Inför V75 (onsdag): Wäjersten har en häst på väg uppåt

,

Hallå där…
…Bergsåkerstränaren Daniel Wäjersten, 28, som har en framtidshäst i femåriga stoet Global U.S.A. som startar i V75 i Sundsvall på onsdagen. Kan du berätta om några riktigt braskande träningsrundor inför starten första maj?

Daniel Wäjersten intervjuas på en stallbacke 2017.


– Nja, vi ligger mest och nöter på i 1.30-tempo i träningen och det ser bra ut tycker jag. Det är inga bekymmer att träna henne. Hon är en sådan häst som alltid ser bra ut.
Du fick in henne i träning i december i fjol, en fix och färdig tävlingshäst som höjt sig i år. Det har blivit två andraplatser och framför allt två övertygande segrar på slutet. Senast vann hon med en startgalopp och svarade för en ögonbrynshöjande svepning i upphämtningen.
– Hon har lite tävlingsnerver och stressade upp sig efter en återkallad start och galopperade innan bilen lämnade. Vi tappade mycket och det var helt klart lite överraskande att hon skulle vara så bra.
Ni hamnade sist i det 13 hästar stora fältet. Du måste ha slagit alla segerplaner ur hågen men kanske ändrad dig när Global U.S.A. tassade med på lätta hovar?
– Blev lite frustrerad eftersom jag tyckte att jag hade bästa hästen men vi kom ikapp enkelt. Jag styrde på och normalt sett brukar det inte bli bra när kuskar gör sådana där offensiver. Men hon visade ju att hon är så pass bra för klassen att hon kan vinna även med sådana lopp.
Hur ska spelarna behandla Global U.S.A. från ett tufft läge i Diamantstoet (V75-2) på onsdagen?
– Det är klart att jag tror på henne. Samtidigt börjar det bli snabba banor nu och spår i tredje led bakom bilen är som det är. Hon kan göra ett kanonlopp som bara räcker till en tredjeplats också. Men det är mycket plustecken också, en häst på väg uppåt i bra form. Vi kör samma i utrustningsväg.
En som är rankad långt ner i förhandstipsen är Serious Try (V75-5) som provar 3140 meter. Han kanske ska vara långt ner i rankingen?
– Ja, han gör det väldigt bra men har hunnit bli åtta år och läget med bakspår på tillägg drar ner. Blir det tempo brukar han alltid spurta ner många till slut och tjäna pengar men att vinna blir svårare. Tre kilometer passar.
Du har nyligen köpt Svante Båths gård i Solum, dryga halvmilen från travbanan i Sundsvall. Hur funkar det?
– Bra. Jag och Svante har 25 hästar var och sammanlagt på gården finns 60 boxar, så det är tolv tomboxar bara för dagen. Det har varit ett ganska tufft år med mycket att sätta sig in i som ny tränare men nu när snön försvann för någon månad sedan fick man en bra känsla i hela kroppen och det kändes som att nästan allt har “satt sig” och allt hårt arbete har lönat sig, säger Daniel Wäjersten.
Har du familj?
– En sambo. Anna jobbar på kontoret på SCA här i Sundsvall. Hon har ingenting att göra med det dagliga men stöttar mycket kvällar och helger. Vi har tre heltidsanställda och folk som fungerar som konsulter som vi tar hjälp av.
Du har en mix av unghästar och äldre i stallet. Några av nyförvärven har inte startat i din regi ännu, berätta.
Tour Knight är ett sexårigt sto som kanske kommer ut om sex veckor som vi hoppas få tillbaka till den form hon haft hos Peter Untersteiner. Sedan är det klart att en som Hank von Håleryd är en intressant äldre. Han var duktig i bronsdivisionen och även i silver. Han fick ett halvår i Frankrike innan han kom till oss och hästar brukar kunna höja sig ytterligare ett snäpp av det. Vi har planerat start i slutet av maj med honom. Är han bra hoppas vi på V75 i både Östersund och Boden i början av juni med honom.

Fotnot:
Första V75-start på Bergsåker på onsdag är klockan 15.00.

Mikael Wikner, Kanal 75