San Moteur och Björn Goop startar som förhandsfavoriter i Elitloppet 2023. Lars Jakobsson TR Bild.

Inför V75® (söndag): Goops fartvidunder redo för Elitloppet

,

Han har vunnit Prix d’Amerique och Elitloppet tre gånger vardera som kusk och kört några av historiens främsta travhästar.
Nu tränar han en själv.
– Rent accelerationsmässigt skulle jag säga att han är på samma nivå som till exempel Bold Eagle och Face Time Bourbon, säger Björn Goop om San Moteur, förhandsfavoriten inför söndagens travfest på Solvalla.

San Moteur och Björn Goop startar som förhandsfavoriter i Elitloppet 2023. Lars Jakobsson TR Bild.


Han har inte förlorat i felfritt lopp sedan Svenskt Travderby 2021.
Senaste besöket på Solvalla slutade i uppvisning på världsrekord.
Genrepet i Paralympiatravet var lika glimrande.
På söndagen går San Moteur ut i Elitloppet som favorit med möjligheten att ta det sista steget upp på tronen som Europas nye superstjärna.
Detta efter blott 22 starter i karriären, vilket gör honom till fältets särklassigt minst rutinerade häst.
Då har man ändå väntat ett år. Årsdebuten som femåring visade nämligen att San Moteur var på väg att utvecklas till något långt utöver det vanliga när han lekande lätt plockade ner Önas Prince utvändigt i HKH Prins Carl Philips Jubileumspokal under långfredagen 2022.
En prestation som gjorde honom högaktuell för världens största sprinterlopp.
– Jag röstade för att vi skulle starta i Elitloppet. Min analys var att upplagan 2022 förmodligen skulle vara svagare än 2023, som jag anade skulle kunna bli betydligt tuffare. Det såg jag ganska tydligt, med tanke på vilka hästar som var på väg uppåt. Därför tyckte jag att det var bra läge att testa redan 2022, men samtidigt vill man prioritera att hästen ska hålla länge och tävla i många säsonger. Så beslutet blev att vänta, berättar Björn Goop i ett långt samtal på sin gård Lökene utanför Kil nio dagar före Elitloppet 2023.
Femåringssäsongen blev istället en kort historia med blott sex starter som slutade med uppvisningen i Jubileumspokalen på världsrekordtiden 1.09,7/2 140 meter autostart, också det efter utvändig resa och till synes oberörd vid målgång.
Enda förlusten kom i Oslo Grand Prix, men det var kanske ändå den prestation som gav det närmaste svaret på vilken kapacitet som faktiskt bor i San Moteur när han reparerade en stor galopp till andrapriset och trots det verkade tämligen obrukad ut över mål efter att ha suttit fast runt slutsvängen.

“På deras nivå när det kommer till fart”
Närmast kommer han från seger i Paralympiatravet – som snarast blev en defilering på väg mot förstapriset på 1,5 miljoner kronor sedan Goop lossat speedkanonen och kört sig till spets efter 800 meter.
Men trots sin hiskeliga toppfart har San Moteur ännu inte visat att han kan öppna snabbt bakom startbilen, en egenskap som brukar vara extremt viktig i Elitloppet.
– Den växeln har han inom sig, men vi har medvetet undvikit att aktivera den. Vi har velat fokusera på att han ska vara lugn och inte galoppera i någon start. han är nog väldigt nära att vara mentalt redo för att aktivera startsnabbheten också. Men ska vi tävla länge med hästen fortsätter jag gärna fokusera på att hästen hellre ska avsluta loppen starkt än att öppna snabbt.
– Och rent accelerationsmässigt skulle jag säga att han är på samma nivå som till exempel Bold Eagle och Face Time Bourbon. Han är på deras nivå när det kommer till fart, men sen är det en lång bit kvar till deras enorma framgångar. Där får vi se hur långt det bär helt enkelt.
För den som inte är insatt kan berättas att fransoserna Bold Eagle och Face Time Bourbon betraktas som två av de absolut främsta travarna i modern tid.
Duon dominerade i Europa mellan 2016-2021 där de knep två titlar vardera i Prix d’Amerique.
Den senare gjorde det med Goop i sulkyn och ekipaget tog 25 segrar och 5 andrapris på 30 starter tillsammans, uteslutande i tuffast tänkbara konkurrens.
En kortare karriär gjorde att han inte nådde samma meritlista som Bold Eagle – Frankrikes vinstrikaste travare genom tiderna med över 50 miljoner kronor som hade Goop i sulkyn vid fem tillfällen.

