Inför V75 (söndag): Blekkan en fyrtusan till kusk

,

4000 segrar passerades för några år sedan.
Jomar Blekkan är en av Norges största genom tiderna inom travet och är viktig att hålla koll på i den norsk-svenska V75-omgången i norska Biri på söndag.
– Det må klaffe litt men hästen är bra, säger Blekkan om sjuårige Järvsörappen som möter Lannem Silje i ett av loppen på kupongen.

Jomar Blekkan framför sin hästbuss med bild på honom själv från jubileet 4000 segrar.


På söndag erbjuder ATG spel till V75 som avgörs på norska banan Biri.
En av söndagens viktigaste aktörer är – som så många gånger förr – 64-årige Jomar Blekkan som håller igång som lånekusk och tränar 30-talet hästar hemma i Jakobsli i Trondheim.
– Jag vinner ju en del lopp fortfarande men mest kör jag hästarna jag har i träning numera, säger han då vi når honom tidigare i veckan.
Blekkan är en av Norges största genom tiderna på både kusk- och tränarsidan. I januari 2014 passerade han 4000 segrar som kusk. Det har blivit 300 pinnar till efter det.
– Att ta 5000 är kanske ett mål, även om det är långt dit!
På söndag kör han fyra hästar på V75-spelet varav två egentränade.
Ett av två kallblodslopp på kupongen är V75-5, ett lopp för den högsta klassen över 1609 meter med autostart. För ett par helger sedan tävlade Blekkan i Umåker V75 med Järvsörappen som blev trea den gången efter ett lopp i rygg ledaren.
Sjuåringen förlorade den gången mot två av rasens bästa.
– Ja, att bli trea bakom Lome Brage och Månprinsen var vi nöjda med den gången. Järvsörappen är en humörhäst men är på rätt väg igen och jag tyckte att han gjorde ett fint lopp på Umåker.
Blekkan styrde ner i ledarens rygg och tog vad som bjöds i den hårda omgivningen.
– Jag var nöjd med den positionen, för han har ju varit lite ojämn. Nu har han fått börja betäcka och det tror jag han blivit bättre av humörmässigt. Han var väldigt bra då han vann i Östersund i somras och skulle det visa sig att vi fått honom tillbaka till den formen är han helt klart ett av de bästa kallbloden.
Du har ett niondespår med Järvsörappen och kan välja att ta rygg på Galileo eller Finnskog Sjefen.
– Ja, det är två fina ryggar och vi kommer att få ett fint lopp hur som helst. Det må ju klaffe litt. Men han är bra i ordning och chanslös är han långtifrån. Det blir samma utrustning som senast, aluminiumskor och ett norskt huvudlag.
Loppet är annars omskrivet som Lannem Siljes comebacklopp. Kallblodsdrottningen hade slutat tävla enligt ägaren och tränaren men är nu tillbaka igen och inleder från ett åttondespår. Vad tror du om hennes möjligheter?
– Det är svårt att säga. Det är ju fin distans för henne men ett dåligt spår. Hon hade ju fått lägga skorna på hyllan och så plötsligt är hon tillbaka igen. Nej, jag vågar inte uttala mig om hennes möjligheter i det här loppet.
Lannem Silje kanske är förstahästen trots allt?
– Jag säger Odd Herakles. Lars O Romtveits häst har varit väldigt bra. jag tror det är förstahästen – med Lannem Silje förstås som en outsider.
Det andra kalla loppet är V75-2 där du kör Remix åt tränaren Björn Eggan. Du har suttit bakom vid 16 av hästens 17 segrar. Galopp senast i ett V64-lopp på Umåker.
– Han kan vara lite “dum” ibland. Det blev en omstart på Umåker och då dummade han sig med voltstart i den giltiga. Nu är det bilstart och det är en stor fördel. Så jag har lite ambitioner med honom. Nu när det är auto tror jag inte att det är någon fara för galopp och han ska kunna vara bland de tre.
I stoloppet, V75-3, ställer du upp med sexåriga stoet Sangria Knight som kom från Sverige och Peter Untersteiners träning i början av året. Efter tre raka galopper vann hon i den fjärde starten för dig för ett par veckor sedan.
– Jag fick lite grå hår där ett tag. För det är ett väldigt kapabelt sto. Hon galopperade i de tre första loppen för mig innan jag kom på vad hon reagerade på, något litet i munnen mest troligt. Hon gick 15,1 full väg på Leangen och då hade vi dubbla tillägg att hämta in också. Det är en bra tid. Hon vann väldigt enkelt. Hon ska vara bra nog att kunna vinna ett sånt här lopp. Om hon kan ta ledningen från sjunde vet jag inte men hon går lika bra bakifrån. Inga ändringar.
Slutligen så hoppar du upp bakom Sweet Hangover i V75-6 som tränas av Tor Arne Eggen. Vad kan du säga om den?
– Hästen står hårt inne och det är pengar som gäller där i första hand.
Bästa chansen av de fyra du kör?
– Så här på förhand tror jag att det är Remix.

Mikael Wikner, Kanal 75