Inför V75®: Untersteiners julklapp

,

V75 på uppesittarkvällen. Då hoppas Johan Untersteiner att han har en julklapp till spelarna. – En av mina är väldigt bra i ordning. Jag har bra feeling, hälsar Untersteiner som skickar pappa att sköta styrningarna på Mantorp.

Han driver landets största travstall och snuddar 33 miljoner kronor intränat under 2023.
Det är nästan dubbelt så mycket som Johan Untersteiners hästar sprang in under genombrottsåret 2017 – då han röstades fram som ”Årets tränare” i Sverige.
En titel han fortfarande saknar är emellertid det allsvenska tränarchampionatet, som går till stallet vars hästar springer in mest pengar under året.
De tre senaste årens vinnare Daniel Redén har greppet om titeln med två veckor kvar, men Untersteiner jagar hack i häl dryga halvmiljonen bakom.
Det innebär att de båda kan ligga jämsides på julaftonsmorgon.
Untersteiner skickar nämligen fem hästar till V75 på Mantorp under uppesittarkvällen och skulle det bli full pott finns över 600 000 kronor i prispengar att hämta.
Men att vinna fem avdelningar på V75 är förstår oerhört svårt och inte blir det lättare när man har otur i spårlottningen.
– Heart of Steel fick spår 3, sedan var det 11, 12, 12, 12, konstaterar Untersteiner i podden ”V75 Lördag hela veckan” där Per Skoglund och Peter Andersson går igenom startlistorna till V75 direkt efter anmälningarna på söndagskvällen.

”Tål att tuffa runt dem”
Men det betyder inte att han låter uppgiven på förhand och särskilt positiva är tongångarna kring 11 Winner Brodde i V75-1.
– Det är väl bara att titta på resultaten på sistone att Winner Brodde är grymt bra i ordning. Han kommer ut i ett lopp som på pappret kanske inte håller högsta bronsdivisionsklass tycker jag. Jag har bra feeling, säger Johan Untersteiner om fyraåringen som inte fick några pengar med sig från hopplöst utgångsläge i Breeders’ Crown-finalen i slutet av november, men följde upp med en vattentät spetsseger senast och verkar ha hittat en ny växel i säsongens elfte timme.
– Jag har ingen bra förklaring vad det beror på. Hästen har gått bra hela tiden, men kanske varit så där lite tveksam när han mött de allra bästa. Han har sett fin ut i lite enklare gäng, sedan kanske han inte riktigt grottat ner sig mot tuffare gäng. Men det tycker jag verkligen att han gjort på slutet. Både i semifinalen, men framförallt i finalen trots att han bara blev ”nolla”, men vilket intryck det var på honom då. Och senast låg jag halvt raklång hela vägen.
Från spår 11 måste man välja en annan taktik, men det tycks inte avskräcka.
– Det är nästan bästa spåret vi fick på lördag… Men han tål att tuffa runt dem också, det tror jag, säger Johan som stannar hemma med familjen och låter pappa Peter åka till Mantorp.
– Jag bröt ihop när det var 18.10 första start så då sa jag åt honom att ”nu har du varit avstängd i tio dagar.” Då hittade han två-tre hästar till att anmäla. Men det var Winner Brodde som jag på förhand kände var den som verkligen hade chansen.

”Topp tre på hur hästen känts i ett lopp någonsin”
Ett annat formkort är 12 Safira Diablo (V75-2) som körts fram utvändigt om ledaren tre starter i rad vilket resulterat i två segrar och ett andrapris. I ett lärlingslopps får hon Wilma Karlsson i sulkyn den här gången.
– Safira Diablo är riktigt bra i ordning, men spår 12 gör det svårare. 2 640 meter behöver inte vara någon nackdel så i ett lärlingslopp/stolopp tycker jag att hon kan streckas trots ett dåligt läge. Jag har bra feeling för en bra insats.

Gedigne snabblopparen 3 Heart of Steel (V75-3) gnuggar på i gulddivisionen och satt med massor av krafter sparade som trea på Jägersro i slutet av november. I förra starten blev det emellertid galopp in i första sväng.
– Jag har ingen bra anledning. Jag tyckte att han bara fegade ur senast, jag vet inte varför. Det var grymt intryck på Jägersro. Pappa sa att det var topp tre på hur hästen känts i ett lopp någonsin. Han kändes jättebra efter galoppen senast och allt var helt normalt i jobbet i torsdags så vi får gå på det igen.
12 Game Brodde (V75-6) kommer närmast från en femteplats i ett taktiklopp som varvades på 1.16,7 och avslutades i 1.10-fart.
– Det blev bara fel, jag tyckte att han var ursäktad, det är bara att glömma den starten. Nu fick han spår 12 och det blir svårt att komma in i matchen. Vi hoppas på överpace, då tar han ner många till slut.
Sist ut är 12 Global Enjoy (V75-7) som ännu är segerlös efter 17 starter.
– Jag tycker att han har gått bra i tuffa gäng, han är bara tre år. Han var trea i en E3-revansch senast och gjorde ett fint lopp, men från det här läget får man köra på chans, säger Johan Untersteiner.