Veijo Heiskanens kapable Kurri Jari Boko gör en spännande årsdebut på lördag. Lars Jakobsson TR Bild.

Inför V75®: Tror på chans direkt i årsdebuten

,

Veijo Heiskanens Kurri Jari Boko närmade sig kulltoppen i slutet av fjolårssäsongen.
Nu spänner hemmatränaren bågen och siktar mot årgångsloppen och börjar året med en start på V75®.
– Jag är nöjd med både hästen och spåret och tror på vettig chans direkt, säger Åbytränaren.

Veijo Heiskanens kapable Kurri Jari Boko gör en spännande årsdebut på lördag. Lars Jakobsson TR Bild.


Det har varit både upp och ner för Veijo Heiskanen de senaste åren. Han flög ur sulkyn och bröt höften för drygt ett och ett halvt år sedan och det känner han fortfarande av.
– Det blir bättre och bättre, men visst känner jag av det, jag kan i alla fall gå hyggligt och ta mig upp i sulkyn och köra.
Numera driver han en lite mindre rörelse tillsammans med Henna Halme och för dagen finns det ett 30-tal hästar på träningslistan.
– Det är både gammalt och nytt. De lite äldre hästarna har gjort det bra och tjänat en del pengar och det blir tuffare och tuffare för dom och jag hoppas att det kan komma in lite nytt.
När det gäller unghästar så har stallet fått ett lyft på slutet då hårdsatsande Sagari AB har fyra hästar hos Åbytränaren.
– Det är jättefina hästar och jag hoppas förstås att dom ska vara kvar. Sagari har valt att sälja en del av hästarna och det kan bli så att jag blir av med någon eller några. Mest spännande i kvartetten är Ers Excellence som kostade över 1,5 miljoner kronor på auktion i somras.
– Det är en jättefin häst. Han har ett väldigt vägvinnande steg och är intelligent och vet vad han ska göra. Ers Excellence har alla möjligheter att bli en riktigt bra häst även om vägen dit är lång.

Siktar på årgångsloppen
En häst som redan visat att han är bra och går en intressant säsong till mötes är Kurri Jari Boko som utvecklades snabbt under fjolårets andra hälft.
– Det är en komplett häst på alla sätt och jag gillar honom skarpt, han är alltid glad och gillar att träna och tävla.
På lördag är det dags för årsdebut och Heiskanen har stora planer för sin fyraåring under året.
– Jag hoppas att vi ska kunna kvala in till någon av de större finalerna i år, jag är gärna med i flera, men det är tuffa lopp och kullen är väldigt bra. Vi börjar med Kungapokalen och sedan får vi ta det därefter.
Först gäller det att årsdebuten faller Heiskanen i smaken och hästen gör ett bra lopp.
– Kurri Jari Boko känns jättefin. Jag har bara kört 1.23/3000 meter och det är samma upplägg som jag brukar köra med hästarna. Det har varit lite si och så med vädret och jag har inte kunnat lägga upp träningen som jag velat, men de senaste veckorna har varit bra och hästen är väl förberedd. Jag kommer att köra lite avvaktande och köra till slut. Ett högt tempo vore önskvärt och jag känner mig inte slagen på förhand på något sätt. Jag kör med skor den här gången och sparar “barfotakörningen” ett tag, sedan spelar det inte så stor roll på honom, det visade han om inte annat i sista starten förra året då han vann med skorna på.
Att Veijo Heiskanen köpte Kurri Jari Boko var lite av en slump.
– Jag var och kollade hästar hos stall Boko och när jag hörde namnet bestämde jag mig för att köpa och sedan såg hästen väldigt bra ut också. Jari Kurri är en av Finlands bästa hockeyspelare genom tiderna och jag är väldigt intresserad av sport över huvud taget och tyckte att Kurri Jari Boko var ett häftigt namn och slog till.

Joakim Brundin, Kanal 75