Hon är segermaskinen som har vunnit 75 lopp och är Norges bästa kallblodiga sto för dagen.
Ulsrud Tea är storfavorit i söndagens V75 på Bjerke.
– Hon brukar vara överlägsen när hon möter ston. Jag har god tro på en ny seger, säger tränaren Ove Kenneth Karlsen.

V75 Winter Burst rullar vidare och under söndagen är det Bjerke travbana utanför Oslo som gäller. Omgångens största favorit är det kallblodiga stoet Ulsrud Tea som startar i den fjärde avdelningen. Hon är elva år gammal och har vunnit hela 75 lopp i karriären. I år har det blivit tolv segrar på 18 starter och i fjol vann hon nio lopp på 18 starter. När kallblodsfenomenet Lannem Silje nu har slutat tävla är det Ulsrud Tea som är Norges bästa kallblodiga sto för dagen.
– Det är en enorm individ som ofta har startat från tuffa tillägg och gjort väldigt många tuffa lopp. Ett normalt sto borde ha gett upp för länge sedan men hon bara arbetar på och tycker att det är kul. Hästen har en otrolig vilja och lust att tävla. Hon har en väldig lungkapacitet och när hon får mjölksyra så står hon ändå på in i mål, säger Ove Kenneth Karlsen.

“Har varit ett fantastiskt äventyr”
Karlsen är tränare på Forus travbana utanför Stavanger med 18 hästar i träning. Karlsen fick in Ulsrud Tea i träning när hon var fyra år och då hade hästen vunnit två lopp på tolv starter och tjänat 75 000 kronor. Nu som elvaåring har Ulsrud Tea sprungit in 6,3 miljoner norska kronor och alltså vunnit 75 lopp.
– Det har varit ett fantastiskt äventyr att få vara med på. Jag tycker att hon är det bästa norska kallblodiga stoet i modern tid. Hon har vunnit de flesta av storloppen, bland annat Nordiskt Mästerskap för ston tre gånger i rad.
– Hon visade bra kapacitet som treåring och blev tvåa i norska Kriteriet. Men hon galopperade väldigt ofta och när jag fick henne i träning på våren som fyraåring gjorde vi lite ändringar i utrustningen och skodde om henne. Sedan har vi tränat på efter vårt sätt och det har fungerat bra. Hästen har varit väldigt bra i många år och jag hoppas att det fortsätter. Lannem Silje tjänade 6,8 miljoner och står vi på ett tag till kanske vi passerar henne, säger Karlsen.

“Har en väldigt hög toppfart – slog hingstarna senast”
Ulsrud Tea är storfavorit i den fjärde avdelningen där hon startar från 40 meters tillägg över medeldistans. Just att starta från tillägg är något som hon är van vid och hästen körs som vanligt av Svein Ove Wassberg.
Ulsrud Tea (V75-4) har startat från tillägg många gånger, bland annat från 80 meters tillägg och ändå vunnit. Senast mötte hon och slog hingstarna och nu möter hon bara ston. Jag ska inte säga att hon är överlägsen men hon har en väldigt hög toppfart i kroppen som de andra stona inte har.
– Det får såklart inte strula i loppet och man vet att det ska inte mycket till för att det inte ska gå vägen. Men får hon bara ryggar att gå i så springer hon väldigt fort sista fem- sexhundra metrarna. Hästen har visat att hon kan sitta i tredjespår och ändå vinna. Det är klart att jag har god tro på en ny seger, säger Ove Kenneth Karlsen.

Michael Carlsson, Kanal 75

Publicerad december 29, 2018 17:05 via Kanal75

Dagens tävlingar