Inför V75/superjackpot: Skrällen som orsakade superjackpoten

,

23 system återstod inför den sista V75-avdelningen i lördags.
Ospelade hästen Höwings Star från Umåker vann hur enkelt som helst och ställde till det inför helgens omgång då den högsta V75-vinsten i historien kan komma att betalas ut i en superjackpot.
– De som förstår sig på trav tar ju aldrig med en sådan som min häst ? fast han är bra, retas tränaren Ingemar Hultqvist.

Efter spelmässig rysare i Skellefteå i lördags återstod endast 23 system när startbilen rullade inför den sista V75-avdelningen.
Alla hästar utom tre var täckta i bronsdivisionen.
Sexårige Höwings Star ståtade med två raka segrar och hade imponerat i ett försök- och finallopp i Boden men läget drog ner förväntningarna.
Sämsta spåret över kort distans. Ospelad av de kvarvarande.
Men det gick vägen ändå. Finske toppkusken Mika Forss kastade loss från kön på den sista bortre långsidan och trots att Höwings Star blev av med draghjälpen genom den sista kurvan var han bara bäst den här dagen.
– Han var nästan inget tippad i tidningarna och det brukar ju vara så faktiskt då det handlar om hästar norrifrån. Men vi har bra hästar vi också. Fast…ja, jag ska erkänna att jag blev förvånad själv också att han kunde vinna från spår tolv i det gänget, säger amatörtränaren Ingemar Hultqvist från Ratu, strax norr om Umeå.

Speedar längre och längre
Höwings Star har utvecklats. Framför allt håller hästen farten längre den här säsongen menar Ingemar Hultqvist som berättar att sexåringen har
begåvats med
en längre speed.
– Vi har alltid sagt att han inte får dra upp speeden för tidigt. Han kan speeda längre och längre nu och då har det blivit svårt för motståndarna. För bra har hästen alltid varit. Nu ser vi fram emot finalerna på Solvalla 26 november, det ska bli kul att se hur han blir rankad då, säger Hultqvist, vars seger i lördags var nummer tre på V75,
2005 kom de två första, ett försök- och en finalseger med Jaques Brodde i klass II för kusken Micael Melander.

Svensson om favoritens galopp
En
bidragande orsak till
att det överhuvudtaget blev en skräll i V75-7 var att favoritspelade Serious Try galopperade i starten.
Serious Try gick över i passgång innan bilen släppte fältet. Hästen har mycket rullighet och passgång i sig men var värre än vanligt i Skellefteå och det blir det besök hos veterinären i veckan, säger Henrik Svensson på Bergsåker som tränar hästen.

Utdelningsrekordet kan ryka
Ingen spelare mäktade alltså med sju rätt och allt landar nu i en superjackpot på V75 med potentiella 69 miljoner kronor till en ensam vinnare.
Enligt beräkningarna kan den högsta V75-vinsten i historien komma att betalas ut på Åbytravet på lördagen.
Det nuvarande rekordet på 67,3 miljoner kronor
noterades efter en V75-omgång på Axevalla i februari 2010.

Mikael Wikner, Kanal 75