Inför V75 (söndag): Elmroth hejar på Monarken i derbyt

,

Hallå där?
?travreporter Åsa Elmroth som kan vinna Svenskt Travderby (V75-6) på söndagen som delägare i Monark Newmen. Hästen övertygade i sitt försök. Tror du på seger?

Åsa Elmroth och ett par andra delägare i derbyhästen Monark Newmen.


– Nja, hjärnan säger att det blir svårt – hjärtat säger heja på! Jag har spikat honom i tipsen men nu vet jag inte så noga vad jag ska våga tro.
Monark Newmen var väldigt rejäl vid segern i uttagningsloppet. Ni delägare i “Stall Hovstallet” måste ha fått upp förhoppningarna efter den uppvisningen?
– Ja, enligt Fredrik Persson (tränaren) gjorde han sitt bästa lopp hittills i uttagningsloppet. Så det var ju lägligt att han passade på att göra det just den kvällen. Han kommer med form i alla fall men har i takt med att han utvecklats också börjat bli lite väl ivrig bakom bilen och galopperat ett par gånger.
I söndagens derbyfinal har han ett fjärdespår bakom bilen.

– Jag kommer förmodligen att titta ner i starten, det blir bäst så. Hur kommer det att låta runt omkring med alla som tjoar och tjimmar? Frågan är hur “Monarken” kommer att ta det.
Vilka är ni i “Stall Hovstallet” som äger Monark Newmen?
– Det är 15 personer med och jag kom in i bilden lite senare än de andra och har egentligen inte lärt känna det här gänget närmare. Det är en massa personer som varit med från början som har olika kopplingar till Fredrik. Uppfödaren vet jag har en andel exempelvis. Vi är spridda och boende i Trelleborg, Kalmar, Nacka, Braås, Bagarmossen, Kungsbacka, Eskilstuna med flera orter. Vi har inte träffats till någon gemensam fest ännu men det är på gång vet jag.
Hur blev du delägare?
– Jag kom in i den när vi gjorde ett reportage hos Fredrik Persson i Kalmar. En hästskötare jag träffat tidigare ville visa upp sina passhästar och sa att jag speciellt skulle älska en av hennes passhästar. Hon visste att jag skulle älska hans huvud, och det gjorde jag. Hon hade koll på att jag gillade Lugdunum (gammal stjärna hos Åke Lindblom) när bläsen är lite stökig och mulen är lite “köttig” och det är ju precis som “Monarken” har. Hästen var ju bra också och hade gjort några starter, så jag slog till.
Du har jobbat som reporter i tv sedan början av 2000-talet och har bland annat varit delägare i tiofaldige miljonären Sanity hos Malin Löfgren och har alltså ägt bra hästar tidigare.
Sanity är ju den häst jag varit med på som så klart varit bäst, men jag hade bara en 134-del i honom. Silkefaks var fyra i norska derbyt och ägdes till hälften av jag och min pappa. Monark Newmen är riktigt bra han också och det känns så klart häftigt att vara med i derbyt.

Mikael Wikner, Kanal 75