Inför V75 (söndag): Familjehästen som blev en stjärna

,

Amatören Malin Bergström, 39, har hållit på med hästar i hela sitt liv.
Nu har hon fått fram en stjärna i Galactica som på söndag kan vinna Stochampionatet.
Trots att det har kommit skyhöga bud så vägrar hon att sälja familjehästen.
– Det är som att någon skulle fråga om det finns en prissumma på ens barn. Hon är ju min bästa kompis och är inte till salu, säger Malin Bergström.

På söndag smäller det på Axevalla när landets största lopp för fyraåriga travston ska avgöras. Eskilstunaamatören Malin Bergström har fått fram en riktig drömhäst i Galactica. Det fyraåriga stoet tillhör en av de mest betrodda i Stochampionatet, där en miljon kronor väntar på vinnaren. Hon vann sitt försök och har svarat för flera imponerande insatser under året. Bland annat så vann hon lopp under elitloppssöndagen. Galactica har hittills tagit sex segrar på 16 starter och sprungit in 570 500 kronor. Hon har varit bland de tre främsta elva gånger. Hästen är uppfödd, ägd och tränas av Malin Bergström
Galactica är en helt fantastisk häst. Hon har ett löphuvud utan dess like och svarar i alla lägen. Man är alltid trygg i att hon gör sitt yttersta. Sedan lägger hon väldigt mycket mark under sig och är otroligt snäll. Hon är lugn och tålmodig när vi är ute och reser. Hon har inga dåliga sidor överhuvudtaget och jag har nästan inga superlativer kvar, säger Malin Bergström.
Och tillägger:
– Hon är som en bil att köra och väldigt travsäker. Hon har till exempel bara galopperat en gång i ett lopp. Det enda man kanske kunde önska är att hon skulle vara lite mer startsnabb. Men å andra sidan har Lasse (kusken Lars-Åke Söderholm) inte tryckt av henne från start heller.

“Kan inte leva utan hästar”
Galactica är en familjehäst som tränas av Malin Bergström ihop med pappan Rolf S Gustafsson, och som ägs av Malin ihop med hennes man och svärföräldrarna.
– Vi har haft mamman Humla Laday i 13 år och Galactica är andra avkomman. Det har blivit så att jag och pappa har tagit vartannat föl av henne och då blev det så att han tog första och jag fick Galactica. Jag och min man bor granne med mamma och pappa mellan Eskilstuna och Strängnäs och hjälps åt tillsammans med allting, säger Malin som jobbar som elevresurs på en skola och har hästarna på fritiden.
– Vi har sex hästar på gården, fem travhästar och så barnens ponny. För mig var det hoppning som gällde fram tills jag var 20 och sedan dess har jag hållit på med travhästar. Det är en livsstil och jag förstår inte hur man skulle kunna leva utan dem.

“Finns inget pris – man säljer inte sitt barn”
I takt med Galacticas framgångar har det varit många som har ryckt i hästen och försökt att köpa henne. Men trots att jätteghöga bud i flermiljonklassen har kommit så vägrar Malin att sälja.
– Nej, där går dom bet. Det ringde en så sent som nu i veckan men hon är inte till salu. Det känns konstigt för det är stora belopp men det är som att någon skulle fråga om det finns någon prissumma på ens barn. Och det finns det ju inte.
– Hon är ju min bästa kompis och vi lever ihop. Det skulle vara jättekonstigt om man skulle sälja henne. Vi har har hållit på med trav så länge och mamma och pappa har hållit på sedan 1967. När man då får fram en sådan här stjärna vill man för farao inte sälja. Då kan man lika gärna sluta med hästar helt och hållet, menar Malin.

“Nervositeten var galen”
Malin berättar att hon är väldigt nervös när Galactica startar och likadant var det i uttagningsloppet. Hon bävar för hur det ska vara på söndag.
– Jag såg inte mycket av senaste oppet och satt med ryggen mot planket. Nervositeten var galen och jag försökte bara lyssna. Men de sista sjuhundra metrarna såg jag. Det var nervpirrande helt klart och bara känslan av att hon gick till final var otroligt start. Att hon sedan vann var en bonus, säger Malin.
– Jag försöker att intala mig nu när jag är med att bara försöka njuta av stunden. Jag hoppas att jag kan känna det så i alla fall. Sedan får det gå som det går. Hästar är ju hästar. Man försöker förstå hur stort det här är och jag inser att det är once in a lifetime.

Hur känns Galactica i träningen inför loppet på söndag?
– Hon var med i det snabbaste försöket och vann på 1.13,6. Men hon har återhämtat sig bra efter den urladdningen. Jag har varit ute och kört henne och promenerat i skogen. Hon verkar pigg och fräsch och är inte stel och kantig. Det är rätt så mysigt att promenera ute i skogen med hästen. Då kan man även ta med sig hunden och gå samtidigt, säger Malin med ett skratt.

“Jag är bara en sketen amatör”

Vad tror du om Galacticas möjligheter att vinna Stochampionatet?
– Hon visar hela tiden att hon kan och duger bra. Det såg vi om inte annat i uttagningsloppet. I sådana här sammanhang känns det ändå som att man får vara skapligt ödmjuk. Jag är ju bara en sketen amatör som har fått lyckan att få en sådan här häst, ha, ha.
– Jag skulle aldrig sticka ut hakan och säga att hon vinner. Men det är inte omöjligt att hon kan göra det. Upploppet på Axevalla är långt och hon brukar vara bra till slut. Från spår tre borde hon kunna hamna skapligt bra till.
Några ändringar i balans och utrustning?
– Det blir skor fram och barfota bak som senast. Sedan kanske vi byter från ett öppet huvudlag till ett norskt halvstängt huvudlag. Det handlar om att hon blir jättebekväm om hon kommer först.
Vad gör du om hon vinner Stochampionatet?
– Oj, det vågar jag inte ens tänka på. Då skulle jag bara vara hur lycklig som helst. Det är helt magiskt att vi bara är med i finalen, säger Malin Bergström.

Michael Carlsson, Kanal 75