Inför V75/multijackpot: Heta chanser på mammas gata

,

Robert Bergh återvänder i helgen till mammas gata.
Årets största tävlingsdag på Bergsåkers kryddas med multijackpot på V75 och Sundsvallsonen startar flera segerfarliga hästar.

Robert Bergh är ständigt en tränare att räkna med och lördagen på hans gamla hemmabana är inget undantag. Han har ingen häst med i huvudnumret Sundsvall Open Trot men det utesluter inte att han kommer att spela en huvudroll när jackpotmiljonerna ska fördelas bland V75-spelarna. Åbytränaren har fin form på stallet och flera av hans hästar har höjt sig sedan de börjat backtränas under sommaren.
– Jag hade lite problem med värmen i juni-juli och fick ändra lite rutiner någon månad. Då såg jag att hästarna lyfte sig och sedan blev vi klara med backen i samma veva. De senaste fyra-fem veckorna har de verkligen svarat bra på den och det känns bra, säger Robert Bergh.

“Kan absolut vinna loppet”
En av hästarna som visat uppåtform på slutet är Nobel Amok (V75-3). Han spurtade senast mycket starkt som tvåa i en silverdivisionsfinal. Det är silver som gäller igen och hästen har nummer sju bakom startbilen.
– Det finns saker som jag kände i fjol som jag inte riktigt har hittat tillbaka till än men prestationen senast var hans bästa i år. Det som var riktigt positivt var att han gick bakifrån. Det var första gången över huvud taget som han gjorde ett lopp som var värt namnet bakifrån. Vi har ett struligt läge nu men han kan absolut vinna loppet, säger Bergh.
Nobel Amok utmanas inte minst av två stallkamrater. Däribland Mellby Drake som har vunnit fem av fem starter på Bergsåker och har bra förutsättningar med spår två.
– Han trivs på Bergsåker och han är vass på att få till bra resultat när han ha bra lägen, så det är plus på båda. Han och Nobel Amok har likvärdiga chanser.
Digital Archive får det sannolikt tuffare men hans tränare vill inte såga hans möjligheter helt.
– Han är duktig på att komma ut efter vila och skulle han pipa till ledningen får man inte glömma bort honom. Men jag tror inte att han tar en längd på till exempel Mellby Drake.

Första gången utan skor
Mest spelad av stall Berghs V75-hästar är starke Tesio (V75-6). Han är favorit i sitt lopp och lång distans talar till hans favör. Men med tolv på nummerbrickan har han många att runda.
– Jag är inte så sugen på att köra i tredjespår med honom varje gång men samtidigt måste jag köra på ett sätt som gynnar honom. Går det småsakta och jag sitter kvar i kön blir det att vi hamnar i spåren, så jag måste försöka se till att han får chansen och det blir rätt lopp åt honom.
Tesio ska tävla barfota runt om för första gången i karriären men Robert Bergh understryker att det inte nödvändigtvis ändar i succé.
– Vi testar barfota runt om nu när vi fick ett lite knepigt läge men jag tycker att man som spelare ska veta att det lätt kan bli fel när man tar av skorna. Han är lite spänd i gången och vi gör det för att det ska lyfta honom men ibland blir det fel och det ska man tänka på.

“Under väldigt bra utveckling”
I den inledande avdelningen, klass I över kort distans, kan formstarke Kövras So Far vara en utmanare till storfavoriten Laskari.
– Han har gått bra i år och tjänat jättefina pengar men jag tycker att senaste starten var lite extra. Vi har ett spännande läge nu (spår fyra) över 1
600 men det är väldigt startsnabba hästar med så någon ledning blir det nog inte. Men han är bäst i ryggar så får han ett bra och vilsamt lopp kan han vara den som vinner loppet, säger Bergh som även har två spännande hästar i kategorin skrällbud.
Ginny Weasley (V75-4) är förnuftig så voltstart kommer fungera bra och nu blir det både halvstängt, urryckare och barfota runt om. Hon gick med fast bomull och öppet huvudlag i årsdebuten senast.
Logo Light (V75-5) är under väldigt bra utveckling. Jag var väldigt nöjd med honom i finalen på Åby senast och skulle jag komma till och inte bli för mycket hängande tycker jag faktiskt att han ska kunna duga. Favoriten (O’Man Flax) är väldigt bra men skulle det krångla för honom tycker jag absolut att Logo Light ska duga mot de andra i loppet.

Ola Johansson, Kanal 75