Inför V75/Sprintermästaren: Ensam är stark

,

På förhand handlar det om storstallen som kommer med starka laguppställningar.
Och kanske en ensam utmanare.
Ratad av sin ordinarie kusk och med tränaren i vagnen.
– Det är klart att jag vill visa Örjan att han har valt fel häst, säger Pasi Aikio om Alone inför Sprintermästaren på Halmstad.

Stefan Melander kommer med fyra hästar, Daniel Redén tre och Svante Båth två.
Bland dessa återfinns Evaluate, Thrust Control, Brothers N.Arms, Zephyr Kronos, Global Withdrawl och Deep Pockets.
Lägg till Timo NurmosViking Brodde så har vi de sju mest betrodda hästarna inför torsdagens upplaga av Sprintermästaren, enligt ATG:s fasta odds.
Viking Brodde är för övrigt också hästen som gör att Pasi Aikio själv får svinga sig upp bakom Alone då ordinarie körsvennen Örjan Kihlström valt att köra den förre.
Alone som rankas främst bakom storstallens septett.
– Det är lite upp till bevis för honom nu, säger Pasi Aikio om fyraåringen som imponerade stort då han i näst senaste starten fick prova sprinterdistans för första gången och krossade motståndet utvändigt på 1.11,5.
Egentligen är han ingen sprintertyp. Han kan inte speeda riktigt fort utan lever fortfarande på sin styrka. Men å andra sidan körs sprinterloppen ofta på ett sätt som passar honom med full rulle hela vägen, funderar Aikio som i fjol tog sitt livs tränarseger med Who’s Who i Svenskt Travderby och nu försöker matcha Alone till samma storhet.
– Ihop med Adorable Lady är det min bästa fyraåring och han är mer härdad än vad Who’s Who var vid samma tidpunkt i fjol. Kapacitetsmässigt är Alone klassen under, men han är i alla fall under stadig utveckling.
Varför kör du själv den här gången?
– Örjan tyckte väl att den andra hästen hade större vinstchans och valde den. Då tyckte jag det var bättre att jag kör som känner hästen, än att försöka jaga världens vassaste kusk. Alone är nämligen väldigt speciell att köra. Han är riktigt på tårna, i värmningen kan han springa runt utan att ta ett enda travsteg.
Hur känns det att köra ett så stort lopp?
– På förhand är det kanske mer fokus, men när man väl sitter där är det ett lopp som alla andra. Speciellt med den här hästen som kräver så mycket uppmärksamhet, jag lär ha fullt upp att hålla i tömmarna. Jag var trea i Oaks med Adorable Lady i fjol och det här känns lika stort.
Är det en extra krydda att sitta i vagnen själv?
– Givetvis är det roligt. Det är klart att jag vill visa Örjan att han har valt fel häst så jag ska göra mitt bästa.
Hur länge har du siktat mot Sprintermästaren med Alone?
– Jag kan inte säga att vi siktat hit på det sättet att vi försökt toppa honom något extra. Det är ett lopp som funnits i tankarna och som det känns i jobben kommer hästen i bra form. Jag är nöjd med alla förberedelser.
Hur ser du på era chanser?
– Vi fick ett fint spår i försöket så målsättningen är att ta sig till final och tjäna en skaplig slant där. Att han ska vinna är lite långsökt, det är som sagt inte någon riktig sprinter. Jag räknar med att köra honom i ryggar och det avgörande för oss är att det blir hårt tempo hela vägen.
Vad önskar du att det står på klockan efter första varvet?
– Gärna 1.10,5, då tror jag säkert att han kan hålla den farten in i mål. Men krävs det en 1.07-avslutning så hinner han inte riktigt med.
Han har alltid tävlat med öppet huvudlag och vanlig vagn, finns det några växlar att dra inför karriärens största lopp?
– Vi har inte ens ryckt huvan på honom så det finns också sparat. Men i dagsläget tycker jag inte att det känns aktuellt. Även om hästen mognat betydligt i år så vill jag vänta med sådana saker. Han får tävla barfota fram i försöket, sedan kanske vi rycker alla skor till finalen beroende på hur han känns. I övrigt går han som tidigare.
Du är omtalad för att du aldrig har druckit alkohol och sagt att du inte ska göra det förrän den dagen du vinner Elitloppet. Skulle det inte räcka med en seger Sprintermästaren?
– Nej, Elitloppet är Elitloppet och inget annat. Men om någon i så fall vill spruta oss med segerchampagne vore det helt okej för mig, säger Pasi Aikio.

Robin Johansson, Kanal 75