Inför V75 (söndag): Drottningarna kan göra Walmann till kung

,

Båda imponerade i sina semifinaler och sköter träningen exemplariskt.
På söndag kan Roger Walmanns kulldrottningar Caddie Lisieux och Dibaba göra honom till Breeders’ Crown-kung.
– Jag har bra feeling, säger Solvallatränaren.

Att Roger Walmann är duktig på att träna fram ston är ingen nyhet. Han har skördat stora framgångar även med hingstar och valacker, segern i Elitloppet med Magic Tonight toppar listan, men att han har lyckats exceptionellt bra med sina ston är ett faktum. Det vittnar inte minst hans Breeders’ Crown-facit om. I det välfyllda prisskåpet på gården Mälsåker i Stallarholmen finns totalt sex finalbucklor från Breeders’ Crown. Fem av dem kommer ifrån stoavdelningarna. På söndag kan den samlingen växa.
– Jag har två hästar som jag tror kommer göra väldigt bra prestationer och då är de med där framme. Om de sedan är trea eller etta beror på löpningsförlopp, säger Roger Walmann.

Tillbaka på topp
Det är Sundbyholmstravet i Eskilstuna som traditionsenligt arrangerar den stora finaldagen och samtliga Breeders’ Crown-lopp går inom V75-spelet. Först att äntra banan ur Roger Walmanns vassa duo är Caddie Lisieux (V75-2). Fyraåringen visade skyhög kapacitet redan i fjol och ansågs bäst i kullen, men hon galopperade bort sig flera gånger när det gällde som mest och största prischecken hämtade hon hem som tvåa i Breeders’ Crown. I somras vann hon Stosprintern men den där riktigt stora titeln saknas fortfarande.
– Hennes insats i semifinalen var väldigt fin tycker jag. Det var väl lite av den Caddie Lisieux som vi såg i fjol och som vi trodde att vi skulle få se i år också, men som vi har misslyckats med att få fram tidigare, säger Roger Walmann.
Såg man Caddie Lisieux i semifinalen är det svårt att ranka någon annan häst före henne i finalen. Körande Kenneth Haugstad avancerade från fjärde par utvändigt i andra sväng och sedan Caddie Lisieux kommit fram som första häst i andraspår krossade hon ledande storfavoriten Mulligan.
– Jag blev lite överraskad när hon tog ner Mulligan så lätt, jag ska inte säga något annat, men jag hade på känn att jag hade hästen på g.

“Ska absolut inte gå på speed”
Hur tränar hon efter det?
– Peppar, peppar, det ser ut som att senaste loppet har satt sig bra i kroppen på hästen. Jag har kört fort två gånger efter semifinalen och varit fullt tillfreds med henne.
Hur ser du på finalen?
– Vi vann lottningen och hon sitter i spåret (2) där hon ska vara direkt. Hon kan inte vara med i någon spetskörning och i bästa fall blir det tredje par utvändigt eller något sådant. Sedan får dagsform och kusk bestämma när hon ska angripa.
– Det skulle nog vara till vår fördel om hon kommer fram i ett ganska tidigt skede för hon ska absolut inte gå på speed. Även om man har hennes speed i Stosprintern i bakhuvudet är inte det önskeupplägget. Men det kanske blir lite så ändå, att det går så fort att det inte går att angripa. Men det där får kusken avgöra.
Hur bra segerchans har hon?
– Jag har stor respekt för flera av motståndarna men jag tror helt klart att hon är med och gör upp om segern. Det känns som att hon är i det läge hon ska vara, så jag tror på min häst tills motsatsen är bevisad.
Några utrustningsändringar?
– Absolut inte.

“Exakt som vi vill ha henne”
Den andra halvan i Roger Walmanns duo är Dibaba (V75-4). Den oerhört begåvade treåringen har så här långt vunnit sju av elva lopp och intrycket hon gav när hon på lätta hovar vann sin semifinal lämnade inget övrigt att önska.
– Hon var väldigt, väldigt fin och avslutade rappt på en bra tid. Jag undrar nästan om hon inte var bättre än i oaksfinalen, och det lovar ju bra.
– Precis som Caddie Lisieux har hon gått två jobb efter det och hon känns exakt som vi vill ha henne, säger Walmann.
Hur höga tankar har du om Dibaba, du har ju lite att jämföra med liksom…
– Det är alltid svårt att jämföra hästar men hon är väldigt, väldigt, väldigt bra. Hon är minst lika bra och har kanske högra kapacitet än Caddie Lisieux. Hon är mycket speedigare och lättare att placera i loppen. Hon har stabiliserat sig och blivit lugnare för varje start och det gör att hon kommer att kunna öppna mer också. Som fyra-, och femåring tror jag att hon kommer bli en väldigt komplett häst.

Tror på seger
I Svenskt Travoaks i slutet av oktober fick Dibaba en svettig inledning till ledningen men såg ändå ut att gå mot seger när skuggande jätteskrällen Candy La Marc hittade loss och dök till seger. Även den här gången är ett sannolikt löpningsscenario att startsnabba Candy La Marc tar ledningen och släpper till Dibaba.
– Det är mycket möjligt, säger Walmann.
Hur revanschsugen är du på Candy La Marc?
– Jag vill vinna alla lopp men accepterar när vi blir ärligt slagna och det är några år sedan jag kände revanschsug på det sättet. Jag har respekt för alla motståndare på söndag men det finns två-tre stycken som utkristalliserar sig. Det blir inte lätt att vinna och det får inte häxa något, men jag känner som med Caddie Lisieux, att vi åker på trav och tror på seger.
Några ändringar beträffande skor och annat för Dibabas del?
– Nej. Det finns ingen orsak att börja kludda där heller.
Söndagen blir en riktig höjdare för att trav- och spelfrälsta. Det kan den även bli för Roger Walmann, som har goda förutsättningar att bli Breeders’ Crown-kung, om hans kulldrottningar får till det.

Ola Johansson, Kanal 75