Inför V75 (söndag): Dubbla chanser för Bergh i Derbyt – “Båda har vettig chans att vinna”

,

Han har vunnit Svenskt Travderby tre gånger tidigare.
I år har Robert Bergh dubbla chanser att ta hem sin fjärde gula derbykavaj genom Transcendence och Spickleback Face.
– Jag tycker att båda har lika stor chans att vinna loppet. De är två små hårda jäklar, säger Bergh.

Robert Berghs två första derbyvinnare var Remington Crown (1997) och Hilda Zonett (2001). Båda stjärnorna vann trots startgalopp och fenomenala upphämtningar. År 2003 var det dags igen och då var det med Tsar d’Inverne som ägdes av Peter “Foppa” Forsberg. Detta efter att Bergh “kuppat” sig till ledningen mitt i loppet. Nu 15 år senare kan det vara dags igen då Bergh har två hästar inkvalade till söndagens Derby. Ett av Svenskt Travsports klassiska lopp med två miljoner kronor i förstapris.
– Det börjar bli dags för en seger igen för snart är det ju inte en vana längre, säger Robert Bergh och skrattar.
– När jag vann senast med “Tsaren” så var det ett enormt pådrag från media eftersom det var Peter Forsberg som ägde hästen. Många trodde att bara för att det var “Foppa” som ägde hästen så skulle han bara vinna. Det var väldigt stimmigt och det mest nervösa lopp jag har kört ut till. Efteråt kändes det väldigt skönt att det gick vägen och att jag gjorde rätt drag i loppet.

Nya backen ett lyft
Vi når Åby-tränaren på tisdagseftermiddagen när han sitter i bilen på väg till Västkusten efter att ha tillbringat några dagar i Sundsvall och tränat hästar på sin filial som är på gården som han tidigare huserade på när han var Bergsåkerstränare. Stallet befinner sig i den berömda zonen och även om det tidigare har gått bra har hästarna lyft sig ytterligare efter att den backe man iordningställde på gården i Hajom blivit färdig för två månader sedan.
– Jag är riktigt nöjd med hur hästarna presterar för dagen och det känns jättebra överlag, säger Bergh.

“Är väldigt lika varandra och känns hetare i år”
Det är högsäsong och många starthästar och bara den kommande veckan är det totalt 40 hästar som ska ut och tävla på olika banor. Mest intressant är förstås den stundande derbyhelgen på Jägersro där Bergh kvalade in både Spickleback Face och Transcendence via segrar i uttagningsloppen. Robert Bergh kör själv Transcendence i Derbyt från spår två medan Christoffer Eriksson tar hand om Spickleback Face från spår sex. Bergh har tagit fram båda hästarna hela vägen och har med söndagens hästar haft 19 finalister i Svenskt Travderby.
– Vissa år har man varit nöjd med att hästarna har kunnat vara fyra, femma och sexa. Men i år tycker jag att det känns hetare än på länge och jag tycker absolut att båda mina kan vinna. De är väldigt lika varandra och två små hårda jäklar, säger Bergh.

“Har varit en i mängden”
Om vi börjar med Spickleback Face så ropades han in på Lutfi Kolgjinis auktion som 1,5-åring av ägaren Peter Wikström för 50 000 kronor.
– Peter var nere själv och skickade bilder till mig som jag tittade på. Jag såg inga svagheter på hästen men heller inget extra och han var obetydlig i linjerna. Men som sagt, inga svagheter i benställningen och hästen kom till mig i november som ettåring efter att ha varit kvar några månader hos Ludde efter auktionen.
Hur har hästen varit under uppträningen och vägen fram till derbykvalen? Beskriv honom som individ och hans egenskaper?
– Han har varit en i mängden och inte utmärkt sig så jättemycket. En otroligt trevlig häst som har gjort det man har velat men mer har det absolut inte varit. Det var först när vi kom in till Åby och körde ett banjobb som jag kände att han hade hur mycket som helst i sig. Så fort jag ville öka så ökade han för varje gång och han var otroligt outvecklad. Det kändes som att han var en pojklagsspelare mot juniorer, säger Bergh.
– Han är lite unik i sin kropp att det finns så mycket kapacitet i honom. Han är väldigt obetydlig i sin exteriör och relativt liten till växten. Men man ser när man tränar med pulsmätare att han är otroligt stark. Nu i sommar har han börjat satt lite muskler och blivit rundare och finare. Det känns som att han börjar att komma ikapp sina kullkompisar.

