Inför V75 (onsdag): Drömläge igen för rymdpojken

,

Han gjorde en bejublad comeback och tog en imponerande seger i Legolas Minne.
Nu har Stepping Spaceboy återigen ett drömläge och det kan bli en repris i guldfinalen annandag jul.
– Jag måste tro på en bra chans, säger tränaren Admir Zukanovic.

Det gick inte att ta miste på glädjen hos Åby-tränaren när det blev hemmaseger i Legolas Minne för två veckor sedan. Admir Zukanovics stjärna Stepping Spaceboy gjorde comeback efter ett närmare fem månader långt uppehåll. Han slog ur underläge i Gulddivisionen men satte elithästarna rejält på plats. Den sexårige hingsten var snabb ut bakom startbilen och spårade varje meter tillsammans med Stefan Söderkvist. Det var en seger som gladde tränare Zukanovic extra mycket.
– Det var riktigt skönt och årets roligaste seger. Vilken kämpe han är hästen alltså. Många har kanske tyckt att han har varit en icke-vinnare och inte räckt till i Gulddivisionen. Det var heller ingen bluffseger då han fick tryck under vägen. Han fick inte vila någon gång och trots det så pep han bara ifrån över upploppet. Jag tror att han blir en gedigen guldhäst, säger Admir Zukanovic.
– Det var så kul att jag nästan inte vet hur jag ska beskriva det. Hästen har varit lite av en “nästa-gångare”, även om han har vunnit några V75-lopp tidigare. Det var riktigt bra gjort att kunna vinna efter det långa uppehållet som han hade haft.

“Hade känts så jäkla fin i träningen”
Stepping Spaceboy tävlade flitigt i V75 under våren och sommaren och han vann ett försök i Silverdivisionen i Gävle i maj. Men efter starten på Axevalla i slutet av juli blev det ett längre uppehåll för honom.
– Han var inte som bäst på Axevalla och det var lika bra att låta honom få vila lite. Han fick en träningsperiod efter att ha startat ganska regelbundet. Jag trodde att han skulle göra ett bra lopp i comebacken och var ganska förhoppningsfull. Han hade känts så jäkla fin i träningen och hade bara tränat styrka när vi körde ett banjobb på Åby. Då var det rejält tryck i honom och när man får ett sådant besked så växer förhoppningarna. Jag körde 1.18 och hade så mycket kvar i linorna och hästen brukar gå fram rejält av ett sådant jobb.
– Jag kände också i sista jobbet inför starten att när skötaren körde så kvastade hästen i två varv på vår värmningsslinga. Då tänkte jag att han måste ha gått framåt, säger Admir.

“Siktet är inställt på ledningen – kör så länge det går”
På onsdag vankas det traditionsenligt V75-finaler annandag jul på Solvalla. Stepping Spaceboy fick precis samma utgångsläge som han hade senast, det vill säga innerspår bakom startbilen. Skillnaden nu är att distansen är ett halvvarv längre, 2140 meter. Förstapriset är hela 400 000 kronor och i sulkyn sitter som vanligt Stefan Söderkvist.
Stepping Spaceboy (V75-6) känns jättefin i jobben och har tagit loppet på rätt sätt. Jag är minst lika nöjd med min häst nu som jag var inför comebacken. Normalt så går han framåt ytterligare med loppet i kroppen eftersom han inte hade startat på så länge. Jag har heller inte toppat honom på något sätt utan vill att han ska hålla en jämn och stadig formkurva under vintern.
– Jag tror att han är lika bra på 2100 meter som han är på 1600. Vi kör samma som vi gjorde på Åby och låter hästen öppna så hårt som han kan. Siktet är inställt på att försvara ledningen och sedan köra där så länge det går. Jag måste tro på en bra chans igen. Skor runt om gick bra senast och det blir samma utrustning, blinkers, jänkarvagn och rycktussar, säger Admir Zukanovic.

Michael Carlsson, Kanal 75