Inför V75/multijackpot: Lennartsson håller tempot uppe

,

Per Lennartssons träffprocent i V75 är enastående.
I lördagens omgång har han en häst till start och kanske är det den som är nyckeln till jättepotten på över 70 miljoner kronor.
– Han bara kröker på nacken och studsar fram, säger Eskilstunatränaren.

Sju V75-segrar har det blivit så här långt i år för Per Lennartsson. Det placerar honom som sjua i tränarnas V75-liga. Kanske inget att blåsa upp sig allt för mycket över kan tyckas, men väger man in att Lennartsson endast har 30 hästar i träning, varav sju är ostartade tvååringar, är resultatet fenomenalt.
– Det är långt mycket bättre än tränare som har både 100 och 150 hästar i träning. Det är lite tur med i det hela men någon form av skicklighet ligger så klart också där, säger Lennartsson, vars segerprocent i V75 under 2017 är fantastiska 43,8.
– Det är ju grymt vilken träffprocent vi har haft alltså. Hästarna har varit jätte-, jätteduktiga.

Kommer hålla tempot uppe
På lördagen är det finalomgång i V75 Summer Heat som pågått sedan i onsdags. Jackpotpengar har lagts på hög och med över 40 extramiljoner i potten beräknas en eventuell ensam vinnare med sju rätt håva in mer än 70 miljoner kronor. Per Lennartsson kommer sannolikt spela en avgörande roll i hur de pengarna fördelas, för med starke Cab Hornline (V75-2) ska det bli åka av.
– Den här hästen trivs bäst när han får göra sitt eget lopp. Bromsar jag upp honom och kör 1.12-1.13 första varvet tror jag inte att vi har någon nytta av det. Det finns ingen anledning att göra något annat än att åtminstone prova, så få vi se hur långt det bär, säger Lennartsson.
Cab Hornline lottades till spår sju bakom startbilen och med bland andra startsnabbe Officer C.D. innanför sig talar mycket för att han får positionen som första häst i andraspår. Den positionen fick han senast han gästade lördagens skådeplats Bergsåker, och då föll han med flaggan i topp som tvåa på snabba 1.10,6 över 1
640 meter. Samma distans gäller den här gången.
– Då tyckte jag att han gjorde ett helt otroligt lopp. Han gick i jämn 10-fart hela vägen och gav sig egentligen inte förrän 40-50 meter före mål när han kände att han inte skulle rå på dem. Gör han ett liknande lopp den här gången så tror jag att han är med och strider om segern.

“Riktigt bra form”
Toppinsatsen på Bergsåker följde Cab Hornline upp med V75-seger från ledningen, men senast var han stinglös från kön på en kladdig bana.
– Allt blev fel den dagen. Banunderlaget passade inte och så är han inte så förtjust i att springa bakom hästar, framför allt inte när det är sådan bana. Både häst och kusk var allmänt oinspirerade den dagen så det är bara att dra ett streck över det.
Det går emellertid inte att dra ett streck över att senaste starten slet på hovarna så att Cab Hornline måste gå med bakskor den här gången.
– Han har aldrig tävlat barfota fram och med skor bak för mig så så vi får väl se lite, men jag försöker hitta de absolut lättaste ultra-skorna så att han knappt känner att han har skor bak. Något plus är det så klart inte eftersom man säger att man optimerar när man rycker skorna, men jag vet faktiskt inte hur han reagerar på det utan det får vi se.
Frågetecken för skorna således. Det verkar det inte vara för formen.
– Han har gått på rakbanan måndag och torsdag den här veckan och man blir glad när man kör honom för han bara kröker på nacken och studsar fram. Det är från gång till gång med den här hästen men jag tror att han är i riktigt bra form.

Ola Johansson, Kanal 75