Inför V75 (söndag): “Cyber Lane kommer att vara ännu bättre nu”

,

Cyber Lane jagar sin nionde raka seger när han möter eliten i Oslo Grand Prix.
Efter segern i Copenhagen Cup är stjärnhästen lite uppfräschad.
– Hästen var bra i Köpenhamn men kan vara ännu finare. Jag tror att han kommer att vara ännu bättre nu, säger Johan Untersteiner.

På söndag är det dags för Oslo Grand Prix på Bjerke travbana och det är dessutom V75. I storloppet med 1,5 miljon norska kronor till vinnaren plockar Johan Untersteiner ut sin Cyber Lane. Fjolårets derbyvinnare är en segermaskin om någon och hästen har tagit 18 triumfer på 21 starter. Han har gjort två starter i år och efter en enkel seger i ett billigt gäng i årsdebuten mötte han senast i eliten i Köpenhamn. Då vann Cyber Lane Copenhagen Cup närmast före Takethem och Cruzado dela Noche. Ifrån ledningen gled han undan säkert och vann på tiden 1.11,4 över distansen 2011 meter med bilstart.
– Det blev bra för min del såklart att komma till ledningen och få bestämma. Han gick undan till slut och det är väldigt svår att ta ner honom när han får bestämma i ledningen. Det gick väldigt fort till slut, säger Johan Untersteiner.
– Hästen var bra i Köpenhamn men kan vara ännu finare. Han blev lite behandlad efteråt och jag hoppas och tror att han kommer att vara bättre till den här starten. Det behöver han också vara om han ska kunna utmana Twister Bi och den italienska hästen Urlo dei Venti.

“Ingen som var i närheten av honom”
Efter segern i Svenskt Travderby i fjol fortsatte Cyber Lane att vinna stora lopp. Han tog bland annat hem försök och final i Breeders Crown och avslutade fjolåret genom att vinna Solvalla Grand Prix.
– Efter derbyt blev han bara bättre och bättre för varje start. Han joggade hem Breeders Crown och avslutade med att slå Diamanten från dödens. Så under hösten var det ingen som var i närheten av honom, säger Johan Untersteiner.

“Ser tuffare ut än senast – men är aldrig slagen”
I söndagens Oslo Grand Prix har Cyber Lane lottats till ett bakspår med bricka nio. Tränare Untersteiner tycker att uppgiften ser tuff ut på papperet med flera mer rutinerade hästar ur den äldre eliten.
– Jag tycker att det ser tuffare ut nu än senast. Han har bakspår och det tror jag i och för sig är bra i längden eftersom han mestadels har haft framspår och gått i ledningen. Men han har ju visat att han kan avsluta ruggigt fort bakifrån också. Han gjorde exempelvis ett kanonlopp när han spurtade ner ledande Love Matters i fjol höstas på Solvalla.
– Han ska växa in i eliten och det viktigaste för min del är att han gör en bra insats. Sedan vill man alltid vinna men det är tuffa hästar emot som har bättre lägen. Jag är inte så sugen på att köra fram i dödens på Twister Bi och helst av allt kör jag bakifrån, även om det inte är ristat i sten.
– Samtidigt har jag en fantastisk häst som man aldrig känner sig slagen med. Han kan absolut vinna trots bakspåret. Det blir inga ändringar, säger Johan Untersteiner.

“Riktigt bra i ordning – min bästa chans”
Halmstadtränaren har ytterligare två hästar med inom V75 och börjar med Cantona America i V75-1 som har två segrar på de tre senaste starterna.
Cantona America (V75-1) är riktigt bra i ordning och har gjort vassa lopp i år. Jag tror att han i de tre senaste starterna har han gått i mål med tussarna kvar och det norska huvudlaget oryckt. Åtminstone vet jag det till hundra procent vid segrarna men jag tror även att han gjorde det på Åby näst senast då han galopperade i en trång situation i sista sväng och flög fram till slut. Nu är det bakspår men han tål distansen bra och det är min bästa chans på V75. Inga ändringar.
Unrestricted (V75-3) hängde på bra i skymundan senast under elitloppshelgen. Jag tror att hon ska vara ännu bättre nu med det loppet i kroppen och hon är van att möta tuffa konkurrenter. Jag tror att hon kan vara med och segerstrida och det är en typisk outsider. Inga ändringar, säger Johan Untersteiner.

Michael Carlsson, Kanal 75