Stänkhuvan sätts på som en säkerhetsgrej på söndag.
Efter tio raka segrar för A Sweet Dance vore det dumt att ändra på något som kan äventyra favoritskapet i de treåriga stonas uppgörelse Svenskt Travoaks.
– Tyvärr så får publiken aldrig se hennes vackra huvud, säger tränaren Helena Burman och klappar om sin häst.

Kullens drottning A Sweet Dance höll på att ställa till det alldeles för sig i kvalet för ett par veckor sedan där det blev galopp kort efter start.
Ulf Ohlsson hade hoppat in i stället för Johnny Takter och eftersom han körde hästen för första gången var han inte riktigt beredd på en liten egenhet hästen har.
A Sweet Dance är stänkrädd och från ett bakspår i kvalificeringsloppet var man extra utsatta.
Nu blev det seger ändå – Malmö-stoet var överlägsen trots galoppmissen.

I finalen på söndagen (V75-4) får ingenting gå fel. Den så kallade premiechansen dubblar förstapriset till 2,8 miljoner kronor. Så det är inte bara prestige som står på spel.
Johnny Takter är tillbaka i sulkyn igen och på söndag är det ett spår i den främre raden bakom bilen som gäller.
Helena Burman är nöjd över att få posera med en ren häst för fotografen när vi besöker gården i Klågerup i Svedala kommun i Skåne. En drottning utan sin stänkhuva.
– Tyvärr så får ni ju aldrig se hennes vackra huvud – för det är ju väldigt vackert tycker jag.

“…och resten är historia”
A Sweet Dance hade sin huva på senast men det blev galopp ändå. Utrustningsdetaljen får därför hänga med ett bra tag till.
– Det är ju så att hon är stänkrädd. Det är ju en liten akilleshäl. Första starten hon gjorde visste hon inte riktigt hur hon skulle ta sig fram, för det var ju både stänk och grejer överallt och hon var lite lätt förvirrad. Sedan fick hon det helstängda på sin stänkhuva och resten är historia, säger Helena Burman som äger hästen tillsammans med Stefan Kristensson.

Gillar att bli uppassad
Burmans sto har visat oerhörda fartresurser i loppen och är tvivelsutan finalfältets speedigaste häst. Så mycket kan man slå fast.
Efter tio raka segrar varav nio kommit i år är A Sweet Dance också motiverad favorit. Även en liten publikfavorit?
– Ja, jag tror att hon är lite smått det. Det är ju alltid så när hästar radar upp många segrar. Det är sånt som är iögonfallande och värmer människors hjärtan.
Jag vet inte om man uppfattar det när man bara ser henne utifrån men vi som är nära henne, vi vet att hennes personlighet är väldigt stark. Hon har väldigt stark integritet. Exempelvis tycker hon att det är normalt att alla ska passa upp henne och behandla henne som en primadonna, säger tränaren och skrattar.
Är hon svår att ha att göra med, svår att träna?
– Nej, hon är väldigt lättränad. Hon har inga veterinära problem och behöver inte en massa underhåll hela tiden. Visserligen får hon får lite massage då och då men det ska hon ha så klart. Men annars så är hon bra ha att göra med. Hon kan ju också bita till en och så – men hon tycker att hon har rätt till det tydligen. Jag gläds åt att vi gör det tillsammans – jag och personalen och Johnny (Takter). Hon gör oss glada hästen. Det gläder mig också väldigt mycket att delägaren – som är min sponsor – som har satsat så mycket på mig och trott så mycket på mig, får lov att vara med på den här resan och äga den här hästen.
“Sweetan” som ni kallar henne har som sagt tio raka segrar. Vad ser du framåt för henne? Har hon “peakat” kanske?
– Nej, absolut inte. Hon har ju jättemycket framför sig och kan bli hur bra som helst. Det beror ju på vad som händer, om hon får vara frisk och hur upplägget görs av tränaren… och så vidare, så vidare. Men kapaciteten och talangen har hon ju i alla fall. Jag vill inte spekulera men jag vet ju i alla fall att hennes framtid är ljus, säger Helena Burman.

Fotnot: Svenskt Travoaks går som V75-4 på söndag, Svenskt Travkriterium är V75-6. Första V75-start på lördag är klockan 14.30.

Mikael Wikner & Marie Hallman, Kanal 75

Publicerad september 28, 2018 14:09 via Kanal75

Dagens tävlingar