Inför V75 (söndag): VM-vinnaren till Oslo som favorit

,

Twister Bi skrällvann Oslo Grand Prix förra sommaren.
På söndag återvänder hästen till Bjerke som favorit efter sin tunga VM-titel i höstas och årsdebuten överstökad med plus i kanten.
– Han var fruktansvärt bra i Gävle, säger kusken Christoffer Eriksson.

Twister Bi och Christoffer Eriksson bakom bilen i Hugo Åbergs Memorial förra sommaren.


Jerry Riordan-tränade Twister Bi var tillbaka i tävlingssammanhang i Gävle helgen före Elitloppet och visade där att högformen inte kan vara långt borta.
Hästens hetsighet gjorde sig påmind i starten där man tappade en hel del mark på några galoppsteg. Upphämtningen till andraplatsen i Prins Daniels lopp lovade dock en hel del.
Christoffer Eriksson fick ett fjärdespår med Twister Bi i söndagens lopp och menar att han inte kunde ha önskat sig ett bättre läge.
– Vi fick ett kanonspår för hans del, mitt på startbilen där det går i lite högre fart bakom bilen. Spår fyra hade jag valt om jag fått välja först, säger Malmö-kusken.
I comebacken ville den Italienfödde sexåringen bestämma själv i uppkörningen bakom bilen och knäckte käckremmen vilket så klart bidrog till galoppen i starten.
– Det hände en hel del. Att han knäckte käkremmen påverkar honom mer än andra hästar, han som har så lätt att stressa upp sig i vanliga fall, säger Christoffer Eriksson.

Känd grovjobbare
Oslo Grand Prix går som V75-7 på söndag. Tio hästar gör upp om 1,5 miljoner norska kronor i förstapris över distansen 2 100 meter.
Titelförsvararen från Jerry Riordans stall ställs mot flera av årets elitloppsdeltagare men ntressantast är kanske italienske
Urlo dei Venti vars tränare tackade nej till Elitloppet och här gör första starten i Norden.
– Det är klart att det är bra hästar han möter. Så brukar det vara när det är så mycket pengar att köra om. Men han har visat att han kan göra loppen på egen hand och nu från det här fina utgångsläget ser det ut som om vi ska sitta bra på det direkt, säger Christoffer Eriksson.

“Förhoppningsvis lugnare nu”
I VM-loppet på Yonkers Raceway i oktober valde Eriksson en lugn start. Som på söndag handlade det om medeldistans den gången. Twister Bi kördes till spets varvet från mål och kunde sedan bara dryga ut ledningen till en överlägsen seger.
Formen är inte är lika bra nu som då. Värsta motståndaren till Twister Bi torde ändå vara Twister Bi själv.
– Han blev ju bättre och bättre ju mer han tävlade i fjol och förhopningen är att han ska hålla sig lite lugnare nu när han fått vara med och tävlat en gång, säger Eriksson.

Fotnot: Starttiden för V75 på söndag är klockan 14.30.

Mikael Wikner & Robin Hedström, Kanal 75