“Hästen är mjuk och blyg – som Nasse i Nalle Puh”
– Hästen är mjuk och blyg och nästan skäms när man tittar på honom. Det är lite roligt för han är precis som grisen Nasse i Nalle Puh, som ofta säger kära nån, kära nån. Det brukar skötaren också säga till honom, ha, ha.
– Han var duktig i fjol som treåring och vann sex lopp på tolv starter. I kriteriekvalen blev han trea och gjorde ett riktigt bra lopp från dödens men hängde på en töm och var inte som bäst. Annars hade jag kört förbi och blivit tvåa och då hade han varit med i Kriteriet. Jag har varit ruskigt nöjd med formkurvan och i derbyförsöket gjorde han sitt livs lopp, helt klart. Jag laddade framåt från åttondespåret och sedan på igen och ändå kunde han spurta så bra, säger Bergh.

“Det blev mycket problem”
När det gäller Transcendence så valde Robert Bergh ut honom i hagen hos Stefan Melander som ettåring på exteriören och härstamningen. Enligt Bergh var han lite förvånad att han hittade en avkomma efter Maharajah mitt bland alla Melanders övriga hästar. Transcendence startade tidigt som treåring och inledde med seger, men sedan gick det grus i maskineriet. På sommaren och hösten galopperade han bort sig i åtta av nio starter. Han kastrerades och fick kvala om på nytt och efter att han skrällvann i V75 på Nyårsafton blev det fem segrar på sex starter och den berömda polletten hade trillat ner.
– Jag hade en bra känsla under hela tvååringssäsongen. Han var hingstig innan vi kastrerade honom och hade power och tro på sig själv. Jag hade tänkt att försöka göra honom redo till Kriteriet men det blev mycket problem. Han hade problem med att se startbilen, att springa bakom hästar och springa framför hästar.

“Blev ett trendbrott efter kastrering och backträning”
– Det blev ett trendbrott efter att vi kastrerat honom och flyttat upp hästen till Sundsvall så att han fick börja att träna i backen. Han gillar verkligen backträningen. Han fick fortsätta att tävla på vintern då det var lite lugnare lopp och grusspruten är mindre när det är snö.
– Det är mycket som hästen har accepterat nu och förut när man körde i ryggar kunde han efter tre-, fyrahundra meter bara bli sur genom att springa bakom de andra och galoppera. Men kastrationen hjälpte honom mycket och han har ju styrkan som sitt främsta vapen, säger Bergh.

“Var otroligt bra i kvalet”

Vad säger du om uttagningsloppet som han vann till Derbyt och om hans status i finalen?
– Han var otroligt bra i kvalet och gjorde ett av sina bästa lopp där. Även om man är stark så brukar det inte gå att vinna sådana lopp den vägen när det är så tufft emot. Jag tänkte när Björns häst började bli slak varvet kvar att nu blir det en lugn nästa femhundring men då blev det körning redan niohundra meter kvar och fullt tryck resten av loppet. Hästen var jäkligt bra.
– Tittar man på tidigare lopp i år så körde Ulf Ohlsson sig fast med honom i Kungapokalskvalen och han kvalade in till Sprintermästaren trots att det inte är hans distans. Och nu har han kvalat in till Derbyt och hade han inte fastnat i kungapokalskvalen hade han varit med i tre stora finaler.

Du har själv valt att köra Transcendence och Christoffer Eriksson kör Spickleback Face. Hur resonerade du och är det fördel någon av hästarna i Derbyt?
– Det är absolut likvärdigt mellan båda hästarna. Det är ingen klyscha för jag tycker att båda har lika stor chans att vinna Derbyt. Spickleback Face har en större meny på hur man kan vinna loppet än vad Transcendence har. Annars är det lika.
– Christoffer var ledig och har vunnit med Spickleback tidigare samtidigt som Transcendence är lynnig och jag känner honom bäst. Så det kändes bäst att ta den kombinationen.
– Båda hästarna har sett bra ut efter försöken och har joggat i helgen och under onsdagen ska jag köra jobb med dem. Det är en svårbedömd final men jag tycker att båda har en vettig chans att vinna. Transcendence har alltid varit bäst när han har varit delaktig i loppen, det är ofta när han är en i mängden som det blir galopp. Jag gör inga ändringar på någon av dem. De fungerade så bra senast att jag inte vill mixtra med något nu, säger Robert Bergh.

Michael Carlsson, Kanal 75