Mats E Djuse kör både i det norska kriteriet och derbyt för kallblod på Bjerke. Tom Jönehag TR Bild.

Inför V75® (söndag): Mats E Djuse kör både norska kriteriet och derbyt

,

Bröderna Djuse har flyttat fram sina positioner ordentligt under året och på söndagen är det Mats E Djuse som står i blickfånget. Han ska nämligen köra både i det norska kriteriet och derbyt för kallblod på Bjerke i Oslo.
– Oppgårdsdrängen ser ut att ha den största segerchansen, säger 22-åringen.

Mats E Djuse kör både i det norska kriteriet och derbyt för kallblod på Bjerke. Tom Jönehag TR Bild.


– Att få vara med och köra de största loppen på kallblodssidan blir förstås en höjdare. Att få vara med och tävla mot de bästa är utvecklande, säger Mats.
Du var även med och körde det svenska travderbyt för första gången i söndags då du satt bakom Johan Leijon-tränade Galantis. Hur var den upplevelsen?
– Uppståndelsen var stor innan loppet, men när det väl kom igång var det som vilket lopp som helst då det var utan publik, vilket givetvis var trist. Tyvärr var Galantis lite för pigg och galopperade bort lite mark som gjorde att han tappade position, annars kunde han fått en peng. Det var annars en fin travare som har en ljus framtid.

Veckan för Mats är hektisk och ser ut så här:
Måndag: Ledig.
Tisdag: Romme.
Onsdag: Solvalla.
Torsdag: Gävle.
Fredag: Bergsåker och Bollnäs.
Lördag: Hagmyren.
Söndag: Bjerke.
Vad säger du om schemat?
– I måndags var jag i stallet och körde fort samt skodde en del hästar. I övrigt är det ingen större fara.
Efter lördagens V75-tävlingar på hemmabanan Hagmyren åker Mats (tillsammans med brorsan Magnus) till Oslo i Norge för att köra Norskt Travkriterium och Norskt Travderby för kallblod åt arbetsgivaren Jan-Olov Persson.
Du börjar med 2 Oppgårdsdrängen (V75-1) i kriteriet från spår två bakom bilen. Hur ser du på segerchansen?
– Han kändes perfekt i veckans jobb och läget bakom bilen kan jag inte heller klaga på. Han är ojämnt startsnabb, så vi får se vad taktiken blir. Han slipper möta en del av de bästa och det ser ut som en hygglig chans. Inga ändringar.
Stallet har även med 8 Eld Tekno (V75-1) som får brorsan Magnus vid tömmarna.
– Eld Tekno har vaknat till i jobben efter kvalet och känns allmänt uppåt. Till finalen kommer han att gå barfota runt om och det är en rejäl lättning i balansen då han gått med aluminium fram och järnskor bak. Läget är tråkigt, men han kanske kan sno åt sig en bra peng.
I derbyt kör du 9 Tekno Viking (V75-5) från bakspår. Hur ser du på hans möjligheter?
– Det ser svårt ut att blanda sig i segerstriden. Han är i alla fall stark så den långa distansen är ett plus. Troligen kommer jag att prova invändigt för att spara många meter. Kan han plocka pengar får vi vara nöjda.
Brorsan Magnus kör 1 Järvsö Elling (V7-5) från ett betydligt bättre utgångsläge.
– Han fick ett intressant läge då han är startsnabb, men jag tror Magnus är ute efter att släppa till någon bra och få en vilsam resa. Kommer luckan tll slut kan han säkert avsluta vasst då det är en snabb rackare, som dessutom kommer att lättas till aluminiumskor.
Du är även uppsatt av Vegard Lundström Wolden på 11 Admirals Club (V75-3) i kriteriet för varmblod. Hur känns det?
– En häst jag inte vet ett dugg om. Men på förhand ser det ut som vi får sikta på att plocka åt oss lite pengar. Annars är det bara roligt att få en bonusstyrning en sådan här stordag.
Om du ska vinna något lopp på söndag. Vem blir det med i så fall?
– Oppgårdsdrängen ser ut att ha den största segerchansen, svarar Mats E Djuse, som hittills i år vunnit 126 lopp.
På söndag kan han ta en storloppsseger i Norge och lägga till i sitt redan fina cv.

Magnus Blom, Kanal 75