Högklassigt och vidöppet
Bold Eagle är också den som sprungit snabbast av alla hästar på Solvalla – i ett elitloppsförsök 2017 via en fantomprestation utvändigt ledaren på 1.08,4.
En urladdning som satt i benen i finalen där hästen föll som jättefavorit just till Goop, bakom Frankrikes näst vinstrikaste travare då tioårige Timoko.
Det var Goops tredje och senaste seger i Elitloppet där det starkaste minnet är från 2014. Det var första gången han skar mållinjen som etta, också tillsammans med Timoko.
– Det var överväldigande att få vinna “på riktigt”. Vi fick ju titeln 2007 med Conny Nobell i efterhand, och jag var ganska trött på den där frågan om att “jag aldrig hade vunnit, men ändå vunnit”… Det pågick ju under några år, så känslan av att vinna med Timoko var förstås enorm. Men den r-o-l-i-g-a-s-t-e segern var ändå den andra med Timoko. Då hade vi inga förväntningar på oss alls, så det var den stora härliga överraskningen. Den segern blev dessutom extra stark eftersom delägaren, Jan Offenberg, hade gått bort i cancer ett år efter första elitloppssegern. Han fick se hästen vinna Grand Criterium de Vitesse i Cagnes-sur-Mer i mars 2015, och gick bort dagen efter. Så det fanns väldigt mycket känslor i den elitloppssegern.
Hur ser du på årets elitloppsfält?
– Jag tycker att den genomsnittliga kvaliteten på årets elitlopp är den bästa någonsin, det är otroligt hög lägstanivå. Dessutom känns det som ett av de mest öppna elitloppen någonsin. Det är helt enkelt ett grymt starkt fält i år.

“Det bästa jobb jag sett honom i”
Trots att han tränar hästen så kör Björn Goop kör nästan aldrig San Moteur hemmavid. Det gör morbror Håkan Arvidsson, hästens uppfödare och ägare.
Björn följer förstås nästan alla jobb från sidan, antingen med kikare vid köksfönstret hemma i villan eller vid sidan av rundbanan. San Moteur är alltid först ut, kring halv sju på morgonen, för att få träna solitärt i lugn och ro.
– Det funkar väldigt bra, Håkan tycker att det är skönt att de får ha sina rutiner och att han får en regelbunden bild av hur San Moteur är för dagen. Jag ser alla jobben och om det skulle vara något strul eller fel med hästen kommer jag förstås att köra för att komma till rätta med honom.
Nio dagar innan Elitloppet kör Håkan tre intervaller med San Moteur på rundbanan. I den sista släpper han av på rakan och hästen smattrar iväg på sitt svävande, lustfyllda sätt.
– Så här fin har han nog aldrig varit. Det har verkligen gjort honom gott med två lopp i kroppen där han fått springa av sig. Han är mycket mer koncentrerad nu än för några veckor sedan, konstaterar Håkan Arvidsson.
– Väldigt lugn, mjuk och harmonisk. Sammantaget är det nog det bästa jobb jag sett honom i, fyller Goop i.
Starttiden för det första försöket till Elitloppet är 15.28.
San Moteur går ut i det andra 15.55, platcerat som V75-3.
Finalen med fem miljoner kronor till vinnaren beräknas att släppa fältet 17.45.

Kanal 75