Inför V75 (söndag): Provar för Paris igen

,

Annelie Lagergren gör ett nytt försök att kvala in till kallblodsloppen i Paris.
I söndagens V75-omgång i Bollnäs är hennes Björs Frej en het segerkandidat i loppet där fyra platser står på spel till tävlingarna i slutet av februari.
– Han är väldigt nyfiken den här hästen och hade väl knappt tid att äta alla gånger vi var nere senast.

– Vi hoppas att han ska växa in i den högsta eliten, säger Annelie Lagergren om sin Björs Frej som startar i V75-2 på söndag.


I år är det 17:e året som det franska travförbundet bjuder in kallblodiga travare från Sverige, Norge och Finland till två lopp på Vincennes.
Bollnäs står som arrangörer för V75 på söndag – en av årets extra omgångar av travets elitserie. V75-2 är kallblodsloppet där fyra platser till Frankrike ska fördelas.
Det kan bli andra året i rad åttaårige Björs Frej ingår i det svenska kallblodslandslaget. I fjol vann hingsten uttagningsloppet i Bollnäs. I Paris blev det en sjätteplats i det ena loppet och galopp och diskvalifikation i det andra.
– Det var en helt fantastisk resa för oss tränare och ägare, och ett väldigt fint upplägg. Björs Frej trivdes också men resan tog ändå på honom. Han är väldigt nyfiken den här och vill vara med på allting. Så han hade fullt fokus på allt runt omkring. Han hade väl egentligen inte tid att äta alla gånger och göra sig hemmastadd där nere, berättar Annelie Lagergren, heltidsamatör med licensen knuten till Bollnästravet.

“Kuskarna har varit nöjda”
Hennes pappa är Per-Gunnar Persson, en tio år äldre bror till landets ledande kallblodstränare Jan-Olov Persson. Per-Gunnar står för uppfödningen i verksamheten och Annelie tränar hästarna.
Björs Frej avslutade fjolåret med två segrar under hösten och en tredjeplats i december i ett lopp på Rommetravet efter en sent insatt spurt.
Åttaåringen blir en av de mera betrodda hästarna i loppet (V75-2) och kretsen runt hästen har enats om att göra ett nytt försök på Frankrike.
– Vi har väl funderat lite hur vi skulle göra och kommit fram till att prova mot Frankrike igen och se hur det går. Kuskarna har varit nöjda med honom i loppen och han har funkat bra. Bakspåret gör väl inte så mycket eftersom han inte så kvick ut från start. Han ska ha chans men det behöver ju lösa sig lite grand för att det ska lyckas, säger Annelie Lagergren.

Kandidat för eliten
100
000 kronor är förstapriset i söndagens lopp. Björs Frej kliver över en miljon kronor intjänat i karriären om det skulle bli seger.
En seger i V75 har det blivit, i Erik Graléns Minne i september 2016, tillika en final i Dubbelcupen.
– Vi hoppas att han ska växa in i den högsta eliten. Han är väl inte riktigt där än men det kan bli så. Han är stark och har avslutat väldigt bra i de här starterna på slutet och jag hoppas att formen håller i sig.

En Persson visade vägen
Pappan Per-Gunnar Persson blev historisk vinnare av det första kallblodsloppet i Frankrike 2002 med hästen Lykketinder. Det blev då seger i båda loppen i Paris.
Årets kallblodslopp avgörs på Vincennes söndag 18 respektive torsdag 22 februari. Hästarna som blir etta och tvåa i söndagens lopp i Bollnäs erbjuds platser, tillsammans med de två högst seedade hästarna vars ägare anmält sitt intresse.

Mikael Wikner, Kanal 75