Bjerke kör en av sina största dagar för året på söndag med finaler i Kriteriet och Derbyt för både varmblod och kallblod.
Frode Hamre har nio hästar till start inom V75 och en het kandidat till att vinna Norskt Travderby.
Vainqueur R.P. var helt okörd i kvalet på den snabbaste tiden. Han är en av de som kan vinna, säger Hamre och varnar även för stallkamraten Ghazi B.R.

För två år sedan upplevde Frode Hamre sin största dag som travtränare. Det var just den här tävlingsdagen på Bjerke när han vann Derbyt för såväl varmblod (El Diablo B.R.) som kallblod (Ingbest). Därtill var han knappt slagen som tvåa med Money Viking i Kriteriet.
På söndag dukar Bjerke travbana utanför Oslo upp till en ny fest med finaler i de tyngsta klassiska löpningarna. Dessa ingår i V75 och Frode Hamre är något av nyckeltränare och kusk i omgången. Det kan mycket väl bli en ny succédag för Norges mest framgångsrika travtränare.
– Jag hoppas att det blir en fin dag för vi har väldigt fina hästar ute. Vi har haft ett jättebra år så här långt och kört in nio miljoner kronor och har en bra bredd i stallet. Bästa chansen på söndag är Giveitgasandgo (V75-6) som har toppchans. Vainqueur R.P. kan vinna Derbyt och sedan gör vi lite spännande ändringar på ett par hästar, säger Frode Hamre.

“Då var han knallbra – helstängt huvudlag nu”
Hamre har bland annat en het kandidat i det norska varmblodsderbyt med en miljon kronor till vinnaren samt i det norska varmblodskriteriet med 750 000 kronor i förstapris. Vi börjar med att han får kommentera dessa båda topphästar.
Vainqueur R.P. (V75-7) vann helt okörd i kvalet till Derbyt och hade den snabbaste tiden av alla försöksvinnare. Hästen var väldigt fin och har framförallt styrkan som sitt främsta vapen. Han är normalt hundraprocentigt travsäker, även om han har galopperat någon gång fast då har det mest varit tillfälligheter. Han verkar fräsch och fin efteråt, säger Frode Hamre.
– Han vann sju lopp i fjol som treåring och var fyra i Kriteriet. Han kvalade in till alla stora finaler och var även tvåa i Breeders Crown i Sverige efter Lucifer Lane. Då var hästen knallbra och det var han även när han vann Hans Petter Tholfsens Minne med 300 000 kronor i förstapris.
– Säsongen i år innan han vann senast har varit sådär, även om han vann i årsdebuten. Ett minus är att hästen inte är så startsnabb, men jag tror att vi lägger på ett helstängt huvudlag nu för att få honom att öppna bättre. Han hade det i Jarlsberg för tre starter sedan när han blev tvåa från utvändigt om ledaren på en 1.11-tid.
– Det här är ett av de mest öppna derbyn som har varit på många år, och det känns som att sju, åtta hästar kan vinna. Han är en av dem som kan vinna och det blir barfota fram och jänkarvagn, som han har gått med två gånger tidigare, bland annat senast.

“Kämpade strålande – har absolut chans”

Du har även med Ghazi B.R. i Derbyt från spår tio och som var tvåa i uttagningsloppet bakom Vainqueur R.P. Chanserna där?
Ghazi B.R. (V75-7) var duktig senast. Han missade starten lite på väg upp bakom bilen och gick sedan utan rygg hela vägen. Hästen kämpade strålande och han har absolut chans här om det klaffar. Jag blir inte förvånad om han vinner och det blir inga ändringar.

“Första barfota och första med jänkarvagn”
I Norskt Travkriterium har Frode Hamre med Royal Muscle från spår sex bakom startbilen. Hästen har gjort sex starter och tagit fyra segrar, ett andra- och ett tredjepris. I uttagningsloppet till Kriteriet blev han trea och förlorade som storfavorit.
Royal Muscle (V75-4) är en väldigt fin häst men han var lite under pari i kvalet. Han var inte dålig men hade inte sin bästa dag. Han har i alla fall sett fin ut i jobben efteråt och nu blir det barfota runt om för första gången och första med jänkarvagn. Vi måste satsa lite nu och det är en häst jag håller väldigt högt.
Catherine’s Chevy har varit bäst i kullen hittills och ska vara favorit. Den blir svårslagen men min häst är en av de tidiga utmanarna, säger Hamre.

“Jag måste tro på toppchans”
Så här säger den norske championtränaren om söndagens övriga V75-hästar. Han tycker själv att Giveitgasandgo, som är van att möta världseliten, är bästa chansen.
Giveitgasandgo (V75-6) var svag på Åby senast men hade då en halsinfektion. Han har tränat fint efteråt och har normalt en bra uppgift här. Bra spår och lämpligt motstånd gör att jag måste tro på en toppchans. Medeldistans är inga problem och hästen har en lite missvisande rad på slutet då han näst senast aldrig kom till från ett dåligt läge i Hugo Åbergs. Han är snabb ut och jag hoppas att han leder runt om. Inga ändringar.

“Kan ta ledningen – då kan han vinna”
I den tredje V75-avdelningen, ett kallblodslopp, har Hamre med tre hästar. En av dem är Ingbest som vann det norska Derbyt för två år sedan. Nu startar han från 20 meters tillägg.
Ingbest (V75-3) har bra form för dagen. Jag vann med honom från utvändigt om ledaren näst senast i Drammen och senast blev han fyra efter att ha fått luckan för sent från tredje invändigt. Men han avslutade väldigt bra och kommer han rätt på det här så speedar han fort till slut. Då kan han vinna och det är bästa chansen av mina tre hästar i loppet, säger Hamre.
Troll Solen (V75-3) vann V75 senast från tredje invändigt och ska köras lite på chans. Det är tuffare emot den här gången och han får smyga med.
Roli Eld (V75-3) förlorade på målfoto senast. Han har bra form och är snabb ut. Han kan vara den som sitter i ledningen och då kan han vinna. Det är näst bästa chansen av mina tre.

“Hade kvalat in till Derbyt om han fått luckan”
Vi avslutar i omvänd ordning med V75-inledningen där Frode Hamre har två hästar till start.
Dupont (V75-1) satt fast i derbykvalen senast och kändes fin. Han hade kvalat in till Derbyt om han hade fått luckan. Den långa distansen tacklar han bra och jag kommer att köra lite på chans invändigt. Han är en av de som räknas i ett öppet lopp.
Orlando Knick (V75-1) var bra vid segern näst senast men gången efter var han blek efter ett fint lopp. Han är behandlad i en kota efteråt och tränar bra igen. Hästen är bra för klassen och inte borta om det klaffar.

Michael Carlsson, Kanal 75

Publicerad september 6, 2018 17:28 via Kanal75

Dagens tävlingar