Inför V75®: Moni Viking i comeback – läge att gardera?

,

Världsvan elittravare och mest meriterad i Gulddivisionen. Det är dags för Moni Viking att göra comeback och han lär bära favoritskapet. Men är en gardering ändå på sin plats?

V75® i huvudstaden den här lördagen och Gulddivisionen är, förstås, en av omgångens höjdpunkter på Solvalla.
Inte minst på grund av att Björn Goop här sänder ut 6 Moni Viking (V75-3) i comeback. Den fuxige norrmannen har som bekant väl dokumenterade meriter, över tolv miljoner kronor på kontot och tog i fjol raka segrar i de båda miljonloppen Åby Stora Pris och Sundsvall Open Trot.
Nu var det dock ett tag sedan Moni Viking senast beträdde tävlingsbanan. I början av juni mer exakt, då stjärnan belade bronspengen i Oslo Grand Prix.
– Han känns fin. Men han är lite rund om magen ännu, han har några extra kilon på sig och är inte på topp ännu så länge, det är han inte, berättar tränaren Björn Goop.

Pausat men tillräckligt bra för att vinna
Nästan ett halvår sedan senaste starten alltså. Men Moni Viking har flera gånger förut visat att han kan vara redo direkt efter tävlingspaus.
– Ja, han går alltid bra efter uppehåll. Men han brukar också tävla utan skor och kanske skulle ha varit lite mer slipad; han skulle egentligen ha startat på Åby nästa vecka, hade jag kanske tänkt. Men jag är avstängd då så det blev en vecka tidigare.
Den världsvane tioåringen, som nog lär ha återbesök på fransk mark i kikaren senare i vinter, ser ut att bli tung streckfavorit på V75.
– Han är nog tillräckligt bra för att kunna vinna. Samtidigt, det är ju en comeback, han kommer tävla med skor på och har som sagt några kilon på magen, så det är inte så att jag har några krav. Jag blir inte besviken om han inte skulle vinna.
Känns det orättvist att han blir favorit här?
– Han kanske blir favorit på sina meriter ändå, på grund av hur bra han är. Samtidigt kan man kanske tycka att det kan vara läge att gardera med tanke på förutsättningarna, avslutar Björn.