Inför V75®: Spännande lördag för Marcus formstarka femåringar

,

Båda kommer från överlägsna segrar i sina senaste starter. Marcus Schön har en högintressant lördag framför sig när han luftar både Janks Morton och Jurista i STL-finalerna. – Det ser väldigt intressant ut, får man säga, menar Solvallatränaren.

När vi slår upp programmet till V75® den här lördagen är det med extra spänning.
Det är nämligen dags för årets första finaler i Svenska Travligan. De bästa artisterna från de senaste veckornas omgångar samlas på Solvalla för att göra upp. Eftermiddagen ser särskilt spännande ut för Marcus Schön. Solvallatränaren har två hästar inkvalade till finalerna och båda segrade på ett imponerande sätt vid sina senaste starter.
Femåriga 5 Janks Morton (V75-5) ser ut att vara ett verkligt ämne.
Hästen har på sina blott sex starter hittills i karriären, fem segrar och ett andrapris. Senast på Romme lämnade valacken konkurrenterna med flera längder för en överlägsen seger. En minst sagt övertygande insats, något som tränaren håller med om.
– Verkligen. Han gick i mål med gott om krafter kvar och gick en relativt bra tid ändå när det var så kallt, det var väl 22 minusgrader den dagen, så vi var väldigt nöjda med hästen. Han gjorde det bra och hade en bra puls efter loppet, så det fanns mycket kvar i mål, säger Marcus.
På lördag gäller Klass 2-final, men så som Janks Morton sett ut på sistone finns det en hög utvecklingspotential.
– Det ser ut som en riktig häst, får man tycka. Sedan är han fortfarande väldigt stor och fet, om man kan säga så…Det kommer nog ta lång tid ännu före han är riktigt ”topp-topp”, men det känns fortsatt bra med honom.
Nu är det femtespår bakom bilen. Är hästen spetsaktuell igen?
– Det är helt upp till kusken, men jag vill tro att han kan öppna litegrann i alla fall. Magnus (Djuse, som körde näst senast reds.anm.) sa ju att hästen var väldigt rapp för sin storlek och det måste väl säga en hel del om det. Sedan är det knappast någon häst som är beroende av ledningen, utan det är väl mer att vi vill undvika dödens; man vill inte tråka ut honom för mycket med att gå där då vi vill ha en häst som ska kunna tävla länge.
Vi noterar också att han är anmäld med jänkarvagn för första gången nu. Tävlar han så på lördag?
– Ja, det är planen. Jag provade jänkarvagnen på honom i stallgången i tisdags, eftersom han är så väldigt stor och jag ville mest se så det inte skulle göra honom rädd eller så. Men det funkade fint, vi satsar på det.
Det kan bli ett lyft för den här typen av häst?
– Ja, det är lite dit jag vill komma med det, i och med att han är lite trång i gången. Det är smådetaljer vi är inne på nu, men vi tänker det är lika bra att prova jänkarvagnen direkt i stället för att hålla på med skor eller att korta ”käken” och sådant.

Väldigt glad och lekfull för dagen
Jämngamla 7 Jurista (V75-6) är nästa bud från Schöns stall.
Ready Cash-dottern var hos sin tidigare tränare Daniel Wäjersten bland annat finalist i Stochampionatet i somras. Efter flera fina insatser i den nya regin kom senast också en efterlängtad seger. Jurista vann med närmare tio längder efter att ha avslutat visslande snabbt i ledningen.
– Det var väldigt skönt att se henne få löpa ut. Och det känns som hon tagit loppet på helt rätt sätt också; jag tränade henne i tisdags och ja, det känns som att hon är i form. Hon är väldigt glad och lekfull för dagen, så det känns bra. Det var skönt för henne att få springa på innerspår hela vägen senast och som sagt, vi var väldigt nöjda med henne, säger Marcus.
Det såg också ut som om hon kan öppna riktigt kvickt bakom bilen?
– Jo, Claes Sjöström senast sa att han körde inget alls från start utan lät henne bara vara. Så nog kan hon öppna och det är klart att ledningen vore önskepositionen för oss att få.
Det känns onekligen som två bra segermöjligheter?
– Det tycker jag man får säga. Sedan brukar jag alltid vara optimist, men man måste tycka att det ser väldigt spännande ut på förhand i alla fall.