i koppen och hon är svårbedömd och jag är inte helt nöjd med spåret.
Avslutningsvis, starterna på Bergsåker är årets första, varför?
– Jag driver ett mindre stall numera och har inte så många starthästar. Sedan har träningsförhållandena varit lite sisådär vissa veckor och jag vill ha mina hästar riktigt väl förberedda och jag hoppas vi får fördel av det resten av året, hästarna känns väldigt fina och jag hoppas visa det redan på onsdag.

Joakim Brundin, Kanal 75