Magnus A Djuse vann V75 på annandag jul med Hannibal Face. Lars Jakobsson TR Bild.

Inför V75® (söndag): Hannibal Face får tränaren att drömma

,

Seger trots stor galopp i försöket. Sedan blytung avslutning i spåren trots sämsta läget i finalen.
Fjolåret avslutades i mäktig stil. På söndag skrivs årets första kapitel i historien om Hannibal Face.
– Det är klart att med en sådan häst så tillåter man sig att drömma lite, säger tränaren Oscar Berglund.

Magnus A Djuse vann V75 på annandag jul med Hannibal Face. Lars Jakobsson TR Bild.


Vår i luften. Påskveckan är här. Så är även V75® Spring Race.
För sjätte året förgylls påsktravet med fyra omgångar av V75® under lika många dagar. Kavalkaden inledes i Gävle på skärtorsdagen och kulminerar på Solvalla under påskdagen med en multijackpot.
En av söndagens mest spännande fyrbenta aktörer är onekligen 3 Hannibal Face (V75-5).
Den nu sexårige Bold Eagle-sonen inledde sin karriär lovande i regi Adrian Kolgjini men bytte i somras ägare och hamnade hos Östersundstränaren Oscar Berglund. Det äventyret började med seger direkt och har därefter fått en succéartad fortsättning.
Hannibal Face hann med tre STL-segrar under höst och vinter och avslutade året i mäktig stil. Trots en stor galopp tidigt i loppet, kunde valacken vinna i ett försök till Bronsdivisionen på Romme. En dryg vecka senare slog han till även i finalen, efter en maffig avslutning i spåren trots sämsta utgångsläget.
– Han hade ju en häftig avslutning andra halvan av fjolåret, sedan han kom till oss och gjorde allt rätt. Han gick på en liten mina då han galopperade två gånger, men det var också två gånger då jag hade ändrat lite med utrustningen och balansen. I övrigt gick han strålande och som sagt, han avslutade på ett väldigt imponerade vis, en säsong som gav mersmak inför framtiden, säger Oscar Berglund.
Hur har vintern varit för Hannibal Face?
– Den har varit bra. Vi tog honom till vinterträning i toppform, det fanns inga fel på honom. Hästen fick först lite semester och kunde börja sin träningsperiod på fräscha ben och det är alltid tacksamt. Sedan har det flutit på väldigt bra, hela vintern har varit fläckfri, hästen har inte stått över ett jobb och tränat på väldigt fint. Jag är mycket nöjd och har längtat efter att få anmäla den här hästen.

Första avstamp för en spännande säsong
Lysande avslutning på fjolåret. Felfri vinterträning.
Javisst, men nu är det femton veckor sedan senaste starten för Hannibal Face. Och söndagens motstånd i Silverdivisionens försök på Solvalla går inte precis av för hackor.
– Vi kan inte begära att han ska komma ut i någon toppform på söndag, hur mycket man än trimmar en häst så måste man ha respekt för en årsdebut. Han kommer inte vara i hundraprocentig form, men jag tror att han duger i sällskapet på sin höga grundkapacitet. Det här är ju ett första avstamp på säsongen och vi har hela året framför oss, så jag ställer inte för höga krav på honom här.
Det är också debut i Silverdivisionen, men det är kanske inget som bekymrar med den här hästen?
– Nej, de kraven får vi ha på honom. Förutsättningarna är bra här också, spåret är bra och jag kan inte anmärka på något. Hästen får chansen i alla fall, att leverera direkt.
Han är anmäld barfota bak den här gången?
– Ja, han är lite rullig i gången, men de gånger som vi tävlat så här, barfota bak, har det funkat väldigt effektivt, han har gjort det bra och jag tycker det är hästens optimala balans.
Smider du några särskilda planer under säsongen för Hannibal Face?
– Det gör man. Men jag väljer att hålla de planerna lite internt ännu. Han får komma ut och visa form och rätta takterna först, men det är klart att med en sådan här häst så tillåter man sig att drömma lite.

Stenhård uppgift för hedershästen Dwayne Zet
Östersundsproffset tar med sig ytterligare en häst till Solvalla.
Det handlar om fajtern 8 Dwayne Zet (V75-7) som på söndag verkligen hamnat i lejonkulan. Sjuåringen finns med i Gulddivisionen, Rommeheatet, den andra deltävlingen till Paralympiatravet. Till råga på allt fick hästen spåret längst ut bakom startbilsvingen.
– Han är väl ute på djupt vatten nu. Han startar i Gulddivisionen mest för att ägarna är på plats och vill se honom, hästen har nog inte så mycket att hämta i loppet. Annars tycker jag att han gör det bra hela tiden, det har blivit en riktig hederhäst av honom som gör det mesta rätt även om han inte vinner så många lopp nuförtiden.
Men förhoppningen är att han växer in i den högsta klassen med tiden?
– Vi hoppas det. Samtidigt är man beroende av bra utgångslägen i de här klasserna. Det hade han inte senast och det har han inte nu, så vi måste ligga väldigt lågt med honom, avslutar Oscar Berglund.

Daniel U. Olsson, Kanal 75