Inför V75 (tisdag): Malmrot med drag i tomtesäcken

,

En selfie som tomte?
Okej säger Anders Malmrot inför sin sista sändning som tipsexpert i tv innan han kliver på som sportchef på Solvalla efter nyår.
Har han något i säcken till V75-finalerna på Solvalla annandag jul?

Tomtar för sista gången som tipsexpert. Anders Malmrot tillträder som sportchef på Solvalla efter nyår.  För fri publicering tom 2017-12-28.


Solvallas V75-finaler 26 december blir den tredje spelomgången i V75 Winter Burst
– ATG:s satsning med åtta V75-omgångar på nio dagar och med en stor final och multijackpot på nyårsafton.
Anders Malmrot är ett känt ansikte i sporten som under december varit en avgående tipsexpert i rutan. 8 januari tillträder han tjänsten som sportchef på huvudstadsbanan Solvalla.
Den Östersundsfödde 45-åringen flyttade ner till Stockholm 1998 för att jobba som tipster på företaget Dagens Spel.
– Sedan blev det jobb på Travtjänsten och efter det Kanal 75 och tv. Efter nyår blir det annat och det känns roligt och utmanande att få prova “andra sidan” och tjänsten som sportchef.
Det blir något nytt för mig som hållit på och tippat i många år nu, säger Anders Malmrot.
Annandag jul syns han i rutan för sista gången (?) som spelexpert. Solvallas V75-finaler i juletid är klassiker han älskar.
– Solvalla och finaler brukar alltid vara trevligt – med bra körning i loppen. Alla hästar har ju kvalat in via en bra prestation och det för med sig att så gott som alla ju tror ju på lite chans. Man rättar inte in sig i ledet utan här har ägare, tränare och kuskar lite ambitioner om att vinna – och försöker ta den chansen, säger han.

Grisfötter – ett avslöjande
Det nya året tänker han fira i byn Sikås i Strömsund i Jämtland på släktgården på mammans sida. Julen blir intensiv med tv-jobb och en julafton med familjen – fru och två barn – hemma i Bålsta.
Innan vi går in på favoriterna på Solvalla får Malmrot svara på vilka favoriter han har på julbordet.
– Det är grisfötter och fårfiol. Det är det jag vill ha.
Smaken för grisfötter tyder på att han har några år på nacken ändå.
– Lite avslöjande!
Man köper i charken och kokar dem själv. Jag kokade ett år och de blev jättegoda. Men det lukar ju lite runt det hela och det var väl inte jättepopulärt här hemma. Men mamma och pappa kommer ner till oss i Bålsta i jul och då tar de med sig grisfötter och har då tillrett dem hemma. Så det blir en jul igen med grisfötter på bordet.
Vi ska inte hålla läsarna på halster längre. Nu vill vi ha dragen du kommer att presentera i rutan.
– Jag har en spik jag känner för och det är 6 Man Of Steel (V75-2) som jag tror jag vinner klass II-finalen. Det är en härlig häst som har potential att bli riktigt bra. Stefan Persson lär ha siktet inställt på ledningen och jag tror inte att de invändiga har potential att stå emot honom. Så efter en bit sitter han nog i spets och spårar runt om.
“Rejäl” är ordet som kommer över en när man ser Halmstadhästen tävla.
– Ja, han tål ju det mesta. Man Of Steel kan springa fort och kan hålla ett högt tempo länge. Han visade ju nu senast också att han är oöm för positioner. Han ska ha en toppchans att vinna.
Någon lillspik i säcken?
– Egentligen inte, så här på rak arm. Det är verkligen klurigt på Solvalla. Det finns ingen riktig storfavorit, förutom Ready Ribb (V75-3) som ser ut att bli ganska stor. Men den tänker jag gardera. Annars kommer det nog att bli ganska jämnspelat. En spelvänlig omgång.
Du “köper” inte Ready Ribb som spik, som många andra. Varför tror du inte på Björn Goops häst?
– Jag litar inte hundra på honom eftersom han är lite känslig för underlag och ibland travar han lite sämre. Så jag kommer att prova att gardera. Distansen är tre kilometer och elitloppsvinnaren 15 Nahar
är en av hästarna som kommer med på mitt system. Nahar ska starta en gång till i karriären, på hemmabanan Bergsåker 29 januari. Det kommer att vara extra vässat till den här starten tror jag. Loppet heter Nahars Elitloppsminne dessutom och det är klart att det är speciellt för Robert Bergh att visa upp den här hjälten en sista gång på Solvalla.
Hittar du något roligt skrälldrag i omgången?
– 4 Han Herred (V75-5) kan nog bli lite bortglömd den här gången. Honom ger jag en chans till eftersom han blev av med draghjälpen i lördags och det gillade han inte. Hästen ser otroligt bra ut men är mera en löpare, en glänsare än en som ska gå tufft. Skulle Han Herred få ett rygglopp i stället och speeda sista 300 meterna så är det här ett sådant lopp han kan vinna.
Då säger vi god jul då och tack för att du gläntade lite på säcken inför annandagen.
– Vänta. Jag har inte riktigt bestämt hur jag ska göra. Men så här några dagar i förväg…en chansspik kan ju kanske 3 Geisha Sund (V75-1) vara. Jag tror att hon håller ut Indoor Voices och kommer till ledningen. Senast var hon ju jättebra i gulddivisionen, funkade bra med skor och närmade sig VästerboontheNews hela vägen in mot mål. Hon verkar vara i sitt livs form, säger Anders Malmrot.
Och med det önskar du läsarna…
– En God jul!

Mikael Wikner, Kanal 75