Inför V75/jackpot: “Nuncio känns kanonfin”

,

I torsdags vann Uncle Lasse Sprintermästaren ? nu är Nuncio tillbaka på V75.
Elitloppsvinnaren tar sig an On Track Piraten från spår åtta i Årjängs Stora Sprinterlopp.
– Man börjar sväva nu, det känns som en dröm hela tiden. Nuncio verkar kanonfin och det lutar åt att vi kör utan framskor nu, säger Stefan ?Tarzan? Melander.

På lördag gör Nuncio första starten på svensk mark sedan han krossade allt i Elitloppet. Efter den makalösa insatsen drog han till Norge och blev tvåa i Oslo Grand Prix bakom Your Highness. Detta efter att ha gjort grovjobbet utvändigt om ledaren och blivit avslagen i sista steget.
– Han gick kanonbra och jag var nöjd med honom. Det går inte att underskatta Your Highness, hon är nästan bäst i Frankrike just nu, menar Stefan Melander.
– Allt verkar i alla fall bra med Nuncio efteråt. Jag har ingenting att klaga på. Det har gått en månad nu men han har tränat hela tiden. Jag kör aldrig några hårda jobb med honom, han har gått sina intervaller och även ridskrittats under sadel. Hästen känns jättefin, det kan jag säga.

“Kommer att göra ett riktigt bra lopp”
Årjängs Stora Sprinterlopp körs som V75-7 med 600 000 kronor i förstapris. Vinnaren får också en plats i Hugo Åbergs Memorial på Jägersro den 26 juli. Omgången kryddas med en jackpot där en ensam vinnare kan ta hem 44 miljoner kronor, enbart på sju rätt. Nuncio drog nitlotten i spårlottningen och har bricka åtta. Han körs återigen av Örjan Kihlström.
– Vi har haft en del tur med startspåren tidigare så det är inte mycket att gnälla över. Spår åtta är sämsta spåret men det kan vi inte göra något åt. Vi får se vad det innebär. Han är ju stark och tuff hästen och gillar att springa i dödens.
– Men Johnny Takter har sagt att On Track Piraten är en fantastiskt bra häst och det har vi ju sett också. Så vi får se hur det blir. Jag har i alla fall feeling att Nuncio kommer att göra ett riktigt bra lopp, annars hade jag ju inte startat heller. Han känns kanonfin, ika bra som inför Elitloppet.
Någon ändring i balans och utrustning?
– Troligtvis blir det samma som i elitloppsfinalen, utan framskor. Om banan är bra så blir det nog så. Senast i Oslo gick han med skor runt om. Huvudlaget blir troligtvis öppet men vi får se hur han känns i värmningen.

Uncle Lasse till Eskilstuna?

Hur är läget med Uncle Lasse efter den enorma insatsen i Sprintermästaren?
– Det verkar bra allting, han ser ut att ha tagit loppen bra. Jag har inte bestämt var han ska starta nästa gång, kanske i Eskilstuna i fyraåringstestet nästa vecka. Volstead ska i alla fall starta på Axevalla i Gulddivisionen nästa lördag. Han känns kanonfin han också.
Hur känns det att ha sådana stjärnor i stallet?
– Man börjar sväva nu, det är som en dröm hela tiden. Jag har ju sagt det förut att meningen är att jag ska dra ner på antalet hästar. Jag måste det, för det går inte att ha så här stor utsträckning. Jag har 132 hästar och “Cattis” har tio, det är alldeles för många. Vi måste försöka sälja men det är svårt att hitta köpare. Vi får försöka göra en egen auktion i vinter annars.
– När sedan Nuncio slutar tävla och blir avelshingst då lägger jag av med det här. Det har jag också sagt tidigare. Då ska jag bara vara uppfödare.
Du kommer aldrig att säga vem som är bäst av Nuncio eller Scarlet Knight, va?
– Det går inte att jämföra dem. Båda två är sådana fantastiska hästar som har gjort otroliga prestationer. Scarlet gick ju 1.10-tider fem gånger i rad, för 15 år sedan. Det är helt otroligt så man kan inte säga att den ena är bättre än den andra.

“Är bättre än raden”

Du har ytterligare fyra hästar till start inom V75. Någon av dem för spelarna att beakta?
– Nej, jag tror ingen av dem vinner.
Panoramic (V75-1) är inte så tokig och är väldigt gynnad av den långa distansen. Han har fått ett bra smygläge och möjligen går han utan skor den här gången. Men jag tror ändå inte att han räcker.
Coco de Vie (V75-1) är vassare om hon slipper att göra allting själv i den här klassen som hon är i nu. Det blev för tufft att gå fram till dödens senast. Barfota fram eller runt om men det blir svårt från spår elva.
Stirling Cher (V75-5) är bättre än raden och i bra form, hon känns fin. Gjorde ett bra lopp näst senast då hon avslutade bra. Fint läge och får smyga med därifrån men hon vinner inte heller.
Nato Dream (V75-7) ångar på så gott han kan och är bra i ordning. Han kan nog få med sig en peng från det läget, säger Stefan Melander.

Michael Carlsson, Kanal 75