Inför V75: Vässat inför hemmaplan

,

För två år sedan höll han på att ta livet av sin tränare.
På lördag kan Four Guys Dream betala tillbaka.
– Jag har siktat mot det här loppet och tycker att det ser intressant ut, säger Håkan K Persson som startar tre hästar inom V75-spelet hemma på Halmstadtravet.

Två segrar på fyra starter i veckan och ingen felfri häst sämre än fyra under december.
Håkan K Persson ser ut att ha stallet i ordning inför lördagens V75-omgång på hemmaplan.
– Det känns verkligen så. Hästarna har gått bra en längre tid och nu har det även trillat in några segrar. Det var länge sedan det var så roligt att gå upp på morgonen.
Har du förändrat något i träningen som gör att det går extra bra nu?
– Jag har varierar mer och har börjat utnyttja alla de möjligheter vi har här omkring. Exempelvis har jag börjat träna några hästar nere vid havet. Vi har två kilometer av Skrea strand som vi kan köra på, det är väldigt harmoniskt både för mig och hästarna. Vi kör några intervaller i sanden, sedan skrittar vi tillbaka i vattenbrynet. Jämfört med vår vanliga sandträning är det inte lika tungsprunget, men väldigt skonsamt, säger Persson som emellertid dragit på sig en neslig avstängning inför helgen.
Då rycker lillebror Stefan Persson ut och tar över styrningarna.
– Nu när Stefan inte har ett stort stall själv längre så har han satsat mer på kuskandet och då passar det perfekt. Det känns kul, han har kört en del för mig i år och jag tycker att han gör det bra.
Har du stått vid sidan med tre V75-hästar någon gång?
– Nej, inte vad jag kan minnas. Det kommer att bli jobbigt. Trots att jag har varit med länge nu så blir jag fortfarande väldigt nervös när andra kör. Det går inte över.

Kompisar igen
Något som däremot har gått över är skadorna som Håkan K Persson drog på sig i en olycka hemma på gården i Falkenberg för snart två år sedan.
Rapporterna talade om att han hamnade under en unghäst och bröt benet på tre ställen.
Idag är unghästen tre år och på lördag gör Four Guys Dream debut på V75.
– Olyckan berodde inte alls på att han var elak, han ville leka med mig och klättrade upp med frambenen på mina axlar och tryckte ner mig. Han fick bli valack efter det, sedan var vi kompisar igen. Det är en väldigt sympatisk häst.
Kan han vinna på lördag?
– Det vet jag inte, jag kan motståndet för dåligt. Men vi har siktat hit en tid och jag ska göra allt för att ha honom på topp på lördag, inklusive några småändringar i utrustningen, så får vi se hur långt det räcker.
Vad kan du berätta om ditt nyförvärv Dancin In the Rain, en helsyster till treåriga Breeders’ Crown-vinnaren Ganga Bae?
– Det är en liten häst, men mitt intryck är att hon har kapacitet lite utöver det vanliga så hon borde ha en ljus framtid om vi får henne att fungera. Att hon ska vinna efter så lång vila är långsökt, men jag är i alla fall väldigt nöjd med henne.
Hur skulle du summera dina chanser?
– Jag har försökt vässa formen på alla tre. Four Guys Dream är den jag har störst förhoppningar på, men jag är ännu mer spänd på vad Dancin In the Rain kan göra. Wallbanger R.W. har kapacitet, men galopprisken är stor och han missgynnas av att gå med skor.

Det här informerar Håkan K Persson om sina V75-hästar:
– 12 Wallbanger R.W. (V75-4) anmälde jag på chans eftersom det var hemmaplan, jag trodde inte att han skulle komma med. Men nu när han gjorde det ska jag försöka vässa formen lite extra. Jag körde några korta snabba intervaller med honom i måndags och ska köra så även på torsdag. Vad jag minns har jag gjort det en gång tidigare och då galopperade han, men förhoppningen är förstås att det ska förbättra honom. Men hästen är inte att lita på från start och femtespår innebär galopprisk. Skor är ett minus då han har lätt att slå ihop och jag är nöjd om han kan greja en fin slant.
– 2 Four Guys Dream (V75-5) är en mycket trevlig häst som utvecklar sig hela tiden. Han får samma träningsupplägg som Wallbanger R.W. inför det här och för hans del är det första gången jag kör så snabba intervaller inför en start. Förhoppningen är att det ska göra honom lite kvickare i benen och drömscenariot är att han kommer till ledningen då han kan vara lite feg bakom hästar. Jag ska testa honom med rycktussar och lättare framskor i torsdagsjobbet, faller det väl ut så kör vi så i loppet och det blir i så fall första gången. Bak blir det samma tunna skor som senast. Dessutom ska Stefan få prova sin jänkarvagn på honom, det har han heller inte haft förut.
– 1 Dancin In the Rain (V75-6) är en spännande häst, det är inte ofta jag fått in någon så välstammad tidigare. Hon har varit hos oss drygt tre månader och kom från Timo Nurmos där hon tydligen haft problem med hältor. Men hästen var i fin författning och vi har inte märkt av några sådana problem utan kunnat träna hela tiden. Hon hade bara gått intervaller inför kvalet så den genomköraren behövdes verkligen. Egentligen är det väl för tufft att gå ut i V75 direkt, men efter måndagsjobbet var jag nöjd att jag anmälde för då kändes hon betydligt rappare än tidigare. Jag tror att det finns stor potential i henne, men har svårt att bedöma vad hon kan prestera direkt. Hon gick med tung träningsbalans och fast huva i kvalet, nu blir det aluminiumskor runt om, rycktussar samt norskt huvudlag och vanlig vagn. Här lägger jag mig inte i taktiken, Stefan får köra efter hur hästen känns.

Robin Johansson, Kanal 75