Lena Emmoth/TR Bild.

Inför V75®: Svensk-italienare på jakt efter elitloppsbiljett

,

Ett saftigt förstapris och en elitloppsbiljett.
Det står mycket på spel när Usain Töll gör comeback på svensk mark i H.K.H. Prins Daniels lopp.
– Vi har inte fått någon inbjudan till Elitloppet så vi försöket den här vägen, säger hästens tränare Vitale Ciotola.

Lena Emmoth/TR Bild.


Med åtta dagar kvar till Elitlopp utgör på lördag H.K.H. Prins Daniels lopp sista chansen att för egen maskin ordna en rosa biljett. Dessutom hägrar en segercheck på 400 000 kronor. Ett av segerbuden är svenskfödde Usain Töll (V75-6), som senast var ute i den italienska sprintklassikern Gran Premio della Lotteria och där slutade femma i finalen efter att ha vunnit sitt försök.
– Det var en lång resa till Neapel, men den gick bra och hästen känns frisk och pigg efter det, säger Vitale Ciotola i veckans avsnitt av podden V75® – lördag hela veckan.

Nära slå elitloppsvinnaren
Italienaren bedriver sin rörelse på den anrika träningsanläggningen Grosbois i Paris och sedan Usain Töll såldes till italienska ägare hösten 2020 har han stångats mot tuffa hästar i Frankrike. När han i april slutade tvåa på Vincennes var han endast slagen med ett huvud av fjolårets elitloppsvinnare Etonnant. Att Usain Töll kan utmana de allra bästa råder det alltså inget tvivel om.
– Det är förstklassiga hästar i Elitloppet, kanske snäppet bättre än Usain Töll, men han gjorde väldigt bra ifrån sig i Lotterian och med ett bra startnummer i ett elitloppsförsök springer de inte ifrån honom så lätt. Kommer han med i Elitloppet vore det en stor ära för mig om han tar sig till final och där får samma placering som i lotteriafinalen.
I lördagens lopp på Gävletravet är distansen densamma som i Elitloppet, 1 609 meter, vilket passar Usain Töll ypperligt. Dessutom hade han tur i spårlottningen när han drog bricka fem.
– Milliondollarrhyme är den som jag känner bäst av motståndarna och det blir svårt att ta sig förbi den, säger Vitale Ciotola, som planerar att tävla sin häst på optimal balans.
– Om banan tillåter blir det barfota runt om. Senast i Neapel hade han skor men på Vincennes gången innan gick han barfota och tävlade jättebra.

Kanal 75