Inför V75 (söndag): Första jänkarvagn i år på Ringostarr Treb i Oslo Grand Prix

,

Han vann Elitloppet i fjol och imponerade i comebacken i år.
Senast satt Ringostarr Treb fast med gott om krafter bakom Sorbet och nu maxar tränaren Jerry Riordan allt för att försöka vinna Oslo Grand Prix.
– Det blir jänkarvagn för första gången i år. Samma vagn som han vann Elitloppet med och jag tror på bra chans, säger Riordan.

Det är V75 även på söndag den här veckan när Norge bjuder in till sin största travdag för året på Bjerke travbana. Oslo Grand Prix, med 1,5 miljoner norska kronor till vinnaren, är givetvis höjdpunkten där flera av de svensktränade hästarna räknas som de hetaste segeraspiranterna.
En av dem är fjolårets elitloppsvinnare Ringostarr Treb, som svarade för en strålande comeback under annandag påsk i Halmstad. Han blixtrade där till ledningen och anförde varje meter av loppet till en lätt seger på tiden 1.10,3 över kort distans.
– Han var överraskande bra med tanke på att vi bara kört 1.16 med honom i ett jobb inför den starten. Men hästen känns mycket bättre nu än när vi ställde av honom efter VM-loppet på Yonkers i höstas, sa Jerry Riordan efter det loppet.

“Hade ingen tur senast”
Ringostarr Treb hade länge problem med en kota efter VM-loppet och var en sejour i Italien under vintern och våren där han betäckte 70 ston i aveln. Kretsen kring stjärnhästen beslutade sig för att stå över Elitloppet i år. Däremot startade den 13-faldige miljonären i Gulddivisionen i Gävle veckan innan Elitloppet. Där satt Ringostarr Treb fastlåst i rygg på vinnande Sorbet över mål med rubbet sparat.
– Han missade ledningen och gick i mål med krafter kvar. När Örjan bestämmer sig för att ladda med en häst och verkligen gör det så får han spets nio gånger av tio. Jag hade sagt till Wim Paal att inte tömma hästen på allt han hade bara för att få ledningen. Det var bara andra starten efter ett långt uppehåll och hade det varit en elitloppsfinal hade det varit annorlunda.
– Men så är det med racing. När vi vann Elitloppet hade vi tur att Pastore Bob var hjälpryttare och Propulsion satt för långt bak för att hinna fram. Men senast i Gävle hade vi ingen tur, konstaterar Riordan.

“Behöver inte ha ledningen till varje pris”
På söndag väntar tredje starten efter det långa uppehållet för Ringostarr Treb. Han startar från spår tre bakom startbilen i Oslo Grand Prix (V75-7) och körs som vanligt av Wim Paal. Tränare Riordan är optimist men är lite osäker på hur loppet kommer att bli kört.
– Han är snabb ut men jag är inte säker på om han får ledningen. Jag har sagt till Wim Paal att han får köra som han vill men han behöver inte ha ledningen till varje pris. Jag vill undvika dödens men om han får ledningen eller andra par utvändigt spelar ingen roll. Bara han absolut inte är med i någon tokkörning.
– Hästen känns jättefin i träningen och får han ett bra lopp så tror jag på bra chans. Jag tror att Looking Superb är den som är värst emot. Jag hörde Svanstedts kommentarer efter Elitloppet och tränaren Bazire har fått en otrolig snurr på den här hästen. Vi tar ett lopp i taget för Ringostarr Treb. Han tävlar barfota runt om som vanligt, säger Jerry Riordan.

“Hon är bra nog att vinna”
Halmstadtränaren har även Shadow Går till start i V75-5. Hästen har tävlat regelbundet i Stoeliten och var senast femma under elitloppshelgen. Nu startar hon från spår sju bakom bilen med Pietro Gubellini i sulkyn.
Shadow Går (V75-5) gick i dödens senast och var helt okej men ska man vara petig så borde hon ha varit fyra istället för femma. Hon är bra nog att vinna här men har ett knepigt läge med spår sju. Om Peace of Mind får spets och är lika bra som på Solvalla blir hon svår att slå. Men vinner inte hon så är det ett öppet lopp.

Michael Carlsson, Robert Okpu