Foto: Maria Holmén
Bollnäs 2023-12-16

High On Pepper med Jorma Kontio

Inför V75® (nyårsafton/drömjackpot): Passande lopp för styrkefenomenet

,

Lång distans och långt upplopp. På nyårsafton har styrkefenomenet High On Pepper en perfekt uppgift i Sylvesterloppet på Axevalla. – Han ska räknas tidigt, säger tränaren Katja Melkko när V75® kryddas av en drömjackpot.

Foto: Maria Holmén
Bollnäs 2023-12-16

High On Pepper med Jorma Kontio

På nyårsafton rundas trav- och spelåret av med en drömjackpotomgång på Axevalla. Det är final av V75 Winter Burst® med minst 90 miljoner kronor till en ensam vinnare.
Omgången avslutas med Sylvesterloppet som lockar med mastiga 540 180 kronor i förstapris. Loppet går över lång distans och det tillsammans med Axevallas långa upplopp brukar vara mycket utslagsgivande.
En häst som verkligen står pall för förutsättningarna är Katja Melkkos 15 High On Pepper som kommer med fyra raka seger i imponerande stil. High On Pepper lever uteslutande på sin styrka och några kurvor i tredjespår brukar inte bekomma honom. I sin senaste start så pulvriserade han sina motståndare via en stark avslutning i vida spår sista varvet.
– Han var väldigt bra igen och vann ganska lätt och var inte speciellt trött i mål, berättar tränaren Katja Melkko.

Snabbare och snabbare
High On Pepper tog lite tid på sig innan han blev en fulländad tävlingshäst. Aktionen var inte alltid med honom och det var först när han blev kastrerad som den stora utvecklingen tog fart.
– Det har hjälpt till samtidigt som hästen har utvecklats undan för undan och nu tycker jag att han är riktigt fin. Styrkan har han alltid haft, den är medfödd och han kommer att bli snabbare och snabbare framöver ju fler lopp han får i sig.
Hur har han tagit det senaste loppet?
– Bra, han känns jättefin och allt är som det ska vara med honom.
Kommer du att göra några ändringar?
– Nej, öppet huvudlag och vanlig vagn, sedan hoppas jag att vi inte behöver tävla med brodd, det fungerar, men han är bättre utan.
Hur värderar du segerchansen?
– Han ska räknas tidigt, det är passande förutsättningar och han är van att göra grovjobbet om det behövs, det har han visat flera gånger. Motståndet är tufft och jag har stor respekt för bland annat Power och sedan är det alltid tufft att stå med dubbla tillägg. Det är många att runda och det är lätt att det blir strul.

Fotnot: Första V75-start på nyårsaftonen är klockan 15.00