Maria Holmén, TR Bild.

Inför V75®(söndag): Gundersen med kurs mot fjärde raka i derbyt

,

Geir Vegard Gundersen har vunnit det norska derbyt tre år i rad.
En hel del talar för att den raden kan förlängas på söndag.
Cicero T.G har bara förlorat ett enda lopp hittills i sin karriär.

Maria Holmén, TR Bild.


Söndagen förgylls med V75® som hämtas från vårt västra broderland. Den norska huvudstadsbanan Bjerke bjuder in till en med topplopp fullspäckad eftermiddag. Det är nämligen dags för finalerna i “klasseloppen” – samtliga finaler i både derbyn och kriterium ska avgöra, såväl för varm- som kallblod.
När man talar om Norskt Travderby blir det omöjligt att inte nämna Geir Vegard Gundersen. Loppet och tränaren har de senaste åren varit synonymt. Totalt har han vunnit loppet sex gånger i sulkyn, fem gånger som tränare – och i den rollen har han plockat hem pokalen de senaste tre åren.

En helbror till den stora stjärnan
Årets stora hopp i derbyt heter Cicero T.G. Fyraåringen har varit nästa fläckfri hittills i sin karriär och kommer till finalen med nio segrar på sina tio starter. Jättelöftet har också att brås på, han är nämligen en helbror till hästen som man kanske förknippar Gundersen med mest: Support Justice. Han vann både Jubileumspokalen och Åby Stora Pris och var också föremålet för tränarens första seger i just det norska derbyt, 2013. Det finns onekligen likheter de båda hästarna emellan.
– Jo, men lite så är det. Han har också mycket styrka men Support Justice var ju en enormt bra häst och så bra är det väl kanske inte säkert att Cicero T.G. kan bli, men han utvecklas hela tiden, säger Geir Vegard Gundersen.
Uppladdningen inför säsongens största mål har gått programenligt för 3 Cicero T.G. (V75-7). Hästen är i årets sex starter obesegrad och imponerade stort när han vann Jarlsberg Grand Prix i sin näst senaste start.
– Det ser bra ut, han har ju gjort allt rätt i år och var väldigt fin i kvalificeringen senast. Han hade krafter kvar i mål då. Han har utvecklats väldigt fint hela tiden och har ju vunnit nio av sina tio lopp. Han är allround i loppen och kan avgöra på många sätt, i Jarlsberg Grand Prix gick han ju utvändigt om ledaren men vann ändå. Han har bra möjligheter att vinna, men det är många bra hästar i finalen och vi har ju en till från stallet som kan vinna…

Stallet har fler derbykandidater
Det finns alltså fler derbykandidater från Team Gundersen. 4 Kræsj (V75-7), höll starkt mot sin stallkamrat i Jarlsberg Grand Prix och kommer från en väldigt lätt seger från ledningen i sin uttagning. Han körs av sonen Magnus Teien Gundersen som tillhör det norska toppskiktet bland kuskar.
– Kræsj är också väldigt bra. Hästen är rask från start och travar väldigt fint. Han är som sagt väldigt “hurtig” från början så det kan bli ledningen för hans del, men vi får se vad som händer, säger Geir Vegard och tillägger:
– Utgångspunkten är väl att Cicero T.G. är den med bäst möjligheter, men Kræsj ska också räknas. Bägge måste ses som vinstchanser i derbyt.

…och fjolårets vinnare luftas
Stallet har förstås ett bidrag också i kriteriet. 9 Amazing Justice (V75-3) avslutade starkt senast för att bli tvåa bakom I.D. Exceptional som övertygat stort under året och nog lär finna sig i en tung favoritroll i finalen.
– Amazing Justice har utvecklats på ett mycket bra sätt och blir bättre och bättre hela tiden. Nu möter han ju en häst som är väldigt bra och som normalt blir svår att slå och kanske är det i första hand en fin placering vi hoppas på, men han gick ett väldigt bra sista varv senast och garderar man loppet brett så tycker jag han ska med.
Karsten Buers Minneslopp är söndagens uppgift för den äldre eliten. Här dyker faktiskt fjolårets kung av derbyt upp, femårige 5 Iggy B.R (V75-6), som senast var ute i lejonkulan på Solvalla när han slutade femma i Jubileumspokalen.
– Iggy B.R gick väldigt bra i Jubileumspokalen och håller fin form. Vi har inte startat så mycket med honom hittills i år då vi haft Frankrike i vinter i tankarna med hästen. Men han ska vara med i matchen i det här loppet och räknas som en av flera med vinstchans.

Daniel U. Olsson, Kanal 75