Inför V75 (söndag): Diamanten finslipar det sista

,

Diamanten vann lekande lätt på Solvalla senast.
I helgen väntar hårdare motstånd i Ulf Thoresen Grand International – huvudnumret under söndagens V75-tävlingar på Jarlsberg i Norge.
– Det ska bli skoj att se hur han står sig mot de här hästarna, säger tränaren Stig H Johansson.

Året inleddes med seger i Berth Johanssons Memorial och efter en mindre lyckad sejour till Göteborg spurtade Diamanten (V75-7) sylvasst till andraplatsen bakom Readly Express i Jämtlands Stora Pris.
– Det blev helt fel i Åby och dåligt läge. Det blev en viss besvikelse direkt men när jag analyserade loppet var han inte dålig där. Sedan var det ett riktigt bra lopp han gjorde i Östersund, han hamnade lite på vingel då också men avslutade starkt och det var ett mycket positivt besked vi fick, summerar Stig H Johansson.
Även i den senaste starten strålande det om Diamanten. Kusken Erik Adielsson kunde styra och ställa som han ville i täten och efter en beskedlig inledning lät han femåringen sträcka ut sista halvvarvet, vilket klockades till kilometertiden 1.08,4.
– Det var ett relativt billigt lopp men han såg väldigt fin ut. Intrycket var tillräckligt bra för att vi ska vara säkra på att han var i bra form och förhoppningsvis är han det i helgen med, säger tränaren.

Diamanter och stjärnor
Jarlsberg travbana kör fyra tävlingsdagar på raken den här veckan. Travfesten avslutas på söndag med V75 där Ulf Thoresen Grand International är höjdpunkten. Loppet körs till minne av Ulf Thoresen, en av tidernas mest framgångsrika kuskar, och förstapriset uppgår till 800
000 norska kronor.
– Det är ett stort lopp med tanke på både prissumma och status. Ulf Thoresens minne är något jag kommer ihåg väl. Jag har kört mot honom några gånger och även haft honom som körsven, berättar Stig H Johansson.
Årets upplaga är stjärnspäckat och förutom Diamanten finns hästar som Lionel, Giveitgasandgo och titelförsvaren Twister Bi med i fältet.
– Det är klart att det är bra hästar med men det ska det vara i de här loppen, det förväntar man sig. Jag tycker att Diamanten också är bra och han måste naturligtvis vara med i spekulationerna om vem som kan vinna loppet.

“Frid och fröjd”
Diamanten laddar som bäst inför kommande uppgift och efter tisdagens träning återstår ett pass innan avfärden mot Norge.
– Han har gått ett jobb i dag, intervaller på rakbanan, och allt var frid och fröjd. Sedan går han ett lätt jobb på fredag och åker på lördag till Jarlsberg, säger Stig H Johansson som är optimistisk om chanserna från femtespår.
– Förhoppningarna sträcker sig till att vi har en viss tro på att han kan vinna. Han kommer nog att tillhöra favoriterna och det är bara att hoppas att han har bra form, har rest bra och att allting fungerar. Det ska bli skoj att se hur han står sig mot de här hästarna.

Gina Söderlund, Kanal 75