Se där, Even Elvenes som dekoration i granen. Even levererar sina bästa tips till måndagens V75 på Momarken.

Inför V75® (måndag): Julälskaren Elvenes med sina bästa tips till Momarken

,

Julaftonen firas i hytta med slalom, ribber och medisterkaker innan sällskapet flyttar på sig för pinnekjött och fest hemma i Mysen.
Even Elvenes måste vara hemma och passa när V75 avgörs på Momarken på måndagen.
Vi låter den norske travexperten komma med tips om både om julmat och hästarna att passa upp med i Momarken V75 – en tjuvtitt på Elvenes funderingar som går ut till sex dagstidningar i Norge.

Se där, Even Elvenes som dekoration i granen. Even levererar sina bästa tips till måndagens V75 på Momarken.


På måndagen 27 december kliver satsningen V75 Winter Burst över gränsen till Norge för en omgång på Momarkens travbana i Mysen, sju mil söder om Oslo.
Even Elvenes är travprofilen som under många år jobbade som tipsexpert i televisionen i Norge. Tipsen fortsätter han med i ett antal dagstidningar. Men huvudsysslan numera är anställningen på norska travsällskapet.
– Jag ansvarar bland annat för den nya sajten som ska komma – en förbättrad travsport.no. Ni svenskar kanske läser mig i Travronden också där jag fortsatt har min krönika.
Intervjun med den glade fyren Even Elvenes görs dagen före julafton då måndagens startlistor varit ute i etern i något dygn. Han har tillbringat några timmar på kontoret för tipsen till V75 i Momarken.
– Skriv att det är tidiga idéer men absolut tips jag kommer att hålla fast vid till på måndag. Bland annat blev jag glad över att se en av mina verkliga “följehästar” äntligen få ett så bra spår. Nu ska det bli revansch…hoppas! säger tippare Even Elvenes.
Men först några ord om julen. Norrmannen är en stor julälskare och berättar inlevelsefullt om hur familjen firar i hytta (stugan) som ligger intill OS-backen Hafjell, en och en halv mil norr om Lillehammer som arrangerade OS 1994.
Det är traditionstyngt, där fruns brunsås nästan låter som det godaste på julbordet.
– Vi är ikke färdiga ännu! säger Even skrattande då vi försöker avbryta det vällustiga beskrivandet av julmaten. Medisterkakerna (ett slags norska biffar av fläskfärs) och “ribba” (revbensspjällen) och julepölserna.

“Banan kommer att bli bra”
Efter att ha firat julafton och lillejul i stugan förflyttar sig familjen till hemmet i Mysen där det blir pinnekjött och fest på annandagen.
Even Elvenes bor i ett hus 400-500 meter ifrån stallbacken på Momarkens travbana.
– Det verkar bli runt 5-10 minusgrader alla juldagar i Mysen och banan kommer att vara bra på måndag. Till skillnad från i Sverige så är barfotakörning tillåten. Personalen har saltat och kört på underlag och det lär gå att köra hästarna utan skor både fram och bak. Men vi vet att när det är vinter så är det många som sätter på skor bak på hästarna med små brodd i. Så att de får fäste. Det är nog den bästa balansen på måndag, säger den norske travtipparprofilen.
Ge oss dina bästa singelstreck i omgången – en sund spik och en luring!
– Spiken för mig är 3 Avonaco (V75-4). Det är en treåring efter Coktail Jet som bytt tränare och comebackade med seger senast efter tre och en halv månads paus och vann direkt i V75. Han är startsnabb och säker på benen och har en bra kusk. Avonaco är en tekniker som fixar kurvorna på Momarken, säger Elvenes om hästen som tränas av Björn Larsen och körs av Gunnar Austevoll.
Startsnabb säger du – då är det ledningen som gäller?
– Ja, Avonaco är en bra vinnare om han får spets. Det kan vara att det bli hård körning från start och att han blir överflyglad. Då är det lite mera osäkert. Men jag tror att han får ledningen och då tror jag att han vinner också. För hästen såg väldigt, väldigt fin ut senast.
Då är du skyldiga oss en chansspik.
– Ja, en liten fräck spik som man byggt, byggt, formen på en tid är 2 Greed (V75-6). Det här är en av mina verkliga “följehästar” som nu ska vara förberedd enligt konstens alla regler. Greed ska äntligen ska gå i jänkarvagn hoppas jag och jag befarar att de ändrar huvudlaget till ett helstängt. För nu äntligen står hästen helt perfekt till mot lämpligt motstånd. En häst som sett jättefin ut och svarat för fina avslutningar tidigare i höst. Det är en stor och kraftig typ av häst som stått illa till i loppen länge.
Receptet spets runt om?
– Det hoppas vi på! Om inte 1 Quickstep O. körs i spets…nej, det tror jag inte att den hästen kommer att köras där med tanke på att den medelmåttig form den haft ett tag nu. Greed har varit hos sin ägare och sedan bara levererat toppinsatser sedan han kom till Jens Kristian Brenne på Momarken.
Vilka är tuffast emot som du ser det?
– Greed blir antagligen andra- eller tredjestreckad. Frode Hamres 6 Six O’Clock News kommer att dra åt sig det mesta av spelet och även 9 Jaipur B.R. kommer att vara mer spelad.
Kan du ge oss förslag på en potentiell skräll i omgången?
– Det får bli 5 Stjernelill (V75-2). Hon galopperade kort före mål i kallblodens Oaks i Norge och jag tror jag att hon varit tvåa eller trea i mål i finalen. Sedan deläger jag 13 Missing Tooma (V75-7) hos Paw Mahony i Sverige som ju blev fyra i kvalet till svenskt travderby i fjol och har opererats i båda framknäna. Han har dragits med infektion i kroppen. Vi har inte har några stora förhoppningar om att vinna loppet men kapacitet har hästen. Kanske ett streck om man tar med många i V75-avslutningen? slutar Even Elvenes.

Mikael Wikner, Kanal 75