Lars Jakobsson TR Bild.

Inför V75®: Räser Helge är tillbaka – igen

,

Åtta år och blott tolv starter.
Räser Helge har haft sin beskärda del av skador genom karriären. Men nu är han tillbaka – igen.
– Han är som en unghäst fortfarande, han tycker det här är superroligt, säger tränaren Camilla Collander.

Lars Jakobsson TR Bild.


Det började med en seger i debuten som fyraåring.
Men därefter har tävlingskarriären kantats av både fram- och motgångar. Efter ett längre uppehåll på grund av skada var 11 Räser Helge (V75-6) på topp under 2021 då han avslutade säsongen med seger i ett Klass 2-försök vilken följdes av en stark andraplats i finalen i starten därefter.
Men sedan tog det stopp på nytt. När Räser Helge gjorde förnyad comeback i slutet av maj var det efter drygt ett och ett halvt års frånvaro, återigen på grund av en skada. Den starten slutade i ett silver med mersmak och senast fick hästen återvända till vinnarcirkeln efter att ha löpt dött lopp.
Han är tillbaka – igen.
– Ja, det får man väl hoppas att han är nu, ja. Och att han ska få tävla på kontinuerligt framöver. Han fick en senskada och det fick ta sin tid för att det skulle läka ut. Vi gav hästen tre, fyra månader extra så att det förhoppningsvis inte skulle slå upp igen, berättar Camilla Collander som inte bara är hästens tränare, utan även ägare och uppfödare. Hon fortsätter:
– Det var inte samma skada som tidigare, han har haft senskador fram tidigare, nu var det bak i stället.
Han har varit otursförföljd, minst sagt?
– Det kan man väl säga. Han har väl haft de flesta skador som man kan ha, typ. Men nu hoppas vi det ska funka på riktigt för honom.

Som en unghäst – under utveckling
Men att det finns kapacitet i överflöd i den nu åttaåriga valacken har han visat med eftertryck. Räser Helge har på sina blott tolv starter vunnit fyra lopp och varit bland de tre i ytterligare sex. Nu med två starter innanför västen, verkar det som att fuxen återfunnit toppformen.
– Det känns som det. Han har blivit pigg och glad efter de här starterna så känslan är väl att formen sitter där den ska nu.
Sin ålder till trots, med så få starter så är det fortfarande utveckling i hästen?
– Ja, han är som nyinkörd. Han är som en unghäst fortfarande och känns jäkligt spänstig och fin, han tycker det här är superroligt. Så åldern tror jag inte ska spela någon roll, så känns det inte. Med tanke på de få antal starter som han har gjort så tror jag det ska finnas utveckling kvar i honom, han har ju vunnit på V75® förut och han är riktigt bra.
Lördagens start då. Det blev bakspår för er tyvärr?
– Det är bara att hoppas på att det blir lite körning, så att vi tar dem till slut. Sedan går hästen från alla positioner, när han var med i STL-finalen gick han ju i dödens och var tvåa och sedan har han en ruskig spurt om han får sitta i ryggar också, så jag tror nog han kan vara med där framme om det klaffar. Sedan är det ju ett långt upplopp på Axevalla också, tillägger Camilla.
Och nu blir det jänkarvagn på. För första gången i karriären.
– Ja, det blir spännande. Antingen blir det ingen effekt alls eller så blir det jättebra, det vet man ju inte på förhand riktigt, men det ska bli spännande att se hur han springer med den.

Daniel U. Olsson, Kanal 75