Inför V75 (söndag): Ängsborken utmanar Perssons armada

,

2011 vann han Svenskt Kallblodskriterium med Lome Felix.
På söndag kan Alf Jonsson upprepa bedriften – den här gången med Ängsborken som sonen Jimmy kör.
– Det är det vi får hoppas på, och att de andra inte är alldeles för bra, säger Bergsåkerstränaren inför V75 på Dannero.

Jan-Olov Persson har en mindre armé med i Svenskt Kallblodskriterium på söndag. I försöken för snart två veckor sedan lyckades han kvala in totalt sex hästar och tränar således halva startfältet i finalen. Men det finns utmanare.
Ängsborken (V75-4) tog hem sitt försök efter att Jimmy Jonsson kört till ledningen i första sväng. Nordsjö Odin gjorde ett försök att pressa sig förbi men lyckades aldrig.
– Det blev ju ganska lugnt när han kom till ledningen. Han fick sig en tryckare av norska hästen en bit men sedan var det lugnt och bra, säger Alf Jonsson som tycker att det blev en säker seger.
– Det tycker jag. Och Jimmy släppte inte av honom allt för mycket, det vore ju synd att köra galopp. Han tog det lugnt men ändå gick det ganska fort sista 200 metrarna.
Ängsborken kom igång tidigt i år och gjorde första starten i mars. På sina hittills tolv starter har det blivit fem segrar och treåringen har inte varit sämre än fyra.
– Jag är mycket nöjd med de insatserna. Han har skött sig rätt så bra hela tiden. Han har ju varit lite stänkrädd, och hade aldrig gått ett provlopp, så han har fått göra lite lopp för att lära sig.

“Den finaste travaren jag haft”
Alf Jonsson tränar för dagen fyra hästar, och det framgångsrikt. Fjolårets siffror är redan slagna och segerprocenten är höga 32.
– Det är ganska bra. Jag har hållit på i många år med att träna häst och det är klart att man lärt sig lite grann. Sedan är det ju roligare att kliva upp på morgonen när det fungerar bra, kommenterar han.
Förutom Ängsborken och halvsystrarna Grandina och Granetta, som sprungit nytt svenskt rekord i år, finns i stallet Tekno Jerven. Tvååringen är efter Tekno Odin och Puma Jerva.
– Ja det är lite extra det, hua. Det är den finaste travaren som jag har haft och hållit på med. Han sprang 1.40 i 500 meter i rockard som ettåring, och stammen kan inte bli bättre. Men sedan får vi se vad det blir av honom. Han går faktiskt med 18 kompisar på bete nu i sommar. Risken är att man kör ihjäl de annars när de är för lovande.

Ett öppet kriterium
För sju år sedan stod Alf Jonsson som vinnare av Svenskt Kallblodskriterium efter att ha lotsat Lome Felix till en överlägsen seger. På söndag kan det bli ännu en triumf i det klassiska treåringsloppet med 600 000 kronor i förstapris. Nu är det sonen Jimmy som sköter tömmarna men precis som då är utgångsläget ett andraspår.
– Spåret tror jag är bra för honom, då kan han få sträcka ut i början så han inte blir stänkrädd. Man vet inte hur startsnabba de andra är men han brukar öppna riktigt bra. Hästen är inte positionsberoende så det är bara att hålla uppe tempo och köra, det ska gå ganska fort hela vägen för hans del, säger Alf Jonsson som är optimistisk inför loppet.
– Det är ju en fyra- fem stycken som kan vinna. Det är löpningsförlopp och sådant som är avgörande, annars ser det öppet ut. Och jag tycker säkert att Ängsborken kan vara med där framme.

Gina Söderlund, Kanal 75