Inför V75: Ny chans för elitloppsjokern

,

Hon var den stora jokern i Elitloppet men fick aldrig visa vad hon går för.
När hon på lördagen går ut i Färjestads Jubileumslopp kan hon räta ut alla frågetecken.
– Jag tror att formen är rätt så bra, säger Stig H Johansson om det australiska stoet Maori Time.

Maori Time (V75-3) var det mest exotiska inslaget i Elitloppet på Solvalla för en månad sedan. Dit blev hon inbjuden sedan hon i vintras landat på kilometertiden 1.09,2 och krossat det australiska rekordet. Tyvärr drabbades hon precis som flera andra hästar av kaoset inför det första försöket och i den giltiga starten blev det galopp. Efter det fick hon vara kvar hos Stig H Johansson och nu är hon redo för sitt andra framträdande utanför Oceanien.
– Hon har haft lite bekymmer med resan naturligtvis, som är lång och dryg, och dessutom var det en omställning till det här klimatet. När hon nu egentligen skulle ha vinter blev det jättevarmt här. Så hon är inte riktigt snygg i hårremmen och det brukar ju påverka formen också, men jag tycker att hon tränar bra och jag tror att hon kommer att göra en bra insats, säger Stig H Johansson.
Sedan Solvallatränaren tog över ansvaret för det nioåriga stoet har träningsupplägget ändrats en del.
– När hennes australiske tränare (Brent Lilley) var här fick hon gå tuffa jobb. De körde hårt i nästan varje jobb med henne. Det är väl deras filosofi och vi får se om hon klarar av att gå ett lopp nu när hon inte har tränat riktigt lika hårt. Men hon känns fin och man kan nog begära att hon gör ett bra lopp.

“Verkar ganska stark”
I Australien är Maori Time känd för att vara väldigt startsnabb. Hur fort hon kan öppna med svenska förutsättningar återstår att se men med startspår åtta bakom startbilen är hon knappast något spetsbud den här gången.
– Det är svårt att bedöma hur snabb hon är men svenska hästar som siktas på att köra fort från början är väldigt snabba så det kan bli svårt att komma i position, men vi får hoppas på lite tur.
Ett annat frågetecken är Maori Times distansförmåga. I Färjestads Jubileumslopp är det medeldistans, 2
140 meter, som gäller.
– Vi vet inte om hon är bäst på sprint eller inte. Hon har inte löpt mycket längre distanser än en mile i Australien, så vi får se. Men hon verkar ganska stark. När vi tränar på rakbanan så håller hon farten bra tycker jag, även när vi kör lite tufft med henne.
Stig H Johansson har precis som alla V75-spelare svårt att värdera Maori Times möjligheter men hon möter omgångens största favorit Cyber Lane så skulle hon sätta nosen först kommer utdelningen dra i höjden.
– Jag kan inte ge något budskap till spelarna. Hon kanske har tur och kommer i en bra position och gör ett kanonlopp, eller så hamnar hon illa till och det krånglar. Jag tror ändå att formen är rätt så bra.

Ola Johansson, Kanal 75