Inför V75 (söndag): Norske segermaskinen skämmer inte ut sig mot eliten

,

Den norske segermaskinen är på väg att växa in i den yppersta eliten.
Gretzky B.R. visade med fjärdeplatsen i Oslo Grand Prix att han inte skämmer ut sig mot de bästa.
Nu är han det stora hemmahoppet i söndagens storlopp Ulf Thoresen Grand International.
– Hästen är otroligt fin och kan vara trippelaktuell, säger Magnus Teien Gundersen som har intressanta styrningar i V75.

Det är tätt på given med V75 den här veckan när storloppen avlöser varandra. Söndagens V75-omgång avgörs i norska Jarlsberg som bjuder på flera jättefina lopp. Det avslutas med ett högklassigt storlopp i Ulf Thoresen Grand International som har samlat flera stjärnor i jakten på förstapriset på 750 000 norska kronor. Favorit i skrivande stund är elitloppstrean Makethemark, följd av Racing Mange, Ringostarr Treb, Handsome Brad och Double Exposure. Idel etablerade toppnamn med andra ord. En häst som är rätt så färsk ännu i sådana här sammanhang är Gretzky B.R. Han vann det norska Derbyt i fjol och har i år tagit fyra segrar på fem starter. Enda gången han var utanför prispallen var i sitt första nappatag med den äldre eliten i Oslo Grand Prix. Då hängde han med bra in i mål som fyra bakom vinnande Vitruvio. Hästen tränas av Geir Vegard Gundersen och körs i loppen av sonen Magnus Teien Gundersen, 22 år.
Gretzky B.R. (V75-7) är en väldigt bra häst som har gjort allting rätt i år. Han måste härdas mot de bästa nu och är på väg att växa in i eliten. Han visade i Oslo Grand Prix att han duger och vi hoppas och tror att hästen går framåt ytterligare, säger Magnus Teien Gundersen.
– Han fick bruka flera speeder under vägen i Oslo Grand Prix och sprang upp i rygg och satt fast lite i sista sväng. Sedan gick han bra över upploppet och var inte så långt efter vinnaren i mål. Med tanke på att det var första gången mot så tufft motstånd var det väldigt bra gjort.

“Kändes otroligt fin senast – hade sprungit en 1.10-tid”

Vad kan du berätta om senaste loppet där Gretzky B.R. vann i ett enklare gäng åkandes på tiden 1.11,4/1640a på Leangen?
– Han vann lätt och kändes otroligt fin. Han bara joggade hela vägen med krafter kvar och gick med bakskor. Nu på söndag blir det barfota runt om precis som i Oslo Grand Prix. Det var heller ingen snabb bana så han hade lätt kunnat springa en 1.10-tid den dagen. Formen är fortsatt väldigt bra, säger Gundersen.
Vad säger du om uppgiften i söndagens storlopp med spår fyra bakom bilen för Gretzky B.R.?
– Han är snabb från start och jag får köra till och hoppas på en fin position. Jag siktar på att vara bland de fyra främsta och han kan även vara trippelaktuell. Hästen är bara fem år och har inte gjort så många lopp mot eliten ännu så det går inte att begära vinst. Meningen är att han ska fortsätta att härdas mot eliten.

“Han är min bästa chans i omgången”

Du kör ytterligare fyra hästar i söndagens V75-omgång. Vad kan du berätta om deras möjligheter?
Umaticaya (V75-1) har bra kapacitet men har varit osäker på slutet och galopperat. Det är väl kanske ingen fördel med voltstart men kan hästen hitta tillbaka där hon var tidigare i fjol är hon en outsider. Hon har kapacitet att runda många i det här loppet.
Faust Boko (V75-2) har fin form och har gjort bra lopp på slutet utan att få vinna. Han fick dödens i Årjäng näst senast och höll bra som trea och senast fick han gå i tredjespår sista femhundra metrarna och stod på bra in i mål som tvåa. Nu möter han en väldigt bra häst i Gocciadoros Zaire Wise As, men han är med och kämpar om platserna bakom.
Credicone (V75-4) vann jag med i Jarlsberg för några veckor sedan och hästen var jätteduktig direkt efter lång vila. Det var årsdebut och normalt ska loppet för fram honom ytterligare i form. Jag tror att han kämpar om segern igen och det är min bästa chans i omgången. Läget är perfekt.
Patent Leather (V75-5) är en kanonfin häst som jag glädjer mig till att få köra. Han var tvåa i ett stort fyraåringslopp i Oslo senast och hade bra fart över mål. Det ska bli väldigt spännande men han möter väldigt bra hästar här och både Volknik du Kras och Ferrari B.R. är äldre och mer rutinerade. Det blir nog positionerna som avgör vem som vinner, säger Magnus Teien Gundersen.

Michael Carlsson, Kanal 75