Inför V75: “Vår chans att slå Propulsion”

,

En oslagbar favorit?
Katja Melkko vill i alla fall gör ett försök att besegra Propulsion i V75 på lördag med åttaårige Elian Web.
– Det här är vår chans, om det ska gå någon gång. Elian har alltid haft dåliga spår då han mött Propulsion tidigare och det ska bli väldigt intressant att se hur det går nu.

Katja Melkko med en gäspande Elian Web.


För andra gången på kort tid luftas Propulsion i V75-sammanhang.
Sveriges och en av världens bästa travhästar lekte med motståndet i gulddivisionen på Romme i slutet av december. På lördag är uppgiften Zoogins lopp på Bergsåker.
Med två veckor till Prix d’Amerique blir detta det sista testet inför en eventuell start i världens tuffaste travlopp för Propulsion.
Spårtombolan gav Örjan Kihlström ett tiondespår med den trettioenfaldige (!) miljonären och nu ska loppet vinnas bakifrån.
Finskan Katja Melkko är glad redan före loppet.
– Vi ser verkligen fram att åka till Bergsåker. Allting känns så bra med Elian Web i träningen och äntligen fick han ett bra spår. Det känns väldigt speciellt att få ett “good number” med den här hästen eftersom han nästan aldrig har haft det i de större loppen, säger Katja Melkko som hösten 2018 flyttade några av sina hästar från Finland till Julmyra Horse Center i Heby för att testa den svenska marknaden.
Senast Elian Web tävlade blev det en andraplats i annandagens guldfinal på Solvalla. Katja Melkkos sambo Janne Soronen körde invändigt från bakspåret och hästen gick i mål nästan helt obrukad som fastlåst bakom vinnaren Stepping Spaceboy.
– Han mådde bra av förra starten då han satt fast med alla krafter sparade. Janne sa att det var det finaste han känt hästen. Elian Web har aldrig varit bättre än nu.

Ett åttonde i elitloppsförsöket
Elian Web med dryga sex miljoner intjänat är en av Finlands två-tre bästa hästar. 2017 var han med i Elitloppet men kom inte vidare till finalen som vanns av Timoko.
Startspåret då var det åttonde bakom vingen. Nuncio, Propulsion och Timoko belade pallplatserna i loppet, det andra elitloppsförsöket 2017.
– Jag tror att han kan bli så bra att han platsar i Elitloppet igen, som en häst som är med och tjänar fina pengar. Men det är inte vårt huvudmål i år. Elitloppet är en stor händelse men jag önskar mycket hellre att han får göra många lopp i år och hålla sig frisk eftersom han haft en del otur med karriären, säger Katja Melkko.
Otur med startspåren då bland annat?
– Exakt. Elian har haft många dåliga startspår i många stora lopp. Därför känns det roligt att vi hade en sådan tur nu.
Jorma Kontio i sulkyn inger respekt hos motståndarna?
– Jorma har kört åt oss mycket i Sverige. Jorma känner hästen och är ju en kusk som vunnit mycket. Och ja – det är en stor skillnad om Janne sitter i ledningen med Elian Web eller om Jorma gör det.
Så taktiken är klar?
– Vi har inte pratat med Jorma ännu men varför inte ledningen? Det är den enklaste vägen till mål. Elian är jättesnabb från start. Så jag tror att Jorma provar i den positionen.
Det låter som att du tror på lite chans ändå att slå jättefavoriten i V75-3 på lördag?

– Vi har mött Propulsion några gånger men då har Elian alltid haft åttondespår eller något i den stilen. Därför ska det bli väldigt intressant att se hur det går nu. Jag hoppas verkligen att båda hästarna presterar sitt bästa och med Elians lilla fördelen av spåret och Propulsions säsong kanske vi får se en riktigt fight. Elian går bäst i ledningen, medan Propulsion får starta från bakspår den här gången och ta sig fram i andra- och kanske tredjespår. I hope he is behind us all the time! säger Katja Melkko och skrattar

Mikael Wikner, Kanal 75