Inför V75 (söndag): Lugauer supernöjd med Campo Bahia inför Derbyt

,

Han är den stora favoriten och hemmahoppet till att vinna Svenskt Travderby.
Conrad Lugauer hymlar heller inte vad han tror om sin stjärna inför Campo Bahias viktigaste lopp.
– Jag vill inte verka respektlös mot konkurrenterna men jag tror att jag har bästa hästen. Om alla hästarna visar sin maxkapacitet i loppet så vinner Campo, säger Lugauer som även har Ferrari Sisu inkvalad till Derbyt.

Derbyhelgen stundar på Jägersro och på söndag smäller det. Då ska ett av svenskt travsports klassiska lopp avgöras, Svenskt Travderby, med fyra miljoner kronor till vinnaren. En derbyvinnare blir aldrig bortglömd brukar det heta och Travsportens Blå Band är det största loppet för fyraåringar i trav-Sverige. Vinnande kusk, ägare och tränare får traditionellt ikläda sig den gula derbykavajen i vinnarcirkeln.
I fjol vann Inte Boko landets största lopp för treåringar, Svenskt Travkriterium. I samma lopp var Campo Bahia tvåa. I år har den sistnämnde hittat ytterligare växlar och imponerat kolossalt. Han är obesegrad i fyra starter och efter segern i Kungapokalen seglade Campo Bahia upp som den stora derbyfavoriten. Detta samtidigt som Inte Boko endast har gjort två lopp i år men var samtidigt helt strålande när han lekte hem sitt uttagningslopp till Derbyt förra veckan. Det gjorde å andra sidan även Campo Bahia och på söndag möts de två igen plus en rad andra fina fyraåfringsstjärnor.
Campo Bahia (V75-6) har visat att han är en undantagshäst. Han är fruktansvärt bra och har utvecklats mycket i år som fyraåring och blivit bättre på allt, säger Conrad Lugauer.
Känns han till och med ännu bättre nu än när han vann Kungapokalen på ett oerhört imponerande sätt?
– Det kan jag inte säga för i Kungapokalen var han jättefin. Men jag tycker att han har blivit bättre på flera olika punkter. Han känns starkare och har blivit äldre och mer mogen och klokare. Hästen har blivit mer proffsig för tidigare var han lite barnslig och tappade position och bara lekte. Nu har liksom hela paketet blivit vassare.

“Kan inte kännas bättre än han gör”

Vad kan du berätta om uttagningsloppet som Campo Bahia vann enkelt?
– Det gick som förväntat. Han öppnade bra och var direkt på ledaren och kunde överta. Sedan kändes han hur fin som helst och vann lätt på 1.13,1. Jag lät honom sträcka ut sista 200 metrarna och då var han väldigt kraftfull. Han hade krafter kvar i mål. Hästen återhämtade sig otroligt fort och har varit pigg och glad efteråt. Jag tror att han kommer att ha toppform på söndag, säger “Connie“.
– Han gick ett sista rejält jobb i dag (måndag) och kan inte kännas bättre än han gör. Hästen är riktigt bra i ordning och nu hoppas jag bara att han inte har oflyt i Derbyt. Då har han bra chans och jag är supernöjd med honom.
Du sa inför uttagningsloppet att du hade ett gott råd till konkurrenterna, och det var att inte svara Campo Bahia för det klarar dom inte av. Säger du samma sak inför finalen?
– Nej, nu är det ett nytt lopp och det är ett tufft lopp där de bästa hästarna är med. Det är lite skillnad. Men varför ska jag ligga lågt när jag tror att jag har bästa hästen i fältet. Jag vill inte göra honom bättre än vad han är men jag är bara ärlig och säger vad jag tycker.
– Jag vill inte verka respektlös mot konkurrenterna men jag tycker att jag har bästa hästen. Jag tror så mycket på Campo och spår tre är det bästa spåret vi kunde få.
Du fick välja som nummer två i spårlottningen efter Timo Nurmos, och valde spår tre. Hur resonerade du?
– Timo och Björn ville ha spår lite längre ut eftersom Inte Boko inte är helt att lita på bakom bilen. Dom tog fyra och då kunde jag ta spår tre. Jag vill inte vara för långt in och riskera något i starten och köra med små marginaler.

“Kommer inte att bli något blufflopp”

Hur ser du på det taktiska upplägget och hur tror du loppet blir kört?
– Det är alltid svårt att veta på förhand. Men att springa den tunga vägen utvändigt om ledaren är inte det stora problemet om det skulle bli så. Och jag kan i alla fall garantera att det kommer inte att bli något blufflopp. Timo Nurmos har två hästar med och även vi har två hästar med. Vi kommer att göra det svårt för dem och jag tycker att vi har det starkaste paketet med Campo och Ferrari Sisu.
– Jag tycker att Inte Boko och Ferrari Sisu är värsta motståndarna och man får inte glömma Attraversiamo som förmodligen kommer att sälja sig dyrt den här gången.
Hur bra feeling har du att du vinner Svenskt Travderby på söndag?
– Om alla hästarna visar sin maxkapacitet i loppet så vinner Campo. Sedan vet vi alla att trav är trav och allt kan hända. Men slipper vi otur så har vi en jättechans att vinna.
Några ändringar i balans och utrustning?
– Det blir rycktussar den här gången, precis som i Kungapokalen. Det gav bra effekt när jag ryckte dem då. Annars inga ändringar, skor runt om.

“Är stolt – måste försöka njuta också”

Hur känns det för dig som Jägersro-tränare att ha favorit i det största loppet på din hemmabana? Nervös?
– Jag är faktiskt rätt så rutinerad och vill inte bara gå och fundera på Derbyt hela tiden. Självklart är det lite extra och väldigt stort för mig när det är Jägersro och hemmaplan. Det är mycket media under veckan och tv och tidningar som har varit här och ringer. Men det får man ta, absolut, för det är mycket bättre att det är så än tvärtom. På något sätt måste man behålla kylan och det får inte uppstå några tvivel. Vi har organiserat allt och gått igenom hela helgen med personalen vad som ska hända och är väl förberedda.
– Självklart kommer det att kännas lite extra på söndag men man får heller inte glömma borta att njuta litegrann. Jag är stolt att vi har kommit så här långt och har två så fina hästar med i Derbyt. Jag ser fram emot söndagen och hela stallet är taggade, säger Conrad Lugauer.
Vad kan du berätta om stallkamraten Ferrari Sisu som skrällvann sitt uttagningslopp till Derbyt?
Ferrari Sisu (V75-6) vann det tuffaste försöket av alla och inte på något dåligt sätt. Tvärtom så var han fantastiskt bra men det hade han varit i flera starter innan och jag varnade för hästen i förhandstipsen. I Breeders Crown tappade han jättemycket på galoppen och var bara ett par längder efter Cab Lane i mål. Sedan gjorde han en grym insats i Vaggeryd där han gick 1.13,5 i dödens på en svår bana. Man får heller inte glömma att han var femma i Kungapokalen och var en av dem som sprang snabbast till slut. Man får inte underskatta den här hästen och han kommer att tjäna bra pengar i finalen. Ingen ska bli förvånad om han kommer farande längst ut på upploppet. Det kan bli skoryck den här gången men jag har inte funderat färdigt på det ännu.

Michael Carlsson, Kanal 75