Inför V75/jackpot: Berglöf tror på sin ögonsten

,

Han har tränat Elitloppsvinnare, vunnit Kungapokalen och segrat i Derbyt.
Ja, Erik Berglöf har varit vunnit det mesta.
På lördagen gör han sin första V75-start för året och då bakom ögonstenen Quantanamera. En häst han håller väldigt högt.
– Det är det bästa häst jag haft sedan Copiad. Hon är så himla bra, säger Erik Berglöf.

Färjestadstränaren Erik Berglöf har hunnit bli 63 år. Han har vunnit det mesta som går att vinna i Sverige och karriärens självklara höjdpunkt är så klart framgångarna med världsstjärnan Copiad, som vann Elitloppet både 1994 och 1995.
I dag har han 14 hästar på sin träningslista, varav sex unghästar som ännu inte gått lopp. Erik Berglöf har skalat ner sin verksamhet och trivs med det.
– Jag har åkt på trav varenda jäkla dag i nästan 40 års tid. Det orkar jag inte med längre. Nu satsar jag i stället på att ha lite färre men samtidigt lite bättre hästar i stallet. Som det är nu känns riktigt lagom, säger 63-åringen.
På lördagen drar V75 till Årjäng och då gör Erik Berglöf årsdebut på V75. Senast han tävlade på rikstoton var i december i fjol. Precis som då är det nu frågan om stallets stora stjärna, Quantanamera. En häst som värmlänningen håller väldigt högt.
Quantanamera är den bästa häst jag haft sedan Copiad. Och då har jag ändå tränat hästar som vunnit Derbyt, Kungapokalen och andra storlopp. Men Quantanamera är väldigt speciell. Hon gör aldrig ett dåligt löp, har aldrig några svackor och är aldrig skadad. Det är en helt unik häst.

“Räknas från alla lägen”
Quantanamera har aldrig vunnit på V75 förut och nu går hästen dessutom upp en klass och tävlar i Silverdivisionen, V75-1. Ändå tror Erik Berglöf på bra chans.
– Hon gjorde ett ruskigt lopp på Arvika senast där hon från spår 10 över 1 700 meter tuggade ner alla. Hon gick många meter i vida spår men var ändå först i mål. Som sagt, den här hästen är väldigt speciell. Hon går bra på allt. Dåliga banor, bra banor, dödens, ledningen, bakifrån. Det spelar ingen roll för Quantanamera, hon fixar allt och räknas från alla lägen.
Vad tror du då om denna uppgift?
– Hon har ett bra utgångsläge i volten och kommer vi till ledningen så tror jag inte att någon slår oss. Jag är optimistisk. Det måste jag vara med en sådan här häst.
Under året har Quantanamera gjort tolv starter. Av dem har stoet vunnit fem och travat in som tvåa lika många gånger.
Skulle du säga att Quantanamera är i sitt livs form?
– (skratt) Det är hon alltid. Quantanamera har varit i toppform många år nu.
Gör du några förändringar i utrustningen till denna start?
– Nej, det tror jag inte. När jag kan brukar jag köra barfota bak och lätta aliminiumskor fram men ibland måste hon gå med skor runt om. Men det spelar ingen roll, hon går lika bra oavsett balans.

Victor Sundqvist