Inför V75 (onsdag): Who’s Who redo för årets stora mål

,

Han var bländande vid segern senast och Örjan Kihlström var smått lyrisk efteråt.
Nu är stjärnhästen Who’s Who framme vid årets stora mål – Jubileumspokalen.
– Alla som jobbar med det här drömmer ju om att någon gång få fram en sån här häst. Det blir en häftig kväll och det känns riktigt spännande, säger tränaren Pasi Aikio.

På onsdag smäller det på Solvalla som bjuder in till en magisk kväll med högklassig travsport. Det har blivit dags för Jubileumspokalen med en miljon kronor i förstapris. Därtill en rad andra jättefina lopp som kryddar V75-spelet.
Karismatiske Who’s Who är hästen som tidigt blev en snackis på sitt namn och likheten med pappan Maharajah. Han radade tidigt upp segrarna men slog igenom på allvar när han vann försök och final i V75 i fjol våras. Då blev han också favorit till Derbyt och precis som sin pappa Maharajah tog han en imponerande triumf i travsportens blå band. Who’s Who krossade sina konkurrenter och segertiden 1.12,0/2640a var nytt svenskt rekord för fyraåriga hingstar och valacker. En rörd tränare Pass Aikio fick ta emot stora ovationer i sin gula derbykavaj och det var känslomässigt det klart största han har upplevt i karriären.

Såg fantastiskt läcker ut
I år har Who’s Who gjort fyra starter. Efter en överlägsen seger i årsdebuten spurtade han vasst i sin debut i Gulddivisionen gången efter och blev tvåa. Därefter har det blivit två raka segrar. Båda gångerna efter sylvassa avslutningar. Vid senaste segern i Fyraåringstestet i Eskilstuna svarade stjärnhästen för en strålande insats när han flög förbi konkurrenterna i ett nafs till slut. Den femårige hingsten såg fantastiskt läcker ut när han avslutade sista varvet efter 1.09,2 utan att förta sig. Segerkusken Örjan Kihlström strödde väldeliga superlativer efteråt.
– Hästen är helt underbar och fantastiskt fin. Han är lite unik på det sättet att han kan springa med slaka tömmar fram till sexhundra kvar. Då tycker han att nu är det dags att börja tävla och då suger han bara fatt i grejerna. Han fattar verkligen vad det handlar om, sa Örjan Kihlström efter loppet.

Fanns krafter kvar
Tränaren Pasi Aikio var på fiskesemester längst upp i norra Sverige och såg loppet i sin mobiltelefon.
– Hästen såg jättefin ut och det gick riktigt fort upploppet ner. Alla lopp han har gjort i år har ju gått till på det viset. Han har gått på väntan och speedat till slut. Det är värdefullt att veta att han även har speeden, för styrkan vet man sedan tidigare att den finns där. Jag har pratat med Örjan efteråt och han sa att det fanns krafter kvar. Det var inte tomt i tanken, säger Pasi Aikio.

Hur har hästen varit i träningen efteråt?
– Skötaren har kört de senaste jobben och allt verkar väl. Det känns verkligen som att hästen har gått framåt hela tiden med loppen som han har fått i år. Han har blivit bättre och bättre och höjt sig ett snäpp för varje lopp.
Har han några speciella egenheter för sig hemma?
– Han är lite speciell men han är en snäll hingst. När vi är ute och tränar vill han gärna hålla på och stanna och blicka ut över nejderna. Det får han göra och även om det kan ta lite extra tid så är det värt det.

“En av dem som kan vinna – drömmer om Prix d’Amerique”
Solvalla-tränaren uttalade tidigt att Jubileumspokalen var årets första stora mål för Who’s Who. Den snart sexfaldige miljonären är nu framme vid det och är favorit i onsdagens stora femåringslopp. Han har spår nio och körs som vanligt av Örjan Kihlström. Motstånd saknas sannerligen inte och de främsta motbuden är hästar som Villiam och Milliondollarrhyme. Att få vara med i ett så här stort lopp med en favorit på hemmaplan smäller förstås högt för Pasi Aikio.
– Nu är vi där och det känns jättekul. Givetvis är det här något som alla drömmer om som jobbar med det här. Att få fram en så här bra häst som är med i de stora loppen. Det blir en häftig kväll och det ska bli riktigt spännande, säger Pasi Aikio.
– Det är ett riktigt kanonlopp och alla hästarna är ju väldigt bra. Löpningsförloppen kommer att avgöra mycket men han är en av dem som kan vinna. Det gäller bara att man inte har otur under vägen och klaffar det bara någorlunda så är han med i matchen. Barfota runt om igen, jänkarvagn och helstängt huvudlag. Inga ändringar.
Hur blir fortsättningen efter det här, är det Frankrike och Prix d’Amerique som hägrar i vinter?
– Vi tar ett lopp i taget men drömmen vore ju Prix d’Amerique och jag tycker att hästen har visat att han är så bra att han kan vara med i det loppet.

Michael Carlsson, Kanal 75