Inför V75: Redo att möta äldre eliten

,

Kulltopp som tre- och fyraåring.
Två lopp i kroppen efter långt uppehåll.
Heavy Sound är redo att möta den äldre eliten i V75.
– Han är jättetaggad i jobben och jag åker till Färjestad med ambitioner, säger Kenneth Haugstad.

Med två lopp i kroppen har Heavy Sound hittat formen inför lördagens debut i gulddivisionen. LARS JAKOBSSON. För fri publicering tom 2017-09-29.


Kenneth Haugstad, framstående kusk och försteman i stall Roger Walmann, har kört Heavy Sound i hästens samtliga 26 starter. Elva segerdefileringar och närmare 4,8 miljoner kronor intjänat har det blivit för ekipaget. Bland femåringens meriter sticker en E3-seger och fjolårets andraplats bakom megastjärnan Readly Express i Svenskt Travderby ut.
– Efter första starten på Färjestad som treåring sa Roger att jag kunde få köra hästen det året och det blev ju ett succéår. Det är fantastiskt kul att ha följt hästen från första steget han tog på Mälsåker. Det är en drömhäst att hålla på med, säger Haugstad.
På grund av en operation dröjde det i år ända till augusti innan Heavy Sound kom ut på tävlingsbanan. Då fick han en vilsam resa i fjärde par invändigt och spurtande rasande fort till tredjeplatsen. Senast tassade han med i rygg på ledaren och skar mållinjen som tvåa med gott om sparade krafter.
– Vi har varit jättenöjda med hästen och han känns fin efter senaste loppet. Jag tror att han har utvecklats ett snäpp från fjolåret och det behövs, ska man ut mot de bästa måste man utvecklas. Vi har tagit det väldigt lugnt med honom i år och det tro jag vi kommer ha igen på sikt.

“Ger inte upp på förhand”
Det kan Team Walmann ha igen redan på lördagen. Då debuterar Heavy Sound i gulddivisionen och han lottades till spår åtta bakom startbilen.
– Spår åtta första gången i guld är inga drömförutsättningar men hästen är i fin form, säger Haugstad.
Heavy Sound har visat fin styrka många gånger, inte minst när han vann E3 från den så kallade dödspositionen utvändigt om ledaren som treåring, men Kenneth Haugstad har ingen taktik klar på förhand.
– Vi får se vad som händer, vem som får ledningen och var jag hamnar i loppet, men det klart att dödens första gången i gulddivisionen inte är någon dröm det heller. Men som sagt, vi får se vad som händer. Det ska bli roligt att gå ut i gulddivisionen med honom och jag ger inte upp på förhand.

Kullbrodern också på gång
Heavy Sound får sällskap i loppet av jämngamle stallkamraten Pythagoras Face. Han tillhörde också kulltoppen som treåring då han bland annat slutade tvåa bakom redan nämnde Readly Express i Svenskt Travkriterium. Men sedan dess har hästen bara vunnit ett av nitton lopp. Nu har han precis som Heavy Sound gjort två starter efter uppehåll och senast slutade han femma i loppet där Heavy Sound blev tvåa.
Pythagoras Face börjar komma tillbaka nu. Örjan (Kihlström) har varit jättenöjd med honom de två senaste gångerna.
Han har varit med i blufflopp där det gått sakta första varvet och jättefort till slut och då är det svårt att ta något. Han vinner kanske inte det här men han kan få en fin peng och bör kunna hävda sig i gulddivisionen framöver han också.

“Ska med på lappen”
I näst högsta klassen, silverdivisionen, har King City fått spår två bakom startbilen sedan favorittippade T.Rex D.K. blivit struken.
– Jag tycker att han är väldigt bra i ordning. Han gjorde ett topplopp senast på Romme och torskade bara mot en häst som var bättre för dagen, Queer Fish, och det är väl ingen skam att förlora mot den. King City står väldigt fint inne i klassen och har visat att han duger i silver, så jag tycker absolut att han ska med på lappen, säger Haugstad.

Ola Johansson, Kanal 75