Momarkentränaren Jens Kristian Brenne.

Inför V75® (söndag): Formtränaren tror på bra chans

,

Jens Kristian Brenne har en härlig form på stallet.
På söndag när V75® avgörs i Norge hoppas han vinna Jarlsberg Grand Prix.
– N.Y. Moet var grymt bra senast och jag måste tro på en bra chans, säger tränaren

Momarkentränaren Jens Kristian Brenne.


Jarlsberg Travbana
ligger strax utanför staden
Tönsberg som i sin tur ligger drygt 10 mil från Oslo. I helgen tävlas det dubbelt och på söndag är det fullt fokus på V75. Det bjuds på mycket bra sport med sulkyvirtuosen Ulf Thoresen Grand International som avslutning.
39-årige Jens Kristian Brenne är för ung för att ha sett Ulf Thoresen, men har hört mycket om honom.
– Oja, det är en legendar. Jag har fått berättat många historier om honom både på banan och utanför travet. Även när jag har pratat med kuskar från andra länder så förstår man vilken fantastisk kusk det var, inget vet väl vad han hade som ingen annan har, men på något sätt kommunicerade han med hästarna som ingen annan. Tyvärr så gick han bort alldeles för ung, säger Jens Kristian Brenne.
Han håller till på Momarkens travbana i Mysen, belägen mellan Oslo och den svenska gränsen. Stallet har gått riktigt bra under en längre tid och vunnit flera segrar på norska V75.
– Det gick bra även förra året och i år har vi tagit ett kliv till. Hästarna har fått vara friska och sedan har jag fått ett bättre material att jobba med.
Stallets stjärna är Garth Vader som för bara några veckor sedan vann Nils Arne Eggens Äreslöp och belönades med en plats i Åby Stora Pris, men kretsen kring hästen tackade nej.
– Det är en ung häst och vi vill tävla med honom länge. Han har aldrig mött så tuff konkurrens som det blir i det loppet och det känns inte rätt mot honom. Jag tänker matcha honom i Norge, det finns fina lopp för honom här och vi hoppas kunna vara med nästa år.

Det blir full laddning
På söndag åker han till Jarlsberg och V75®. I Jarlsberg Grand Prix för ston tror han mycket på 1 N.Y. Moet som imponerade stort när hon vann sitt kval från ledningen på vassa 1.10,5/1609 meter autostart.
– Ja, hon var riktigt bra. Det var full körning på sista långsidan när Bunny kom mycket fort och det var starkt av N.Y. Moet att gå ifrån till en lätt seger.
Hur har hon tagit det loppet?
– Bra, hon har bara fått lugna jobb och allt har varit till belåtenhet.
Nu blir det lite täta starter, hur hanterar hon det?
– Det vet man aldrig. N.Y. Moet är en häst med ett hårt psyke och jag tror inte att det ska sätta ner henne, förhoppningsvis ska hon vara ännu lite bättre den här gången.
Är det spets som gäller nu också?
– Planen är att ta ledningen, det blir full laddning i alla fall. Det är ett par hästar som är väldigt snabba iväg och jag är inte helt säker på att N.Y. Moet är så snabb så hon kan svara ut dem, det känns lite ovisst.
Om hon missar ledningen, är chansen borta då?
– Absolut inte, hon är effektiv i ryggar, men det blir lite mer chansartat.
Du har även med dig 7 Brenne Rön (V75-2), något för spelarna?
– Det är en jättefin häst som tjänat mycket pengar på ganska kort tid och nu ska han för första gången ut mot eliten. Det är en tuff uppgift han ställs inför och jag tror inte att han är mogen att vinna ännu. Jag hoppas att han får en bra resa och går i mål på ett bra sätt. För hästens utveckling är det nyttigt att vara med i den här typen av lopp, men att han ska vinna känns väldigt långsökt.

Joakim Brundin, Kanal 75