Ett av världens mest penningstinna lopp.
En travets EM-final.
Tolv av Europas bästa travare med världshästarna Readly Express och Propulsion i spetsen gör på söndag upp om ett förstapris på två miljoner i finalen av Trotting Masters i Östersund.

Spännande Mastersfinal med Propulsion (vänster) och Readly Express i favoritpositioner.


Elitloppet, Prix d’Amerique och Lotterian är tre av loppen där tränarna samlat poäng med sina hästar under året.
Poäng som varit kvalificerande för en start i finalen av den europeiska travunionen UET:s satsning Trotting Masters med Sverige som arrangörsland 2018.
Exempel på stjärnor som får stå över söndagens final är franske stjärnan Bold Eagle och elitloppsvinnaren Ringostarr Treb, en häst som inte startat sedan segern i maj.
I vågskålen väger revanschmötet med stort R över.
Östersundstravet blir skådeplatsen för revanschmötet mellan Propulsion och Readly Express, ettan och tvåan från tungviktsmötet i Åby Stora Pris i augusti.
– Jag har länge hoppats på just det här mötet och tänkt att då är ju loppet i hamn bara på grund av det. Sedan får vi en räcka andra topphästar också som…ja, jag beskriver det som att det skulle spelas en EM-final i fotboll på Jägarvallen här i stan på söndag. Loppet är av den digniteten, säger travbanechefen Jan Quicklund.

Goop upp igen
Sporten i Östersund ramas in av spelet V75 på söndagen med första V75-start klockan 14.30.
Trotting Masters-finalen går som V75-6.
Björn Goop har inte kört Readly Express sedan Prix d’Amerique-segern i vintras. På söndag får han sitta upp bakom Timo Nurmos stjärna igen.
Readly Express förlorade mot Propulsion på målfoto på Åby och är med för att ta revansch. Han var dock inte till sin fördel i Sundsvall Open Trot i den senaste starten. Förklaringen kom några dagar efter loppet då veterinär kunde konstatera att hästen var röd i halsen.
Andreas Lövdal i stall Timo Nurmos:
– Han är bra i halsen sedan en tid och allt ser bra ut nu. Readly Express gick ett banjobb på måndagen på gården och Timo var nöjd med hästen. Vi visste ganska snabbt efter loppet att det var något som var fel. Readly gör ju i princip aldrig ett dåligt lopp och ger sig aldrig. Men det är hästar vi jobbar med och sådant här händer, säger Andreas Lövdal.

Kommer med en brasklapp
Om allt faller väl ut blir det en ny satsning mot Prix d’Amerique i vinter. Andreas Lövdal igen:
– Jag vet inte annat än att hästen förmodligen åker ner innan jul någon gång för att om möjligt vinna loppet igen. Söndagens lopp blev häftigt också. Det är sällan det har körts ett lopp av den här kalibern norr om Stockholm.
Readly Express är fit for fight igen som det verkar. Stallmannen Lövdal är positiv till hästens chanser att vinna loppet men kommer med en brasklapp.
– Visst ser det bra ut men man vet aldrig ändå med hästar som haft de här problemen en gång med halsen, ingen vet om eller när det visar sig igen, säger Lövdal.

Tre tipsexperter om söndagens final.

Micke Nybrink, trav- och tipsexpert i trav-tv:
– Spontant säger jag att Propulsion är vinnaren. Daniel Redéns häst har till skillnad från Readly Express inte varit sjuk och det kan inte överskattas. Vi kan inte kräva att Readly Express ska vara på topp.
Stefan Hultman, trav- och tipsexpert i ATG Live:
– Söndagens lopp håller otroligt hög kvalitet och min bedömning är att det bör står mellan Propulsion och Cyber Lane. Cyber Lane är ju väldigt snabb iväg och frågan är om han inte kan ta en längd på Propulsion. Det är inte otänkbart i alla fall. Jag säger Cyber Lane faktiskt, eftersom jag tycker att det är en häst på väg uppåt och jag tror att det finns växlar kvar i honom. Omvänt tror jag inte att Cyber Lane slår Propulsion från positionen utvändigt.
– Tyvärr känns formen osäker på en sådan som Readly Express. Samtidigt har man ju en enorm respekt för Timo Nurmos kunnande, han skulle inte ha anmält till det här loppet om inte hästen känns bra, säger Stefan Hultman.
B-O Månsson, regional sportchef för Mittnorrland och tipster i banprogrammet:
– Det är ett oerhört bra lopp. Efter en stunds funderande kom jag fram till att någonstans måste man ändå tippa Propulsion som vinnare. Efter Prix d’Amerique sa jag för mig själv att ingen häst i världen kan slå Readly Express bakifrån. Sedan går Propulsion ut och gör det på Åby, trots att…ja det går ju nästan inte att springa mycket fortare än vad Readly Express gjorde och då tar Daniel Redéns häst ändå en längd upploppet ner. Readly Express var inte schysst på Bergsåker och det känns som ett litet minus.
– Jag vill ändå inte spika eftersom respekten för Readly Express är stor. Det blir tre hästar på mitt system i Mastersfinalen. Jag plockar även med franske gästen Up And Quick på systemet, den kan gå med bakom de där två och komma till slut. Det finns många lopp i Frankrike och ändå åker de till Östersund. Det känns som att fransmännen åker för att vinna, säger B-O Månsson.

Mikael Wikner, Kanal 75

Publicerad september 11, 2018 16:18 via Kanal75

Dagens tävlingar