Struken i delfinalen.
Hur står det egentligen till med superstjärnan San Moteur inför Paralympiatravet?
– Han kändes perfekt i sista jobbet, jag tror att toppformen är väldigt nära redan nu, hälsar ägaren och uppfödaren Håkan Arvidsson.
Han skulle ha startat på Jägersro 22 april.
Men en febersläng gjorde att hästen ströks.
Det hindrar inte San Moteur från att gå ut som tung favorit när Åby bjuder in till årets första storloppsdag med finaler i Kunga- och Drottningpokalen för fyraåringarna kryddat med Paralympiatravet för den äldre eliten.
Regelverket för det senare loppet säger nämligen att svensktränade hästar får tilldelas wildcards förutsatt att de varit startanmälda till någon av delfinalerna.
Därför spelar det ingen roll att San Moteur inte kom till start på Jägersro och att hästen – som inte förlorat i felfritt lopp sedan Svenskt Travderby 2021 – kvalificerade sig för en inbjudan var en självklarhet.
Och om konkurrenterna hoppats på att favoriten skulle komma med tveksam form lär de inte bli glada av rapporterna från Björn Goops träningscamp Lökene Gård utanför Kil.
– Uppladdningen har varit perfekt. Hästen bommade bara ett jobb, i övrigt har jag kunnat förbereda honom precis som jag vill. Han känns betydligt bättre än han gjorde inför årsdebuten och kommer att vara mycket bättre nu, berättar Goops morbror Håkan Arvidsson som sällan släpper ifrån tömmarna på sin ögonsten.
Utvecklats ytterligare
Förutom när det är lopp vill säga.
Och budskapet i samband med årsdebuten hemma på Färjestad i början av april var att San Moteur kan vara på väg mot ännu högre höjder än den glimrande uppvisningen på världsrekordtiden 1.09,7/2 140 meter autostart i Jubileumspokalen på Solvalla i höstas.
– Björn sa efter årsdebuten att han tyckte att hästen blivit lite grövre och lite mer fyrhjulsdriven, så jag tror faktiskt att han har utvecklats lite under vintern. Det känns så i jobben också.
Noterbart från det loppet var att San Moteur fått tillbaka sina armbågsskydd, ofta en indikation på att häst tävlar med tunga framskor.
– Han hade sina träningsskor på då, nu kommer vi att köra med samma balans som i de två sista starterna i fjol. Det innebär barfota bak och aluminiumskor fram vilket är betydligt lättare än hur han tävlat tidigare i karriären och då kan vi också plocka bort armbågsskydden, säger Arvidsson som däremot inte plockar några växlar gällande övrig utrustning.
– Det behövs inte. Han går med öppet huvudlag och ganska rejält neddövad som han alltid gjort.
Hur förbereder du honom inför lördagen?
– Han gick ett jobb igår (måndag) och fick springa undan lite granna. Jag körde en speed på 300 meter som jag brukar göra. Han kändes väldigt fin, helt perfekt skulle jag säga med återhämtning och allt. Sedan blir det lite jogging imorgon och ett lätt jobb på torsdag.
Kan du jämföra formen nu med årsdebuten och då han ska vara på topp i Elitloppet?
– Det skiljer jättemycket mot årsdebuten, det märker jag på hela hästen och på pulsen. Han har känts mycket bättre efter det loppet. Om jag hoppas att formen ska vara 100 procent sista helgen i maj så känns det som att han är väldigt nära det redan nu.
“Aldrig sett det på en travare förut”
Vad är det då som gör San Moteur så otroligt bra?
Tittar man på stamtavlan är det svårt att förstå varför sexåringen blivit en häst så långt utöver det vanliga.
Pappa Panne de Moteur var visserligen en utmärkt tävlingsindivid som segrade i Jubileumspokalen och slutade tvåa i både Svenskt Travderby och Elitloppet med nästan nio miljoner kronor intjänat totalt.
I aveln har han emellertid inte gjort några andra större avtryck ännu så länge.
Mamman Aung San Suu Kyi, med fransoserna Ready Cash som far och Tenor de Baune som morfar, startade bara elva gånger med tre segrar i mindre lopp. Mödernet kommer från familjen Arvidssons supersto Tiba Lavec som gett upphov till massor av fina travare, men ingen i San Moteurs kaliber.
– Jag tycker att han har stam för att bli en stjärna, men jag förstår vad du menar eftersom Panne de Moteur är en billig hingst. Moderstammen är riktigt stark, men det blev kanske lite väl mycket franskt på mamman och därför ville vi ha en hingst som var lätt och fin i steget. Sedan är det en väldigt bra korsning med American Winner (farfar till Panne de Moteur) på franskt blod. Jag har en god vän som heter Mattias Lind som är otroligt duktig på avel och när han fick utse hingst så var Panne förstavalet, förklarar Arvidsson.
Ska man söka svaren rent anatomiskt är San Moteurs kotben (delen närmast ovanför hoven) något som ofta kommer på tal.
– Han har väldigt långa kotor och det är det som ger honom en sådan otrolig svikt i steget. Det är i alla experter som tittat på honom överens om. Jag tänkte själv inte så mycket på det från början, det var först inför tävlingsdebuten när vi började ana att han hade oerhörda fartresurser som vi undersökte om det fanns något som stack ut, och då var det just kotbenen. Förutom att han är en väldigt korrekt häst i största allmänhet.
Hur många hästar har du haft med lika långa kotben?
– Ingen, jag har aldrig sett det på en travare förut.
Tror du att San Moteur vinner Paralympiatravet?
– Det måste jag ju tro. Den oro som fanns innan årsdebuten känner jag inte nu. Samtidigt vinner man inte stora löp på beställning, det är aldrig enkelt och jag har oerhörd respekt för de andra hästarna och tränarna. Men det är klart att jag måste tro på min häst, säger Håkan Arvidsson.
Robin Johansson, Kanal 75